Bill Gates verwerpt "morele kruistocht" van klimaatactivisten: "Mensen dingen ontzeggen zoals het eten van vlees zal het probleem niet oplossen"

Shutterstock

Uncategorized

Bill Gates verwerpt “morele kruistocht” van klimaatactivisten: “Mensen dingen ontzeggen zal het probleem niet oplossen”

Carl Deconinck

Bill Gates zei dat klimaatverandering niet zal worden opgelost door mensen te vertellen radicale veranderingen in hun levensstijl aan te brengen, zoals het opgeven van vlees, ondanks zijn eerdere verklaringen dat Amerika en andere rijke landen moeten overstappen op “100 procent synthetisch rundvlees”. De medeoprichter van Microsoft is zelf al lang klimaatactivist.

Gates maakte het commentaar op een aflevering van Bloomberg’s Zero-podcast vorige week werd gepubliceerd. De presentator had Gates gevraagd of een “sociale en politieke revolutie” nodig was om de tekortkomingen van technologie bij het aanpakken van klimaatverandering te compenseren. “Iedereen die zegt dat we mensen zullen vertellen om te stoppen met het eten van vlees, of te stoppen met het willen hebben van een mooi huis, en dat we gewoon menselijke verlangens zullen veranderen, ik denk dat dat te moeilijk is”, gaf Gates toe.

Hij zei zelfs dat deze dingen niet noodzakelijkerwijs een centrale rol hoeven te spelen in de strijd tegen klimaatverandering, en merkte op dat rijke landen slechts minder dan een derde van alle emissies voor hun rekening nemen. “Ik kijk naar wat de wereld moet doen om tot nul te komen, niet om het klimaat te gebruiken als een morele kruistocht.”

Technologische innovatie

Gates is al lang een klimaatactivist en financiert talloze start-ups die zich inzetten voor de zaak. Vorig jaar publiceerde hij het boek “How To Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need”, waarin hij betoogde dat technologische innovatie essentieel was bij het veranderen van de fysieke economie.

Een analyse uit 2017 op de website van de Global Food Justice Alliance (GFJA), een organisatie van academici en voedingsspecialisten, toont aan dat het verwijderen van al het vee uit de VS de uitstoot van broeikasgassen in het land slechts met 2,6 procent zou verlagen. Een afzonderlijk onderzoek van studies toont aan dat vleesvervangers een hogere koolstofvoetafdruk hebben dan rundvlees van runderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Bill Gates verwerpt “morele kruistocht” van klimaatactivisten: “Mensen dingen ontzeggen zal het probleem niet oplossen””

  1. Als Vlaanderen onafhankelijk wordt krijgen we een boete als we niet pissen als we douchen en mogen we niet op café als we in onze douche niet vrijwillig een camera laten installeren om ons pisgedrag te controleren. Dat is wat ik denk. Commentaar ? Geef me ongelijk !

Plaats een reactie

Delen