Grote baas Nederlandse Publieke Omroep legt taken neer na onthullingen rond talkshowpresentator Matthijs van Nieuwkerk

screenshot dwdd

Uncategorized

Grote baas Nederlandse Publieke Omroep legt taken neer na onthullingen rond talkshowpresentator Matthijs van Nieuwkerk

Carl Deconinck

Het Nederlandse medialandschap staat opnieuw in het oog van de storm na getuigenissen van medewerkers over grensoverschrijdend gedrag op de redactie van “De wereld draait door”. De populaire presentator Matthijs van Nieuwkerk zou zich erg misdragen hebben. Die stapte zelf gisteren al op, maar ook bij het bestuur zijn er brokken te lijmen.

Vorige vrijdag pakte de Volkskrant uit met stevige beschuldigingen aan het adres van van Nieuwkerk. Die zou zich op de set van het populaire tv-programma “De wereld draait door” zich hebben bezondigd aan grensoverschrijdend gedrag. Hij zou extreme woede-uitbarstingen hebben gehad en zijn medewerkers geregeld publiek vernederen. Zo erg dat er een “echte angstcultuur” zou zijn geweest op de set.

Initieel probeerde de presentator de zaak af te schuiven, maar de druk werd te groot en hij moest opstappen. “Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk”, schreef Van Nieuwkerk in een verklaring. “Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een – letterlijk – blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat “De wereld draait door”, toch mijn levenswerk, wankelt”, aldus Van Nieuwkerk. 

(lees verder onder de tweet.)

Onderzoek

Vandaag maakte NPO-directeur Frans Klein bekend dat hij tijdelijk zal terugtreden, in afwachting van het onderzoek naar de werkomstandigheden bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Dat maakte de NPO zelf bekend: “Om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek, heeft Frans Klein aangegeven tijdelijk zijn functie neer te leggen in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek”. Klein was de eindverantwoordelijke voor de werkomstandigheden op de werkvloer. Klein zei in de krant dat er “in retrospect” te weinig is gedaan. Hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het grensoverschrijdende gedrag.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/07/nederlandse-publieke-omroep-geplaagd-door-belangenvermenging/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Grote baas Nederlandse Publieke Omroep legt taken neer na onthullingen rond talkshowpresentator Matthijs van Nieuwkerk”

Plaats een reactie

Delen