Mathieu Michel wil loon van publieke mandatarissen deels variabel maken

Mathieu Michel. Photo News

Uncategorized

Ayatollah Khamenei woedend om spotprenten in Charlie Hebdo, Iran dreigt met “sterke reactie”

Carl Deconinck

Acht jaar na de bloederige aanslagen door radicale islamisten staat het Franse satirische magazine Charlie Hebdo opnieuw in het oog van een islamistische storm. Deze keer is het de Ayatollah Khamenei, de hoogste leider van Iran, die bedreigingen uit tegen het magazine. Hij doet dat na publicatie van een cartoon die de onderdrukking van het protest in Iran aan de kaak stelt.

Charlie Hebdo brengt deze week een speciale editie uit over Iran. In het land zijn grote protesten aan de gang waarbij de bevolking meer vrijheid eist, maar het regime reageert al maanden met repressie en geweld. Het magazine lanceerde in december een wedstrijd met cartoons van de opperste leider van de Islamitische Republiek Iran. “We wilden de strijd van Iraniërs die vechten voor hun vrijheid steunen, deze religieuze leider uit een ander tijdperk belachelijk maken en hem terugsturen naar de vuilnisbak van de geschiedenis”, klonk het. De redactie ontving naar eigen zeggen 300 ingezonden tekeningen én duizenden bedreigingen. Deze week publiceerde ze de winnaars.

(Lees verder onder de tweet.)

Krachtige reactie

Woedend waarschuwden de Iraanse autoriteiten hun Franse collega’s dat ze zouden “reageren”. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian schreef op Twitter: “De beledigende en onfatsoenlijke daad van een Franse publicatie door cartoons tegen religieuze en politieke autoriteit te publiceren, zal niet zonder een effectieve en krachtige reactie blijven”. “We zullen niet toestaan dat de Franse regering de grens overschrijdt”, waarschuwde hij.

De Franse ambassadeur in Teheran, Nicolas Roche, werd woensdagavond ontboden door het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij kreeg te horen dat de Islamitische Republiek Iran “op geen enkele manier de belediging van haar waarden, islamitisch, religieus en nationaal, accepteert”. “Frankrijk heeft het recht niet om te beledigen wat heilig is voor moslimlanden onder het voorwendsel van vrijheid van meningsuiting”, liet woordvoerder Nasser Kanani weten in een verklaring. “Iran beschouwt de Franse regering als verantwoordelijk voor deze hatelijke, beledigende en ongerechtvaardigde daad.”

De publicatie komt er op de achtste verjaardag van de bloederige aanslag op de kantoren van Charlie Hebdo. Islamisten verbonden aan Al Qaida vermoordden toen 12 mensen. De aanleiding was de publicatie van een cartoon van de profeet Mohamed.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Ayatollah Khamenei woedend om spotprenten in Charlie Hebdo, Iran dreigt met “sterke reactie””

  1. Wetende dat ayatollah Komeyni ten tijde van de sjah politiek asiel genoot in…jawel, Frankrijk ! Met dank aan de vrijheid van mening. Dat ze zich maar schrap zetten in Frankrijk, en bij uitbreiding in alle Europese landen die werden geïnfiltreerd door kwaadwillige moslims.

  2. Een landsregering de schuld geven voor wat een satirische pers in dat land publiceert zegt genoeg over wat Iran onder democratie verstaat: muilbanden van de geringste kritische stem, waarbij een vergelijking met de cancelende woke-dictatuur bij ons zich opdringt.

Plaats een reactie

Delen