Christophe Deborsu. Schermafbeelding: Terzake.

Uncategorized

Christophe Deborsu over penibele financiële situatie Wallonië: “Wij gaan op onze knieën moeten bedelen”

Anton Schelfaut

Wetstraatjournalist Christophe Deborsu schat de toekomst van de Waalse overheidsfinanciën weinig rooskleurig in. Hij vreest dat het Waals Gewest na 2024 om meer geld zal moeten vragen aan de Vlamingen. “Wij gaan op onze knieën moeten gaan bedelen in een zeer moeilijke situatie op een zeer moeilijk moment”, klonk het gisteravond in Terzake.

https://redactie.palnws.be/2022/09/wallonie-failliet-de-wever-blijkt-zich-toch-niet-helemaal-te-vergissen/

Belfius wil een contract met het Waals Gewest maar maximaal twee jaar verlengen, niet toevallig tot aan de volgende regionale verkiezingen van 2024. Dat bracht De Tijd dinsdag aan het licht. Als huisbankier heeft Belfius geen goed oog in de penibele financiële toestand van Wallonië en de opmars van de extreemlinkse partij PTB.

Wallonië stevent tegen 2030 af op een overheidsschuld van 50 miljard euro. De staatsbank loopt een flink finan­cieel risico omdat ze heel veel leningen aan het Waals Gewest heeft verstrekt.

Bedelen

In Terzake liet Wetstraatjournalist Christophe Deborsu dinsdagavond zijn licht schijnen over de weinig rooskleurige financiële toestand in het Zuiden van het land. Deborsu onthulde dat veel politici hem achter de schermen toevertrouwen dat ze aan de Vlamingen om meer geld zullen moeten vragen, al dan niet in ruil voor meer bevoegdheden. “Wij gaan op onze knieën moeten gaan bedelen in een zeer moeilijke situatie op een zeer moeilijk moment”, schetste hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

18 gedachten over “Christophe Deborsu over penibele financiële situatie Wallonië: “Wij gaan op onze knieën moeten bedelen””

 1. Nóg meer geld, die zijn zot zeker, afschaffen die transfers, dat ze eindelijk maar eens zelf voor hun onderhoud zorgen en anders moeten ze Wallonië maar verkopen. Als de gewone man schulden heeft of zijn lening niet betaald wordt er beslag op eigendom(men) gelegd, doe dat bij Wallonië ook maar, genoeg is genoeg en te veel is te veel.

 2. De angst voor de PTB verlamt een logisch denken bij de andere partijen in Wallobrux, met alle gevolgen van dien voor de nodige, dringende maatregelen die daarom niet zullen worden genomen. Zeker nu niet. De vraag is ; hoe zal Vlaanderen daarop reageren, en wat wanneer in 2024 de V-partijen een meerderheid halen ? Het worden spannende tijden !

 3. Hoe is dit eigenlijk zo ver kunnen komen?! Ik meende dat er nog zoiets bestaat als de Bijzondere financieringswet van 1989! Deze wet laat toe dat de deelstaten leningen kunnen aangaan MAAR…… dat de federale minister van Financiën zijn goedkeuring moet geven,omdat dit te maken heeft met het halen van de Maastrichtnorm binnen de EU!? Di Rupo,die Wallonië beschouwt als zijn persoonlijke speeltuin/baronie, snoefde onlangs nog dat dit allemaal larie was! Reeds sinds 1963 ligt het Waalse bbp lager dan dat van Vlaanderen. Wat met het fameuze relanceplan van Di Rupo,ook wel het Marshall plan genoemt? Allemaal gebakken lucht en vooral heel veel arrogantie. Telkenmale zijn er excuses zoals nu oa. de overstromingen. Ik denk eerder dat het te maken heeft met de spilzucht/corruptie/schandalen en de PS tentakels die we in alle mogelijke dossiers terugvinden,zoals bv het fameuze station van Bergen! Dat BDW in 2024 zijn rekenmachine maar bovenhaalt als hij zijn natte droom wil verwezenlijkt zien!? Hedebouw en co mogen van mijn part verkassen naar Venezuela naar zijn soortgenoten die het land naar de vaantjes hielpen alhoewel de ondergrond vol zwarte goud zit!

 4. Vooral het (zoals steeds) neerbuigende opiniestukje van Walter Pauli in Knack (ook wel propagandablad van Groen genoemd) eens lezen over Bart de Wever en het failliet van België.
  Of hoe een man zich meer kan vergissen en belachelijk maken als onze zelfverklaarde journalist en communist:-)

 5. nu is het moment aangebroken om te onderhandelen.Ik heb geld en jij moet het hebben,ok,laten we onderhandelen,wie is de sterkste.Nu kan BDW het confederalisme volledig doordrukken,onafhankelijkheid kan niet.We hebben er nog nooit zo goed voorgestaan maar het VB moet nu zwijgen en luisteren naar BDW

 6. De enige oplossing is de ontmanteling van het miskleun Belgie.
  Wallonie: Terug naar Frankrijk
  Frans-Vlaanderen: Terug naar Vlaanderen
  Zeeuws-Vlaanderen: Terug naar Vlaanderen
  Voeren: Een enclave van Vlaanderen of na een bindende referentie aansluiten bij Nederland als compensatie.
  De Oostkantons: Terug naar Duitsland.
  Brussel: Een stadstaat zoals Singapore en de koning mogen ze houden want al die allochtonen adoreren een koning.
  Gevolg: Eén Vlaanderen met één regering, één minister per departement (en geen negen voor volksgezondheid), één president en afschaffing van de provincies.
  Veel minder belastingen.
  Een confederatie is totaal uit den boze want de Walen gaan de druk om meer geld af te troggelen zo hoog zetten dat het nog veel slechter wordt dan nu.
  Aansluiten bij Nederland wilt enkel Bart De Wever maar geen enkele Vlaming want Nederlanders zijn per definitie bedriegers. Vraag maar even na bij de siertelers en de tuinders die ooit met Hollanders werkten, gerold ben je toch.
  Eén Vlaanderen, zoals Zwitserland, onafhankelijk van de bemoeizieke EU, die beslissingen opdringt die dikwijls negatief uitdraaien, zie de energieprijzen.

 7. Moeten bedelen? Met het Vlaams Belang achter een cordon sanitaire zullen de Vlaamse collabo partijen (Vivaldi en N-VA) met plezier de schulden van de Waalse PS doorschuiven naar de Vlaamse belastingbetaler.

 8. Moeten bedelen, niets van. Met de huidige politici zowel federaal als op Vlaams niveau, zullen ze dat op één of andere receptie wel regelen. NVA spreekt nu al van meer autonomie, maar stelt zich intrinsiek al op te willen betalen om iets te binnen te halen…en zo gaan we blijven betalen, de burgers wel te verstaan niet de politici.

Plaats een reactie

Delen