Geweld laait opnieuw op tussen Armenië en Azerbeidzjan

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Azerbeidzjan valt nu ook soeverein Armenië aan

Sonja Dahlmans

Het Azerbeidzjaanse leger zou aanvallen plegen op Armeense grensdorpen in de buurt van Goris, Jermuk en Vardenis. Er zouden ook beschietingen plaatsvinden gericht op de stad Jermuk zelf. Ook in het betwiste gebied Artsakh (Nagorno-Karabach) zouden burgers het doelwit zijn geworden van aanvallen vanuit Azerbeidzjan.

Tigran Grigoryan, politiek analist bij CivilNet, een Armeense nieuwssite, schrijft op sociale media dat hij een nieuwe escalatie tussen de beide landen verwacht. In 2020 was er een tweede Nagorno-Karabachoorlog. De spanningen tussen beide landen over het betwiste gebied zijn al meerdere malen opgelopen.

De beschietingen die momenteel plaatsvinden, situeren zich niet in het betwiste gebied, maar zijn gericht op internationaal erkend Armeens grondgebied. Dit zou betekenen dat Bakoe de internationale regels schendt. Ook het staakt-het-vurenakkoord dat door de Russen in 2020 werd afgedwongen aan het einde van de tweede Nagorno-Karabachoorlog is inmiddels geschonden. De Armeense bevolking woonachtig langs de Laçın-corridor, een bergpas die Armenië verbindt met Nagorno-Karabach, werd op 25 augustus reeds gevraagd om haar dorpen te evacueren.

Genocide

Al langere tijd wijzen christelijke organisaties, leden van het Britse Hogerhuis zoals Barones Caroline Cox en anderen op het steeds verdergaande geweld. Ook Genocide Watch waarschuwde al voor een escalatie. Een van de stappen die de organisatie noemt op weg naar genocide, is het ontkennen van de geschiedenis van een volk. Azerbeidzjan is al lange tijd bezig alles wat herinnert aan de Armeens-christelijke aanwezigheid in het gebied te verwijderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Azerbeidzjan valt nu ook soeverein Armenië aan”

Plaats een reactie

Delen