De Britse auteur J.K. Rowling. Foto Shutterstock

De Britse auteur J.K. Rowling. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Nieuw boek J.K. Rowling bevat moord op personage omwille van transfobie

Simon Segers

De Britse auteur J.K. Rowling, bekend van de Harry Potter-boeken, vertelt in haar nieuwste boek een verhaal dat aansluit bij haar aanvaringen op Twitter wegens haar visie op transgender mensen. Zelf ontkent ze dat de parallellen het gevolg zijn van deze gebeurtenissen.

Rowling publiceert sinds 2013 de detectivereeks ‘Cormoran Strike’ onder het pseudoniem Robert Galbraith. Nu enkele dagen geleden het zesde deel met de titel ‘The Ink Black Heart’ verschenen is, merken lezers opvallende parallellen op tussen het verhaal en Rowlings publieke leven.

In de roman krijgt de bekende YouTuber Edie Ledwell bedreigingen op sociale media omwille van een zogenaamd transfobe en racistische video. Het personage komt uiteindelijk in mysterieuze omstandigheden om het leven.

Twitterstorm

In 2020 raakte de Britse auteur verzeild in een Twitterstorm, nadat ze geschreven had dat alleen vrouwen kunnen menstrueren. Rowling argumenteerde dat een aantasting van het concept van biologisch geslacht vrouwenrechten zou ondermijnen. Sindsdien wordt zij door vele progressieven gezien als een tegenstander van transgenderrechten.

Het nieuwste boek zou volgens Rowling echter niet geïnspireerd zijn door deze negatieve ervaringen. Dat verklaarde ze in een interview met presentator Graham Norton. “Ik wil het even erg duidelijk maken dat ik al een eerste versie van het boek had geschreven alvorens zekere gebeurtenissen zich online voltrokken. Ik vertelde nog tegen mijn echtgenoot dat iedereen zou geloven dat ik hiermee wou reageren op wat mij overkomen was, maar dat is oprecht niet het geval”, aldus de auteur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Nieuw boek J.K. Rowling bevat moord op personage omwille van transfobie”

Plaats een reactie

Delen