China met niet mist te verstane boodschap voor de VS: "Taiwan is een rode lijn die niet mag worden overschreden"

Bewerkt via shutterstock

Uncategorized

China met niet mis te verstane boodschap voor de VS: “Taiwan is een rode lijn die niet mag worden overschreden”

Carl Deconinck

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden zaten gisteren voor het eerst persoonlijk samen sinds 2019. Naar aanleiding van de G-20 in Bali bespraken ze onder meer de kwestie Taiwan. Daar stelde China enkele opvallende eisen.

Xi Jinping vertelde dat de kwestie Taiwan de “kern van de vitale belangen van China” was en de “eerste rode lijn” in bilaterale banden die niet mag worden overschreden. Xi drong er bij de Amerikaanse leider op aan om de Amerikaanse toezeggingen aan Peking met betrekking tot Taiwan om te zetten in concrete acties. “De kwestie Taiwan vormt de kern van China’s vitale belangen, de basis van de politieke basis van Sino-Amerikaanse relaties en de eerste rode lijn die niet mag worden overschreden in die relaties”, zei Xi in een voorlezing gepubliceerd door persbureau Xinhua.

Peking ziet Taiwan als een onvervreemdbaar deel van China. De democratisch gekozen regering van het zelfgestuurde eiland verwerpt de aanspraken van Peking op soevereiniteit erover, terwijl de Verenigde Staten de afgelopen jaren door China vaak zijn beschuldigd van het aanmoedigen van de onafhankelijkheid van Taiwan.

Concurrentie en geen conflict

Omgekeerd klonk Biden veel meer geruststellend. “Ik denk niet dat er een op handen zijnde poging is van China om Taiwan binnen te vallen”, zei Biden tijdens een persconferentie nadien. “Ik ben ervan overtuigd dat hij precies begreep wat ik zei en ik begreep wat hij zei.” Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken Blinken zal China bezoeken om de besprekingen van maandag op te volgen, aldus het Witte Huis.

Volgens het Witte Huis spraken de twee leiders “openhartig over hun respectieve prioriteiten en intenties over een reeks kwesties.” Bijvoorbeeld dat de VS krachtig met China zouden blijven concurreren, maar merkte op dat deze concurrentie niet in een conflict zou moeten vervallen. Biden zou ook zijn bezorgdheid geuit hebben over de mensenrechtenschendingen van China in Xinjiang, Tibet en Hongkong “en de mensenrechten in bredere zin”.

De regering-Biden bracht vorige maand de nieuwe Amerikaanse nationale veiligheidsstrategie uit en zei dat China de “enige concurrent was met zowel de intentie om de internationale orde te hervormen als, in toenemende mate, de economische, diplomatieke, militaire en technologische macht om dat doel te bevorderen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “China met niet mis te verstane boodschap voor de VS: “Taiwan is een rode lijn die niet mag worden overschreden””

  1. Mag ik erop wijzen dat de Duitsers tijdens de rampzalige jaren 1939/45 ook niet in opstand gekomen zijn. De Italianen en Russen idem dito. En anno 2022 beweegt er ook niet veel in Rusland. Het momentum voor Europa lijkt voorbij te zijn. Trouwens, denk niet dat de CIA en de NAVO een regimewissel steunende op een onafhankelijke EU zouden pikken.

Plaats een reactie

Delen