Enthousiaste fans vieren de introductie van plantaardige 'fried chicken' in een KFC-restaurant. Foto Twitter

Enthousiaste fans vieren de introductie van plantaardige 'fried chicken' in een KFC-restaurant. Foto Twitter

Cultuuroorlog

Activisten ontkennen bestaan van gezonde en ongezonde voeding: “Omvang is geen teken van eigenwaarde”

Simon Segers

Het Los Angeles Unified School District (LAUSD), het grootste schooldistrict in Californië, heeft een video gedeeld waarin het concept “gezonde voeding” wordt bekritiseerd. Drie activistes leggen hier uit waarom goede en slechte keuzes niet zouden bestaan.

In de video nemen de drie dames elk op beurt het woord. “De dieetcultuur, vetfobie en systemen van onderdrukking hebben een valse hiërarchie van voedsel gecreëerd. Neem bijvoorbeeld schadelijke denkpatronen als voedsel “verdienen” door te sporten of dessert als beloning na bij wijze van straf groenten eten. Het wordt ons allemaal van jongs af aan ten onrechte geleerd dat onze omvang, en dus het voedsel dat we eten, een teken is van onze eigenwaarde.” Voedsel “moraliseren” zou kunnen vervolgen de activistes leiden tot verstoord eetgedrag.

“In plaats van te concentreren op “goede” en “slechte” keuzes, is het beter om voedsel neutraal te benaderen.” Dat calorieën en voedingsstoffen niet van tel zijn voor de dames maken ze eveneens duidelijk. “Het enige voedsel dat slecht voor je is, is voedsel dat allergenen, gif en verontreinigingen bevat of voedsel dat bedorven of anderszins oneetbaar is. Eet zonder schuldgevoel, ongeacht wat de maatschappij zegt.”

Decolonize My Plate

De video is een samenwerking van Blair Imani, een activiste voor Black Lives Matter die zichzelf omschrijft als queer en moslim, het zwaarlijvige model Maya Finoh en dieetkundige Dr. Kera Nyemb-Diop. Die laatste omschrijft zichzelf op haar eigen website als “een voedingsdeskundige die zwarte vrouwen de kennis geeft om hun lichamen beter te voeden door hun schuldgevoel en schaamte los te laten”. Zij organiseert ook een opleiding genaamd “Decolonize My Plate” (Dekoloniseer mijn bord, red.) waarin ze zwarte vrouwen wil helpen om duurzame en positieve eetgewoonten te herstellen terwijl ze “cultureel relevant” en voedzaam voedsel omarmen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Activisten ontkennen bestaan van gezonde en ongezonde voeding: “Omvang is geen teken van eigenwaarde””

  1. Is het daarom dat het Amerikaanse leger bijna geen recruten meer vindt omdat hun BMI veel te hoog is!?
    Alsof het al niet reeds verderfelijk genoeg is dat kinderen worden geofferd op het altaar van een ideologisch kaartenhuis, vertelt deze fameuze dokter??? Kera Nyemb-Diop er niet bij dat ze ook nog eens werkt voor de Amerikaanse mega-multinational Mondelez International – grootproducent van chocola,zoetwaren,koekjes,biscuits en frisdrankjes !! En dan weerloze kindjes en ontvankelijke ouders wijsmaken dat die producten even gezond zijn als fruit,groenten en onbewerkte voeding bewijst dat je gewoon een slecht mens bent! Dat heeft helemaal niets te maken met je huidskleur,geslacht etc… te maken!! Sterker nog je bedekt je slechtheid met ideologische belijdenissen. Daarom een tip: Ik raad aan dat ouders hun kinderen ver weg van deze verloederde geesteszieken vandaan houden!!?

  2. Het is toch iets dat die activisten altijd ferm slachtoffer blijken te zijn zijn van de systemen van onderdrukking (sic). Geen haar op hun hoofd zou eraan denken om zelf anderen te onderdrukken, door te bepalen wat die ander moet, mag, of niet mag zeggen of denken.

  3. Het is misschien geen teken van eigenwaarde, maar wel een teken van slordig om te springen met zijn gezondheid, waardoor het risico, op voortijdig te moeten terugvallen op de gezondheidszorg, groter wordt. Zelf ben ik geen asceet, maar ik probeer toch, via lichaamsbeweging en af en toe een rem op consumptie, de balans in evenwicht te houden. Ik heb geen schaamte over mijn postuur, maar besef toch dat gezond blijven goed is voor jezelf en de maatschappij.

  4. Eigenlijk bestaat er geen ongezonde voeding. “Sola dosis facit venenum”. Enkel de dosis (hoeveelheid) maakt het verschil. Misschien moeten deze vrouwen deze wijsheid eens ter harte nemen.

Plaats een reactie

Delen