Streep door de rekening van Democraten: Amerikaanse senatrice verlaat partij en zetelt vanaf nu als onafhankelijke

Instagram - Kyrsten sinema

Uncategorized

Streep door de rekening van Democraten: Amerikaanse senatrice verlaat partij en zetelt vanaf nu als onafhankelijke

Carl Deconinck

Senatrice Kyrsten Sinema uit Arizona kondigde vrijdag aan dat ze zich heeft geregistreerd als onafhankelijke. Hierdoor verliest de Democratische partij de belangrijke 51e zetel in de Amerikaanse senaat, slechts enkele dagen nadat de partij met een felbevochte zege in Georgia de meerderheid had veiliggesteld.

“Ik heb me aangesloten bij het groeiende aantal inwoners van Arizona dat partijpolitiek verwerpt door mijn onafhankelijkheid van het kapotte partijsysteem in Washington uit te roepen”, zei ze in een opiniestuk voor de lokale mediakanaal Arizona Central. “Gewone Amerikanen worden steeds meer achtergelaten door de rigide partijdigheid van nationale partijen, die de afgelopen jaren is verhard. Druk in beide partijen trekt leiders naar de uitersten, waardoor de luidste, meest extreme stemmen de prioriteiten van hun partijen kunnen bepalen en verwachten dat de rest van ons in de pas zal lopen.”

Sinema vindt dat er weinig tolerantie is in de partijen voor diversiteit van denken. Men gaat het compromis uit de weg en schuift steeds verder op. “Ik beloofde onafhankelijk te zijn en met iedereen samen te werken om blijvende resultaten te bereiken. Ik heb me ertoe verbonden dat ik mensen met wie ik het niet eens was niet zou demoniseren, niet zou schelden of afgeleid zou worden door politiek drama.”

“Amerikanen zijn meer verenigd”

“Sommige mensen binnen de partij geloven dat ze deze Senaatszetel bezitten. Dat doen ze niet. Deze Senaatszetel behoort niet toe aan Democratische of Republikeinse bazen in Washington. Het is niet van de ene of de andere partij, en het is niet van mij. Het behoort tot Arizona, dat een veel te speciale plek is om te worden gedefinieerd door extreme partizanen en ideologen”, verdedigde ze haar beslissing.

Niet de eerste

Sinema is zo het tweede prominente gezicht dat de Democratische partij verlaat. Eerder verloren ze al Tulsi Gabbard. Die zei dat Democratische Partij nu volledig onder “controle staat van een elitaire kliek van oorlogsstokers die gedreven worden door laffe wokeheid, die ons verdelen door van alles een rassenkwestie te maken en anti-blank racisme aan te wakkeren”.

In de Amerikaanse senaat hebben centristische politici, zoals Sinema en Joe Manchin relatief veel macht. Omdat het verschil tussen Democraten en Republikeinen er erg klein in en ze doorgaans in blok stemmen, weegt hun gematigde stem zwaar door. Men verwacht echter niet dat haar stemgedrag nu enorm zal veranderen.

https://redactie.palnws.be/2022/10/tulsi-gabbard-verlaat-democratische-partij/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen