Bevolking communistisch Cuba eist meer vrijheid

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Bevolking communistisch Cuba eist meer vrijheid

Carl Deconinck

De bevolking van het Caribische eiland Cuba begint steeds meer in opstand te komen na de doortocht van orkaan Ian. Energie en internet vallen geregeld uit en het verzet tegen de dictatuur groeit.

De demonstraties volgen op de maatschappelijke onrust van eerder deze maand en de grootschalige protesten die afgelopen zomer uitbraken toen de frustratie groeide tegen de regerende Communistische Partij. Bewoners verzamelden zich maandagavond in de straten om hun eisen te scanderen en riepen: “Vrijheid! Vrijheid!”

De betogers leggen de schuld voor de ondermaatse reactie op de gevolgen van de doortocht van orkaan Ian bij de regering. De schade aan de infrastructuur wordt te traag hersteld en de ambtenaren schieten tekort, zo menen ze. Sommige gebieden zitten twee weken later nog steeds zonder stroom. De regering gaf zelf toe dat in de provincie Pinar del Rio slechts 38,5 procent van de elektriciteitsvoorziening is hersteld, terwijl de situatie op vlak van watervoorziening “complex” blijft. Meer dan 10.000 huizen zouden volledig vernield zijn.

(Lees verder onder de tweet.)

Internet

Later verdween ook het internet. Niet zozeer door de storm zelf, maar omdat de communisten het protest niet willen laten verder groeien. De zet heeft dan ook een aanzienlijke impact op de vrije stroom van informatie. Maar dat kon de demonstraties niet de kop indrukken. Spaanstalige websites opgezet door vluchtelingen en expats omwille van de censuur in het communistisch land, zoals CiberCuba, tonen aan dat het protest blijft aanslepen. Protesten hebben plaatsgevonden in de hoofdstad Havana, evenals Bejucal, Güines, Jaruco en San José de las Lajas.

Een jaar geleden waren er al massale betogingen in Cuba tegen de communistische dictatuur. Het waren de grootste betogingen in decennia. Duizenden mensen gingen de straat op. Die werden toen hardhandig de kop ingedrukt.

https://twitter.com/noticubahoy/status/1579718399894392832?s=20&t=3jk8b3XSPK_ZoerscKMvEw

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/06/cuba-geeft-celstraffen-tot-25-jaar-aan-mensen-die-deelnamen-aan-betoging-tegen-regering/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Bevolking communistisch Cuba eist meer vrijheid”

  1. Enkel in Cuba?! Wanneer krijgen we hierover een “objectieve” reportage van onze zelfverklaarde Messias Rudy Vranckx?!Nadien een debat met Hedebouw,Mertens en co! Animo gegarandeerd…

  2. We hebben gezien hoe de liberalen tijdens de coronapieken in België omgingen met politiek protest van de bevolking. Juist, met politieterreur. We hebben ook gezien hoe sommigen die politieterreur toejuichten. Ik eis meer vrijheid voor de verkozenen van het Volk in het parlement: Wetstraat en Vlaams parlement. Die sukkels worden collectief gecensureerd door tirannieke partijvoorzitters.

Plaats een reactie

Delen