Flemish Minister of Environment, Energy, Tourism and Justice Zuhal Demir (L) is seen at a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 29 June 2022. BELGA PHOTO JONAS ROOSENS

Uncategorized

Vlaanderen kreeg er op twee jaar 656 hectare bos bij

Belga Press Agency

Vlaanderen heeft de voorbije twee jaar 656 hectare nieuw bos gekregen.  Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), op basis van de meest recente gegevens van de zogenaamde Bosalliantie. De doelstelling van 4.000 hectare bos blijft daarmee wel veraf.

De Vlaamse regering heeft de ambitie om tegen het einde van deze regeerperiode 4.000 hectare extra bos aan te leggen. Na twee jaar zijn er alvast 535 nieuwe bossen bijgekomen, die samen goed zijn voor 656 hectare, zo meldt de minister. 

Compensatiebos

Daarnaast zijn er de afgelopen twee jaar nog eens 250 compensatiebossen (414 hectare) bijgekomen. Dat zijn bossen die worden aangeplant om te compenseren dat er op een andere plaats ontbost werd.

Demir zegt dat het bebossingstempo duidelijk is toegenomen, maar beklemtoont dat er “nog veel meer” nodig is. “We blijven ons inzetten om Vlaanderen groener te maken, hoe moeilijk dat soms ook is.” De minister wil daarom werk maken van een herziening van de pachtwetgeving, die gezien wordt als een van de grootste drempels om Vlaanderen groener te maken. “De zwaarste inspanning blijft voldoende gronden vinden om te bebossen”, aldus Demir. Landbouwers vrezen echter dat er door aan de pachtwetgeving te raken nog minder landbouwgrond zal overblijven.

Om de bosuitbreiding te realiseren, werkt de overheid samen met natuurorganisaties zoals Natuurpunt, de Bosgroepen, Bos+, de Regionale Landschappen en Landelijk Vlaanderen. Zij vormen samen de “Bosalliantie”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

4 gedachten over “Vlaanderen kreeg er op twee jaar 656 hectare bos bij”

  1. De doelstelling van 4.000 hectare bos blijft daarmee wel veraf (sic). Inderdaad 656 ha op twee jaar, met nog twee jaar te gaan, is veel te weinig. Gaat N-VA haar falen nu opnieuw bij de federale overheid leggen? Dat doet ze toch ook met de drugoorlog in Antwerpen. Een mens vraagt zich trouwens af met welke zaken burgemeester Dewever zich ganser dagen ledig houdt?

  2. Waarom heb je communisten nodig die zich verschansen in de groene partijen, wanneer je de communisten gwn bij de N-VA vindt? Ik bedoel, ze proberen allemaal hetzelfde te bereiken. Alle eigendomsrechten moeten naar de staat, de succesvolle boeren en landbouw moet kapot, iedereen moet de biomassa van insecten gaan vreten en heel onze identiteit, cultuur en erfgoed moet eraan geloven. Wie beter dan een buitenlander, een vreemdeling zoals Zoë van Mier, ik bedoel Zoehaal Demier om dat plan uit te voeren? Ze heeft niks met ons. Ze houdt niet van ons. Ze geeft niet om onze kinderen. Eens haar geld verdient is, gaat ze naar de volgende plek die ze wilt vernietigen. Landbouw maakt meer zuurstof van CO2 per hectare dan bos. Enkel nieuw bos zal de cijfers kortstondig opkrikken en dan is er zuurstofevenwicht. Ze speelt een pyramide zwendel met CO2 terwijl ze de landbouw uitschakelt. Ik kan niet geloven dat er niemand bij de N-VA dat niet ziet. Tenzij ze een bos aanplanten met speciale oerbomen waar bacteriën geen vat op hebben of elke 10 jaar de bossen volledig oogsten en herplanten zijn ze gwn tegen je aan het liegen. Ik zal er zijn om hun leugens uit te leggen.

Plaats een reactie

Delen