Vlaams Belang wil kenteken 'VL' op Vlaamse nummerplaten

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Vlaams Belang wil landcode ‘VL’ op Vlaamse nummerplaten

Anton Schelfaut

Vlaams Belang wil de landcode ‘B’ op de Belgische nummerplaten vervangen door een ‘VL’ voor Vlaanderen en een ‘W’ voor Wallonië. Daartoe diende de partij recent een wetsvoorstel in. Aangezien de deelstaten onder meer bevoegd zijn voor de inning van de verkeersbelasting, is het volgens Vlaams Belang-Kamerlid Frank Troosters “niet meer dan logisch dat de nummerplaten deze realiteit weerspiegelen”.

Concreet pleit Vlaams Belang ervoor om de ‘B’ op de Belgische nummerplaten, die momenteel onder het EU-symbool staat en wijst op ‘België’, te veranderen in ‘VL’ voor wie in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont en ‘W’ voor wie in Wallonië woonachtig is. “De huidige lijst met Europese codes die een specifiek grondgebied voorstellen, stelt geen enkel probleem om nieuwe codes toe te voegen”, aldus Troosters.

Verkeersbelasting

Troosters wijst erop dat de Vlaamse overheid sinds 1 januari 2011 de jaarlijkse verkeersbelasting int. Ook de belasting op de inverkeerstelling, de aanvullende verkeersbelasting en het eurovignet worden geïnd door het Vlaams Gewest, en niet door de FOD Financiën. “Het is dan ook niet meer dan logisch dat de nummerplaten deze realiteit weerspiegelen”, oordeelt hij. “Ik vraag de federale regering dus om al het nodige te doen om deze aanpassing mogelijk te maken.”

Tot slot merkt Troosters op dat hij het niet noodzakelijk acht dat alle nummerplaten onmiddellijk worden ingewisseld voor een nieuw exemplaar van Vlaanderen of Wallonië. “Vanaf 1 januari moeten wat ons betreft deze nummerplaten wel de norm worden en zullen ze moeten worden afgeleverd bij de eerste inschrijving van een voertuig of bij elke aangelegenheid waarbij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) moet tussenkomen”, besluit hij.

‘Illegale’ VL-nummerplaten

Chris Janssens, fractievoorzitter voor Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, kreeg in 2015 een waarschuwing omdat hij de ‘B’ op zijn nummerplaat overplakt had met een VL-sticker. Ook Vlaams Parlementslid en deelstaatsenator Karl Vanlouwe (N-VA) kreeg in 2017 een boete voor zijn ‘illegale’ VL-nummerplaat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

14 gedachten over “Vlaams Belang wil landcode ‘VL’ op Vlaamse nummerplaten”

  1. Waar was het VB en NVA toen Di Rupo besliste de regel van een gele nummerplaat met zwarte cijfers, zoals in Nederland en de UK, af te voeren en de “wijnrode” kleur van letters en cijfers op een witte achtergrond te kiezen? De andere partijen SPA, Cd&V, Groen en Ovld gingen hier uiteraard heel snel mee akkoord. Vijgen na Pasen voor dit voorstel, dus Mr BDW als je het echt meent van Vlaanderen, ga samen met VB en eis op zijn minst deze Pyrrus overwinning of is dit ook al te vee? Denkt NVA echt dat Magnette met gelijk welke toegeving aan Vlaanderen akkoord zal gaan? Zelfs niet met dit!

  2. Mijnheer Troosters,

    Maak eerst werk van de ontmanteling van het miskleun Belgie:
    Wallonie terug naar Frankrijk.
    Frans Vlaanderen terug naar Vlaanderen.
    Annexatie van Zeeuws Vlaanderen.
    De oostkantons terug naar Duitsland.
    Brussel terug vervlaamsen en de franstaligen kunnen mee verhuizen naar Frankrijk als ze geen Vlaams willen leren.
    De Voerstreek via een bindend referendum laten kiezen tussen een enclave van Vlaanderen of aan Nederland annexeren.
    Zo krijgen we een Vlaamse staat en is een VL op de nummerplaat verantwoord.

Plaats een reactie

Delen