Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Winnetou gecanceld wegens ‘racisme’ en ‘stereotypes’

Simon Segers

De Duitse uitgeverij Ravensburger Verlag heeft besloten om het nieuwste boek over de Indiaan Winnetou niet te publiceren. Het bedrijf reageert hiermee op de toenemende kritiek dat de verhalen bol zouden staan van racisme en stereotypes.

Winnetou is het zoveelste mikpunt van kritiek omtrent racisme en ‘culturele toe-eigening’ op sociale media. De boeken zouden racistische stereotypen verspreiden die hun oorsprong vinden in het kolonialisme. Volgens critici schetsen de verhalen een beeld “dat de genocide op de inheemse bevolking, de verderfelijke inpalming van hun land door blanke kolonisten en de vernietiging van hun natuurlijke habitat volledig wegmoffelt”. Concreet gaat het om bezwaren tegen de recent verschenen Duitse film ‘Der junge Häuptling Winnetou’ en een gerelateerd kinderboek.

Niet langer op Amazon

Clemens Maier, de topman bij Ravensburger, stemt in met deze analyse. Hij verklaarde dat de verhalen gevuld zijn met clichés die de werkelijkheid romantiseren. De uitgeverij vermeldt verder dat er geen zekerheid bestaat of ze nog nieuwe verhalen over de beroemde Indiaan zal publiceren. Verschillende boekhandels zouden de werken al niet meer bestellen. Webwinkel Amazon heeft de uitgaven van Ravensburger Verlag ondertussen al uit het assortiment gehaald, hoewel andere versies voorlopig nog leverbaar blijven.

De verhalen over Winnetou bestaan al sinds 1875. Auteur Karl May beschrijft hierin de avonturen van het opperhoofd der Apachen en zijn bloedbroeder Old Shatterhand, een Duitser die naar Noord-Amerika migreerde. Wereldwijd zijn de boeken goed voor zo’n 200 miljoen verkochte exemplaren in 40 verschillende talen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

13 gedachten over “Winnetou gecanceld wegens ‘racisme’ en ‘stereotypes’”

  1. Karl May heeft al voor hetere vuren gestaan. In zijn latere jaren moest hij het hoofd bieden aan o.m. verwijten van overdreven geweld in zijn verhalen, vooral gestuurd uit katholieke hoek.
    De pocowoko-tyrannie zal de verkoop van zijn boeken, nu al 110 jaar na zijn dood, geen schade toebrengen. Dat Ravensburger en Amazon door de knieën gaan voor die waanzinnige dictators zal hen op termijn zuur opbreken. Wie nog een spel of een boek wil bestellen kan eens op het net zoeken naar alternatieven. Beschouw het als uw bijdrage in de strijd tegen woke. Het vraagt tijd maar het loont.

  2. 🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩
    En dat al die uitgeverijen daar als makke lammeren mee instemmen???

  3. het zal veel geld opbrengen voor een uitgeverij die het wel doet,het zijn niet allemaal wokers,het is maar een kleine minderheid die haar wil ,wil opleggen aan de overgrote meerderheid,.Men zou Poetin ook een lesje leren maar tot nu toe zijn wij in de leer en het kost ons verdomd veel geld en het zal nog meer kosten wanneer die clown-zelensky zijn 7 miljard euro maandelijks krijgt van het Westen om zijn ambtenaren te betalen,lonen en pensioenen.Waarom zou hij opgeven,wij betalen toch,maar deze realiteit beseffen zeer weinig mensen

  4. Super, mijn oude boeken van Winnetou zullen nu veel geld opbrengen op het internet. Verboden boeken en strips zijn altijd meer waard. Alle gekheid op een stokje. Duitsland is toe aan zijn tweede kristalnacht toe. Wat schreef ik hier enkele weken geleden over woke en de nazi’s? Wel we zijn weer een stapje dichterbij de waarheid, de paralellen zijn te realistisch. Woke of de nazi’s, ik weet het niet meer wie het meest in onze samenleving al kapot gemaakt heeft?

  5. Voor één keertje vind ik het niet zo erg. Die Winnetou-verhalen waren eigenlijk al woke avant la lettre. Indianen waren steevast nobele edele natuurmensen, de meeste blanken gewelddadige bruten. Klopt uiteraard niet helemaal met de realiteit, maar wat wil je, Karl May heeft nooit een voet op het Amerikaans continent gezet, die verhaaltjes zijn verzonnen van begin tot eind.

  6. De vraag is: Liggen de indianen zélf daar wakker van? Ik denk dat die andere problemen hebben dan wat strips, waarbij ze tenslotte niet echt in een slecht daglicht worden gesteld. Mij leek Winnetou destijds eerder de held te zijn dan Old Shaterhand. Ik denk dat het een wetenschappelijke studie verantwoordt om eens het brein van een woke mens te onderzoeken. Of althans zijn psychologie.

Plaats een reactie

Delen