Braziliaans president Lula stuurt fors naar links: einde van privatiseringen van Bolsonaro, beurs in het rood

Shutterstock

Uncategorized

Braziliaans president Lula annuleert geplande privatisering van overheidsbedrijven

Carl Deconinck

De nieuwe president van Brazilië Lula de Silva maakt werk van zijn verkiezingsbeloftes. Daags na zijn inauguratie kondigde hij de volledige nietigverklaring aan van alle privatiseringen die waren gepland door de vorige president, Jair Bolsonaro. De markten reageren erg negatief. Daarnaast komt Lula ook met een verstrenging van de wapenwetgeving.

Met de terugkeer van Lula, die in het verleden voor corruptie werd veroordeeld, keren ook de oude socialistische recepten terug. In plaats van meer handelsvrijheid zal de staat opnieuw een grotere rol opeisen. De plannen van de vorige regering om vanaf 2023 belangrijke overheidsbedrijven zoals oliebedrijf Petrobras, de Braziliaanse Post en enkele andere grote spelers te privatiseren zijn naar de prullenmand verwezen. De bedrijven die al geprivatiseerd zijn tussen 2019 en 2022, worden evenwel niet opnieuw genationaliseerd.

Lula nam de arbeidsmarkthervorming van Bolsonaro op de korrel en benadrukte het belang van een leidende overheid in de economie. Lula zei ook de intra-Mercosur-handel (douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela, red.) te verkiezen was boven internationale openheid. Hij had tevens kritiek op het uitgavenplafond, dat al sinds 1998 is geïnstalleerd. Lula bevestigde ook dat de linke ecoloog Jean Paul Prates zal dienen als de nieuwe directeur van de oliemaatschappij Petrobras.

Markten verwachten dat het nieuwe management prioriteit geeft aan politieke criteria in plaats van economische criteria die een geprivatiseerd bedrijf zou volgen. De aandelen van Petrobras daalden meteen met 6 procent. De aandelenmarkt van São Paulo ging 3,22 procent achteruit en daalde maandag tot 106.202,63 punten. Ook de Braziliaanse munt deed het zeer slecht.

(lees verder onder de tweet.)

Minder wapens voor burgers

Naast de economische beslissingen komt er ook een nieuw beleid rond wapens. Eerder had Bolsonaro de wapenwetgeving fors versoepeld als reactie op de hoge misdaadcijfers in Brazilië. Dat bleek bijzonder effectief. Heel wat mensen haalden een wapen in huis en het aantal moorden zakte sterk. Via een decreet komt er nu een opschorting van de toekenning voor nieuwe licenties voor jagers, sportschutters en wapenverzamelaars. Het decreet verlaagde ook de limieten voor de aankoop van wapens en munitie en schortte de registratie van nieuwe schietclubs en -scholen tijdelijk op.

Er komt een werkgroep die zal werken aan een ontwapeningsstatuut, die de burgerbevolking moet ontwapenen. De nieuwe maatregel “probeert de onverantwoordelijke periode van ‘alles kan’, onverenigbaar met de grondwet, af te sluiten”, zei minister van Justitie Flávio Dino op Twitter.

Amazone

Verder komt er wetgeving die de bescherming van het Amazonewoud zou moeten versterken. Da Silva stelde een “permanente interministeriële commissie voor de preventie en bestrijding van ontbossing” in, terwijl hij opdracht gaf tot de reactivering van het Amazonefonds, opgericht in 2008 om donaties aan te trekken voor investeringen in bosbehoud. Dat fonds is sinds 2019 bevroren na onenigheid tussen Brazilië en donerende landen. Lula trok ook een decreet in dat mijnbouw in inheemse en milieubeschermingsgebieden toestond.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/08/chili-stemt-in-september-over-de-nieuwe-magna-carta/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Braziliaans president Lula annuleert geplande privatisering van overheidsbedrijven”

Plaats een reactie

Delen