Klimaatactivisten gooien olie op meesterwerk Gustav Klimt in Oostenrijks museum

Twitter: Letzte Generation

Uncategorized

Klimaatactivisten gooien olie op meesterwerk Gustav Klimt in Oostenrijks museum

Carl Deconinck

Klimaatactivisten hebben opnieuw een beroemd kunstwerk gevandaliseerd. Deze keer hebben ze een beroemd schilderij in een Weens museum beklad met olie. Het is de laatste in een lange rij van aanvallen op kunstwerken van onschatbare waarde in Europa.

In het Leopold Museum in Wenen hebben klimaatactivisten vandaag een zwarte, olieachtige vloeistof over het meesterwerk ‘Dood en leven’ van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt gegoten. Twee leden van Letzte Generation gooiden de kleurstof over het schilderij uit 1915, voor ze zich vastlijmden aan het glas dat het meesterwerk beschermt.

Een beveiligingsagent van het museum wist een van de activisten in bedwang te houden tot de politie ter plaatse kwam. Restaurateurs gingen onmiddellijk aan de slag om te bepalen of het door glas beschermde schilderij beschadigd raakte, zo liet het museum weten. Dat bleek niet het geval te zijn. Toch zei museumdirecteur Hans-Peter Wipplinger op een persconferentie dat hij geschokt is.

Hoewel Wipplinger aangaf dat het museum sympathie heeft voor de bezorgdheden van de activisten, veroordeelde hij het protest en zei dat Letzte Generation zou moeten opdraaien voor de kosten. Hij schat die op een bedrag van minimaal vijf cijfers.

(Lees verder onder de tweet.)

Doodsvonnis

Letzte Generation schrijft in een tweet dat de activisten protesteerden tegen olie- en gasboringen die een “doodsvonnis voor de samenleving” zouden zijn. In het bijhorende fragment is te horen hoe een van de activisten schreeuwt dat we “het probleem al 50 jaar kennen” en we eindelijk moeten handelen “anders zal de planeet vergaan”. Verder brult hij: “Stop de fossiele vernietiging, we racen naar een klimaathel.”

“Mensen die nog steeds op zoek zijn en boren naar nieuwe olie en gas hebben bloed aan hun handen – en geen enkele hoeveelheid sponsoring zal dat bloed ooit wegspoelen”, aldus de actiegroep. “Er kan geen schone kunst zijn met zwart geld!”

De toegang tot het Leopold Museum was dinsdag gratis als onderdeel van een dag gesponsord door de Oostenrijkse olie- en gasgroep OMV. Er waren controles aan de ingang, maar de activisten verstopten de olie in een warmwaterkruik onder hun kleding.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Klimaatactivisten gooien olie op meesterwerk Gustav Klimt in Oostenrijks museum”

  1. Zolang die onnozele linkse poco’s die zich onze regeringsleiders noemen dit straffeloos laten voorbijgaan, zolang zal dit blijven gebeuren. Het probleem is dat die daders armoedzaaiers zijn die geen halve Euro op hun naam hebben waardoor geldboetes geven geen enkel effect heeft! Enkele jaren dwangarbeid tot ze de aangebrachte schade hebben terugverdiend en terugbetaald, dat is de oplossing!

Plaats een reactie

Delen