Nieuwe onthullingen Twitter Files bevestigen: techbedrijf zette conservatieve gebruikers op geheime zwarte lijsten

Schermafbeelding: Bari Weiss via Twitter

Uncategorized

Nieuwe onthullingen Twitter Files bevestigen: techbedrijf zette conservatieve gebruikers op geheime zwarte lijsten

Carl Deconinck

Vrijdagochtend kwamen er nieuwe onthullingen rond de Twitter Files. Dat zijn interne documenten van Twitter die de nieuwe eigenaar, Elon Musk, ter beschikking heeft gesteld van enkele kwaliteitsjournalisten. In een eerste publicatie bleek al dat het bedrijf actief informatie begroef die Joe Biden kon beschadigen. Nu bevestigt men dat conservatieven actief werden benadeeld en gecensureerd.

Deze keer was het Bari Weiss die het nieuws wereldkundig maakte. Ze onthulde dat de leidinggevenden bij Twitter effectief gebruikmaakten van ‘schaduwbannen’. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat het brede publiek bepaalde berichten niet of erg moeilijk te zien krijgt, waardoor ze kunstmatig minder populair zijn. Zo wilde men conservatieven intomen. Bij Twitter heeft men dat altijd ontkend. Zeker de beschuldigingen van politieke discriminatie wezen ze af. Nu is bewezen dat het een actief beleid was. Ze gebruikten hiervoor de term “zichtbaarheidsfiltering”.

“Denk aan zichtbaarheidsfiltering als een manier voor ons om te onderdrukken wat mensen op verschillende niveaus zien. Het is een zeer krachtig hulpmiddel”, vertelde een senior medewerker aan Weiss. “We controleren de zichtbaarheid behoorlijk. En we controleren de versterking van uw inhoud behoorlijk. En normale mensen weten niet hoeveel we doen”, aldus een anonieme ingenieur, die werd bijgetreden door twee andere Twitter-medewerkers. Weiss ontdekte ook dat veiligheidsverantwoordelijke Joel Roth heeft geprobeerd om “niet-verwijderingsbeleidsinterventies zoals het uitschakelen van engagementen en ‘deamplification’ of zichtbaarheidsfiltering” uit te breiden.

(Lees verder onder de tweet.)

Mainstream conservatieven

Twitter zei altijd (rechts-)extremisten aan te pakken, maar de gegevens tonen duidelijk aan dat ook mainstream conservatieve stemmen niet veilig waren. Mensen zoals Charlie Kirk en Dan Bongino kregen “Visibility Filtering” of VF opgelegd. Zelfs gerespecteerd Stanford-professor Jay Bhattacharya vloog op de zwarte lijst omdat hij had gezegd dat coronalockdowns schadelijk zouden zijn voor kinderen. Omdat Bhattacharya op de zwarte lijst stond, konden zijn berichten nooit ’trending’ zijn, omdat mensen simpelweg zijn berichten niet zagen.

De groep die besliste of het bereik van bepaalde gebruikers moest worden beperkt, was het Strategic Response Team – Global Escalation Team of SRT-GET. Het behandelde vaak tot 200 “gevallen” per dag. Maar er bestond een niveau dat verderging dan de gewone moderatoren die het beleid van het bedrijf op papier volgden. Dat is het Site Integrity Policy – Policy Escalation Support, beter bekend als SIP-PES. Deze geheime groep bestond uit het hoofd Juridische zaken, Vijaya Gadde, het hoofd van veiligheid, Joel Roth, voormalige CEO Jack Dorsey en diens opvolger Parag Agrawal. Zij namen de grote politieke beslissingen.

Libs of TikTok

Zo beslisten ze zes keer om het populaire kanaal van Libs of TikTok te blokkeren. Dat kanaal toont uiterst linkse of woke activisten die de meest extreme dingen zeggen. Het heeft 1,4 miljoen volgers en is een doorn in het oog van links. De beheerder van Libs of TikTok kreeg altijd te horen dat het de richtlijnen rond “haat” had overtreden, maar interne memo’s tonen aan dat dat niet waar was. De top van Twitter beweerde dat het kanaal zou zorgen voor online pesterijen of dat ziekenhuizen die geslachtsoperaties aanbieden onder vuur zouden komen te liggen als kindermishandelaars.

Nochtans was het net de vrouw achter Libs of TikTok die werd ‘gedoxxed’. Een foto van haar huis met haar adres werd gepost in een tweet die meer dan 10.000 likes heeft gekregen. Toen ze dit meldde aan Twitter kreeg ze te horen dat de tweet “niet in strijd was met de regels”. De tweet die haar adres toonde, bleef online staan.

Geheime diensten

Andy Ngpô van zijn kant wijst erop dat het hoofd van Twitters Strategic Response Team, dat geheime acties heeft ondernomen om conservatieve accounts te onderdrukken, Jeff Carlton was, die voor zowel de CIA als de FBI werkte. Toen de Twitter Files gepubliceerd werden, veranderde hij eerst zijn naam op sociale media om moeilijker te vinden te zijn. Later verwijderde hij zijn LinkedIn-account. Het is al de tweede persoon met een verleden bij de geheime diensten, na Jim Backer.

Elon Musk belooft beterschap en transparantie. Hij kondigde een software-update aan die je echte accountstatus laat zien, zodat je duidelijk weet of je een schaduwban hebt gekregen, de reden waarom en hoe je bezwaar kan aantekenen.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/12/elon-musk-haalt-vuile-was-van-twitter-naar-boven/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Nieuwe onthullingen Twitter Files bevestigen: techbedrijf zette conservatieve gebruikers op geheime zwarte lijsten”

  1. Tegenwoordig is er niet enkel “shadowbanning”, maar ook “heavenbanning”, een nog veel verderfelijker techniek. Daarbij wordt de te bannen gebruiker de indruk gegeven dat hij nog altijd vrij kan posten; hij ziet ook zijn reacties op de website (net zoals bij shadowbanning) maar geen enkele andere gebruiker kan zijn reacties zien. Heaven banning voegt daar nog aan toe: een AI bot creëert antwoorden en reacties (uiteraard ook onzichtbaar voor de andere gebruikers) op die voor anderen onzichtbare posting, zodat het voor de verbannen gebruiker lijkt alsof zijn reacties ook écht gewaardeerd worden.
    Doen jullie dat bij PAL NWS ook ? Of worden ongewenste politieke meningen gewoon niet goedgekeurd ?

  2. Blijkbaar kon in het verleden linkse censuur wel en kan het pleidooi voor tolerantie van vrijheid van meningsuiting van conservatief rechts niet. Het zegt veel over waar we naar toe gaan met onze pauwenstaartelite.

Plaats een reactie

Delen