D66 wil verbod op politieke partijen makkelijker maken

Thierry Baudet. Shutterstock

Uncategorized

D66 wil verbod op politieke partijen makkelijker maken

Carl Deconinck

De links-liberale partij D66 wil dat het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) makkelijker een politieke partij kan verbieden als die de rechtsstaat ernstig ontwricht. D66 lijkt daarmee vooral Forum voor Democratie te viseren.

Het wetsartikel waarmee nu onder meer criminele motorbendes worden verboden, moet ook gaan gelden voor politieke partijen, zo redeneert D66. In dat artikel uit het Burgerlijk Wetboek zijn politieke partijen nu niet opgenomen. Die uitzondering moet verdwijnen, zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. “Wij zeggen: het kan niet zo zijn dat we in deze tijd, waarin je ziet dat de democratie overal onder druk staat, zeggen dat de rechtsstaat ondermijnen niet mag, behalve als je een politieke partij bent.”

Volgens de huidige wetgeving is het in theorie al mogelijk om een partij te verbieden. Dat kan als die in strijd is met de openbare orde. D66 wil dat de gronden waarop andere verenigingen nu al verboden kunnen worden ook gaan gelden voor partijen, zodat het OM makkelijker die stap kan zetten. Nochtans werkt de Nederlandse regering nu al aan een aparte regeling voor politieke partijen. Maar D66 wil dat het sneller gaat, want “de radicalisering bij sommige partijen in Nederland gaat hard”.

Forum voor Democratie

Daarbij kijkt men in de eerste plaats in de richting van Forum voor Democratie (FVD). D66 zegt echter niet expliciet dat de partij van Thierry Baudet verboden moet worden. Het verbod moet gelden voor politieke partijen en hun neveninstellingen zoals politiek-wetenschappelijke instituten en politieke jongerenorganisaties. In 1998 werd de Centrumpartij (CP’86) van Hans Janmaat ontbonden op basis van het wetsartikel.

Veel mensen vinden het verbieden van politieke partijen een slecht idee. Dinsdagavond kwam de roep om ontwrichtende politieke partijen sneller te verbieden ook aan de orde in het Kamerdebat over de Justitiebegroting. Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie sprak zich er fel tegen uit. “Dictaturen verbieden politieke partijen”, zei hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

12 gedachten over “D66 wil verbod op politieke partijen makkelijker maken”

  1. Dan moet D66 direct verboden worden omdat ze de barbaarse islam koesteren die dagdagelijks mensen discrimineert en vermoord want dat is in strijd tegen de openbare orde. Daarentegen moet Wilders extra gesteund worden omdat hij de barbaarse islam die D66 omhelst een gevaar is voor de democratie.

  2. Misschien moest D66 zich eerst eens afvragen waarom de ” democratie” zo onder druk staat i.p.v tegenstanders de mond te willen snoeren! De democratie is de ondergang van de democratie en daarvoor moeten we niet naar Nederland kijken!?

  3. Nederland hunkert naar dictatuur, heel Europa zal volgen. De Linkse en Liberalen dromen van heerschappij over het plebs. De schrik om in het stemhokje afgestraft te worden zit er goed in, vandaar dit voorstel.

  4. Het zou beter zijn dat de kiesdrempel verhoogd wordt tot minstens 13%,zodat prutspartijtjes geen invloed kunnen hebben op de regelgeving door een massa-coalitie te vormen die tegen de wil van de meerderheid van het volk ingaat.

  5. Hoe we daar in België niet eerder aan gedacht hebben ! Dan hadden we dat cordon sanitaire zelfs niet nodig gehad. Misschien als volgende stap voorzien dat D66 zelf kan bepalen welke politieke partijen toegelaten zijn ? Als je dat goed aan boord legt, merken de burgers misschien niet eens op dat je politiek gezien richting Boord-Korea gaat, en daar gaat alles toch zo goed als we de N-Koreanen mogen geloven ?

  6. Thierry brengt soms poëzie in de 2de kamer en heeft op alle roadshows van FVD uren en uren live, gewichtig en zonder papiertjes of teleprompter mensenmassa’s toegesproken. Thierry drinkt soms een glas wijn op TV en auteur(s)van Palnews beschuldigen hem van middelenmisbruik. De Benelux heeft de luxe niet om op rechtse politici hun kap te zitten, laat staan als onze eigen rechtse outlets het doen Het resultaat is hier, en mijn God, ook jullie die de linkse autoritaire machine voeden, gaan ogen trekken als links concentratiekampen zal voorstellen als oplossing voor hun politieke systeem te doen kloppen.

  7. Moeten we dan partijen verbieden die de begroting laten ontsporen en er een creatieve boekhouding op nahouden ? Of partijen die tegen de wil van de bevolking gelukzoekers binnenhalen om als goedkope werkkracht te dienen ? Dan blijven er niet veel partijen over ! Waarschijnlijk bedoelt D66 enkel partijen die hun niet zinnen en dan belanden we in een semi dictatuur. En dan maar kritiek spuien op Rusland, China…

Plaats een reactie

Delen