Politie reageert met geweld op protesten in Chinese iPhone-fabriek

Schermafbeelding. Twitter

Uncategorized

Politie reageert met geweld op protesten in Chinese iPhone-fabriek

Carl Deconinck

Het is bijzonder onrustig in de Foxconn-fabriek in de Chinese stad Zhengzhou. Chinese arbeiders protesteren er tegen de slechte arbeidsomstandigheden en de lage lonen. De communistische overheid reageert met geweld.

Op sociale media duiken meer en meer beelden op van gewelddadige botsingen tussen arbeiders en ordehandhavers. Ze tonen duizenden mensen met maskers tegenover politieagenten in witte, beschermende pakken met oproerschilden. De agenten zouden de protesterende arbeiders zeer hard aanpakken. Er is veel censuur in China, maar sommige beelden bereiken wel de rest van de wereld.

De arbeiders zijn boos omdat ze moeten werken voor een lager loon dan hen werd beloofd. Ze voelen zich bedrogen. Foxconn zei donderdag dat een “technische fout” verantwoordelijk is voor de verwarring over de lonen en bood verontschuldigingen aan. Het bedrijf beloofde woensdagnacht dat er financiële vergoedingen zouden komen voor de arbeiders.

(Lees verder onder de tweets.)

https://twitter.com/CitizenFreePres/status/1595574797001719808?s=20&t=KJIO4Vj4pBgErXNRP6VOgw

Zero-Covid-beleid

De protesten komen te midden van ernstige frustratie over coronabeperkingen in gebieden in heel China. Winkels en kantoren zijn gesloten en miljoenen mensen zitten thuis opgesloten. De communistische overheid blijft vasthouden aan een zero-Covid-beleid. Woensdag beval de regering een effectieve lockdown in verschillende districten van Zhengzhou, waarbij inwoners van het stadscentrum niet mogen vertrekken tenzij ze een negatieve coronatest en toestemming van de autoriteiten hebben.

De regering probeert de laatste golf van uitbraken in te dammen zonder fabrieken en de rest van haar economie te sluiten zoals begin 2020. De tactiek omvat “closed-loop management”, waardoor werknemers in hun fabrieken leven zonder contact met de buitenwereld.

Apple waarschuwde dat de leveringen van de iPhone 14 zouden worden vertraagd nadat de toegang tot een industriële zone rond de Zhengzhou-fabriek – waarvan Foxconn zegt dat er 200.000 mensen werken – werd opgeschort na uitbraken. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft China opgeroepen om zijn zero-Covid-strategie te herijken naarmate de economische groei krimpt.

https://twitter.com/BernieSpofforth/status/1595480771984523264?s=20&t=KJIO4Vj4pBgErXNRP6VOgw

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Politie reageert met geweld op protesten in Chinese iPhone-fabriek”

  1. Kijk er maar eens goed naar. De veiligheidsnetten tegen mensen die uit de ramen springen van fabrieken om zelfmoord te plegen. De concentratiekampen waar politieke tegenstanders gedwongen orgaandonoren zijn en enkel in leven gehouden worden tot China’s grootste business een klant heeft voor je organen. Ook op u wordt medisch geëxperimenteerd. Binnen 5 jaar is een aanzienlijk deel van de Europese bevolking 18-45 jaar helaas dood. Kijk de docu “Died suddenly” op Rumble. Da’s wat anders dan regenboogbandjes en voetbal e.

Plaats een reactie

Delen