Lula (links) en Bolsonaro (rechts), Shutterstock

Uncategorized

Linkse oud-president Lula wint presidentsverkiezingen van Bolsonaro

Wannes Neukermans

In Brazilië heeft de linkse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva de presidentsverkiezingen gewonnen met 50,84 procent van de stemmen, tegen 49,16 voor de huidige president Jair Bolsonaro. De 77-jarige Lula haalde ook in de eerste ronde al de meeste stemmen, maar zijn voorsprong op de rechtse Bolsonaro was veel minder groot dan voorspeld in de peilingen.

Lula, in een vorig leven nog vakbondsvertegenwoordiger, stond van 2003 tot 2010 al aan het hoofd van Brazilië en is de eerste democratisch verkozen president die een derde termijn mag aanvangen. Een erg links beleid voeren zal evenwel moeilijk zijn, aangezien Bolsonaro’s partij het bij de parlementsverkiezingen erg goed deden. Brazilië heeft dus een Congres met een rechts-conservatieve meerderheid.

“Brazilië heeft nood aan vrede en eenheid”, vertelde de zeventiger nadat zijn overwinning bekend werd. “Brazilië is klaar om zijn leiderschap in de strijd tegen de klimaatcrisis te hervatten. Het land is te groot om te worden gedegradeerd tot deze trieste rol van paria in de wereld.” Tijdens de ambtsperiode van Bolsonaro kreeg het land internationaal veel kritiek, omdat Bolsonaro weinig aan de strijd tegen klimaatverandering wilde bijdragen en de ontbossing van het Amazonewoud volop verder ging. Jair Bolsonaro zelf reageerde nog niet op zijn nipte nederlaag.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/bruna-frascolla-bloise-braziliaanse-journaliste-bolsonaro-is-erin-geslaagd-intelligente-allianties-op-te-bouwen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Linkse oud-president Lula wint presidentsverkiezingen van Bolsonaro”

  1. Fatma Taspinar,voor de gelegenheid in het rood gekleed,kreeg een hoogtepunt toen ze in het zeven uur journaal het heugelijke nieuws bracht dat de facistische Braziliaanse kakkerlakken werden platgetrapt.De rode sappen die van duider en Brazilië kenner Mattias Tuyls dropen,die er de MAGAbeweging van Trump bij haalde, werden na het nieuws door een sterretje van het poetsbureau vakkundig met een dweil voorzien van de Belgische driekleur verwijderd!

Plaats een reactie

Delen