Vlaamse onderwijskwaliteit gaat snel achteruit

Ben Weyts. Photonews

Cultuuroorlog

De kleine zeemeermin is in nieuwe film een zwarte vrouw

Simon Segers

De zwarte actrice Halle Bailey zal de rol van Ariel op zich nemen in de remake van de bekende tekenfilm ‘The Little Mermaid’. Zij is voor het eerst te zien in een trailer die Disney vrijdag toonde tijdens de D23 Expo in Anaheim, Californië.

De kleine zeemeermin vindt zijn oorsprong bij een 19e-eeuws sprookje van de Deen Hans Christian Andersen. Disney bewerkte in 1989 het verhaal tot een meer kindvriendelijke tekenfilm, waarbij het voorheen onbenoemde personage de naam Ariel toegekend kreeg. In beide versies betreft het een blanke vrouw, met rood haar in de Disneyversie.

Geïnspireerde casting

Toen de casting in 2019 bekend raakte waren vele fans ontevreden met de keuze voor een zwarte actrice. Disney reageerde toen zelf op de kritiek in een instagrampost en verdedigde de keuze. Het argument gaat dat een zeemeermin kan zwemmen waar ze wil en dat Deense mensen ook zwart kunnen zijn. “Dus nadat dit alles is gezegd en gedaan, en je nog steeds niet voorbij het idee kan dat de keuze voor deze ongelooflijke, sensationele, zeer getalenteerde, prachtige Halle Bailey iets anders is dan de GEÏNSPIREERDE casting die het is omdat ze “er niet uitziet als de cartoon een” , dan heb ik nieuws voor je… over jou”, luidde het bericht.

Jodi Benson, de stemactrice van Ariel uit de eerste film, mengde zich destijds ook in het debat. “Het belangrijkste is dat het verhaal verteld wordt. De aard van een personage is hetgeen wat echt van belang is”, sprak de actrice. The Little Mermaid remake verschijnt in mei volgend jaar in de bioscoop.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “De kleine zeemeermin is in nieuwe film een zwarte vrouw”

  1. De Denen konden ooit negers geweest zijn en in Benin kunnen witte geprivilegieerden hebben rondgelopen. Ieder zijn recht op toe-eigening dus.
    Misselijk makende bende profiteurs daar bij Disney. Het is aan de blanken om hun remake ‘links’ te laten liggen.

  2. Natuurlijk kan een Deen niet zwart zijn. Een Afrikaanse inwijkeling en hun gebroed kunnen ze op papier dan wel een Deen noemen maar iedereen die zichzelf niet op een komische manier voor de gek houdt zal in 1 oogopslag het verschil zien tussen een zwarte en een Deen. Het verschil is kristalhelder en extreemlinks vindt dit verschrikkelijk

Plaats een reactie

Delen