Vermoedelijke jihadisten ontvoeren 50 vrouwen in Burkina Faso

Shutterstock

Uncategorized

50 vrouwen in Burkina Faso vermoedelijk ontvoerd door jihadisten

Carl Deconinck

In de Sahelregio zijn in de nacht van donderdag op vrijdag zeker vijftig vrouwen ontvoerd. Dat melden lokale functionarissen en inwoners van de stad Arbinda, in het noorden van Burkina Faso. Alle aanwijzingen wijzen erop dat dit werk van lokale jihadistische strijders is.

De Sahelregio wordt al een hele tijd geplaagd door jihadistische strijders van zowel Al-Qaida als van Islamitische Staat. Hierdoor is er veel voedselschaarste in de streek: aan landbouw doen is erg moeilijk omwille van de precaire veiligheidssituatie. Daarom waren de vrouwen op zoek naar bladeren en fruit, maar ook zij waren niet veilig voor de jihadisten.

Verschillende groepen vrouwen zouden zijn ontvoerd ten zuidoosten van Arbinda. Ongeveer 40 ervan werden donderdag ongeveer 12 km ten zuidoosten van Arbinda gevangengenomen en ongeveer 20 anderen werden vrijdag ontvoerd ten noorden van de stad, zo vertellen anonieme getuigen. De stad en omliggende gebieden worden regelmatig geteisterd door jihadistische aanvallen die vaak gericht zijn op burgers.

Sommige vrouwen wisten te ontsnappen en keerden terug naar hun dorpen. Het leger is op zoek naar de daders, maar staat momenteel met lege handen. Jihadisten opereren vaak vanuit Mali, een land dat in de greep is van sektarisch geweld tussen allerlei milities. Er zouden al duizenden mensen gestorven zijn door het geweld, en zeker 2 miljoen mensen zouden zijn ontheemd. De laatste jaren vonden er ook meerdere staatsgrepen plaats.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/11/christenen-doelwit-jihadisten-in-burkina-faso/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen