Nieuwe staatsbon beduidend minder populair

Vincent Van Peteghem. Photonews

Uncategorized

Vlaamse regering zit samen over begroting en steunpakket

Wannes Neukermans

De Vlaamse regering zit zaterdag opnieuw samen om tot een akkoord te komen over de begroting en het Vlaamse steunpakket waarmee ze de burgers door de energiecrisis wil helpen. Vrijdag ging de Vlaamse regering zonder akkoord uit elkaar.

Volgens een bron is er “hard en constructief” gewerkt en gaan de gesprekken vandaag gewoon verder. Andere bronnen laten verstaan dat het water te diep was om gisterenavond of in de loop van de nacht te landen. Hoe diep het water precies is en waarop de gesprekken stroever lopen, wilde niemand kwijt. Bedoeling is om nu een aantal voorstellen en scenario’s verder door te rekenen in werkgroepen.

Welke crisis?

Minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) wil voorzichtig zijn met maatregelen. “We weten niet aan welke crisis we beginnen”, oordeelt hij. “Je kan geen marathon lopen als je start met een sprint.”

Volgens Bart Somers (Open Vld) moeten “de mensen die werken en de lage middenklasse” geholpen worden. “Ze hebben het vandaag moeilijk en hebben het minst voordeel bij de indexering van de lonen. Ze geraken moeilijk rond. Mensen die werken moeten we een duwtje in de rug geven.”

De knoop zal alleszins voor maandag doorgehakt moeten worden. Dan wordt Vlaams minister-president Jambon (N-VA) immers tijdens de traditionele Septemberverklaring de grote lijnen van het Vlaamse regeerbeleid uit de doeken moeten doen en zal het parlement de begroting moeten goed-of afkeuren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen