Biden gaat pijnlijk overstag: immuniteit voor Saudische kroonprins voor moord op Jamal Khashoggi

Via Wikipedia

Uncategorized

Biden gaat overstag: immuniteit voor Saudische kroonprins voor moord op Jamal Khashoggi

Carl Deconinck

De regering-Biden verklaarde donderdagavond dat de officiële status van de kroonprins van Saoedi-Arabië hem immuniteit moet verlenen in rechtszaken voor zijn vermeende rol in de brutale moord op een in de VS gevestigde journalist. Daarmee maakt Amerika een bocht van 180 graden.

Tijdens zijn campagne was Biden erg hard aan het adres van Riyad. Letterlijk had hij het over een “paria-staat” die ook als dusdanig zou behandeld worden door de VS eens hij de scepter zou zwaaien. Wapenleveringen werden bevroren en er werd ook duidelijk gemaakt dat de Amerikaanse president niet met de dynamische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) ging praten.

Steen des aanstoots was in grote mate de moord op de Jamal Khashoggi. Die is overvallen en gewurgd door een team van Saudische moordenaars. Zijn lichaam werd in stukken gesneden en verdween. De Saoedische regering deed een uitgebreide poging om de moord te verdoezelen, inclusief het vernietigen van bewijsmateriaal. De kroonprins van Saudi Arabië zou opdracht hebben gegeven tot de moord.

Rechtzaak

Hatice Cengiz, de verloofde van Khashoggi, en de in Washington gevestigde mensenrechtenorganisatie die de overleden journalist oprichtte, DAWN, hebben aanvankelijk de rechtszaak tegen bin Salman en 28 anderen in oktober 2020 aangespannen bij de federale districtsrechtbank van Washington DC. 

Maar nu heeft de Amerikaanse regering de zaak sterk bemoeilijkt. Het wil dat kroonprins bin Salman van immuniteit kan genieten, zogezegd omdat hij Saoedisch premier is geworden en dus regeringsleider. Het verzoek werd donderdagavond laat ingediend, net voor de deadline van de rechtbank voor het ministerie van Justitie om zijn mening te geven over de immuniteitskwestie en andere argumenten die de prins aanvoerde om de rechtszaak rond de moord op Khashoggi te laten seponeren.

“Verraad”

“Biden zelf heeft zijn woord verraden, Jamal verraden”, zei Cengiz tegen CNN. “De geschiedenis zal deze verkeerde beslissing niet vergeten.” Op Twitter ging ze verder. “Biden redde de moordenaar door immuniteit te verlenen. Hij redde de crimineel en raakte zelf betrokken bij de misdaad. Laten we eens kijken wie je zal redden in het hiernamaals?”

Sarah Leah Whitson, hoofd Democratie voor de Arabische wereld Nu, uitte donderdag in een verklaring haar onvrede over het verzoek van de president. “Het is meer dan ironisch dat president Biden eigenhandig heeft verzekerd dat MBS aan verantwoordelijkheid kan ontsnappen, terwijl het president Biden was die het Amerikaanse volk beloofde dat hij er alles aan zou doen om hem verantwoordelijk te houden”, zei Whitson. “Het is onmogelijk om de stap van de Biden-regering vandaag te lezen als iets anders dan een capitulatie voor Saoedische druk, waaronder het verlagen van de olieproductie”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/03/saoedi-arabie-overweegt-af-te-stappen-van-dollar-als-standaard-bij-betaling-van-olie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Biden gaat overstag: immuniteit voor Saudische kroonprins voor moord op Jamal Khashoggi”

  1. Biden is een rasechte Amerikaan! Anderen de les spellen maar als er dollars en strategisch geografische belangen op het spel staan halen ze bakzeil! De Saoudis hadden al laten verstaan dat ze hun wapentuig op een ander zouden kopen! Dit gaat hem niet over een paar helmen en tenten….Rusland en zelfs China waren erg geïnteresseerd om de deals met de VS over te nemen! Nu met de binnenlandse problemen in Iran en aartsvijand van Saoudi Arabië is het ook beter hen als vriend te houden!? Biden scheldt trouwens op iedereen! Van Orban zei hij : He is a totalitarian thug! De Hongaren hebben wel geen olie maar wel veel trots en eergevoel! De uitspraak van Biden zijn ze in Boedapest niet vergeten!
    Hongarije had trouwens de intentie om F35 toestellen te kopen! Ik leg de nadruk op had!

  2. Typisch Woke gedrag – Vals tot op het bot – hijzelf en hier schreeuwen hoe ondemocratisch rechts denkende mensen wel niet zijn en ondertussen de andere kant opkijken (zoals het en goed uitkomt) uitgerekend in die landen die het meeste hun voeten vegen aan mensenrechten, vrije meningsuiting , milieu enz..
    Een persoon als Biden – die bereiden ze hier al lang voort richting rusthuis , daar wordt dat nog President

Plaats een reactie

Delen