Foto: Shutterstock

Uncategorized

Egyptisch kind te vondeling gelegd in kerk, maar door overheid weggehaald om als moslim opgevoed te worden

Sonja Dahlmans

In Egypte werd een jongetje als baby in een Koptische kerk te vondeling gelegd. De priester veronderstelde daarom dat de biologische moeder een Koptisch christelijke vrouw is, omdat een islamitische vrouw het kindje niet te vondeling zou hebben gelegd in een kerk. Hij gaf de baby daarom ter adoptie aan een echtpaar uit zijn parochie. Het echtpaar verkreeg voor het kindje van de autoriteiten een geboortecertificaat, het jongetje werd gedoopt en ingeschreven bij de autoriteiten als een christelijk kindje (in veel islamitische landen staat de religie verplicht vermeld op de identiteitskaart, red.).

Vier jaar lang zorgden deze adoptieouders voor het jongetje en waren zeer gelukkig met het kindje, omdat ze zelf geen kinderen konden krijgen. Tot de Egyptische overheid achter de adoptie kwam en die illegaal zou hebben verklaard. Het kind werd onmiddellijk bij de christelijke adoptieouders weggehaald en in een weeshuis ondergebracht. Daar kreeg de jongen een islamitische naam, Yousef. De naam die hij vanaf zijn adoptie droeg, Shenouda, is niet meer geldig. Shenouda is een heilige binnen de Koptisch christelijke kerk.

Islamitische wet

Onder islamitische wet wordt verondersteld dat elke vondeling een islamitisch kind is. Het is onwettig voor christenen om een islamitisch kind groot te brengen. De Australian Coptic Movement schrijft in haar artikel zich zorgen over het welzijn van het kindje te maken, omdat de leefomstandigheden in Egyptische weeshuizen bepaald niet optimaal zijn. Daarnaast vermoeden zij dat het gedwongen weggehaald worden bij de adoptieouders, zeer traumatisch was voor het kind.

Deze zaak staat niet op zichzelf. De Koptisch christelijke bevolking in Egypte wordt al jaren gediscrimineerd. Koptische meisjes worden regelmatig ontvoerd en gedwongen bekeerd tot de islam. Wanneer een meisje eenmaal moslima is, ook als dit onder dwang is gebeurd, is het haast onmogelijk later eventueel weer christen te worden. Binnen de islam worden afvalligen van het geloof bestraft, in sommige landen door de autoriteiten, maar sociale uitsluiting komt ook zeer regelmatig voor. Egypte staat op de twintigste plaats van de jaarlijkse ranglijst christenvervolging van Open Doors.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Egyptisch kind te vondeling gelegd in kerk, maar door overheid weggehaald om als moslim opgevoed te worden”

  1. Toont eens te meer aan wat voor een smeerlapperij de islam is. Ergerlijk dat de islam zoveel privileges krijgt in het Westen. Men zou hier islamieten hetzelfde moeten behandelen zoals zij christenen behandelen in eigen land. Wanneer gaan de ogen van bepaalde achterlijke idioten eindelijk eens open? Maar stemmenwinst is blijkbaar belangrijker dan de toekomst van onze bevolking.

Plaats een reactie

Delen