Is vertrek Van Langenhove zoenoffer richting N-VA? Van Grieken: "Ik zal nooit toegeven aan chantage van politieke tegenstanders"

Tom Van Grieken. Photo News

Uncategorized

CEO van een van ’s werelds grootste oliemaatschappijen zal volgende klimaatconferentie voorzitten

Carl Deconinck

Sultan Ahmed Al Jaber zal eind dit jaar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (VN), COP 28, voorzitten. Daar is heel wat om te doen, want de sultan staat momenteel aan het hoofd van de Abu Dhabi National Oil Company. Dat is een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld.

De aanstelling van Sultan Ahmed Al Jaber is volgens veel klimaatactivisten een slechte zaak. Volgens hen is er een duidelijk belangenconflict tussen beide functies. Ze geloven dat iemand die zo veel baat heeft bij een bloeiende olie-industrie landen niet kan dwingen om hun productie en gebruik van fossiele brandstoffen snel te verminderen, wat volgens hen van cruciaal belang is om de klimaatverandering te voorkomen.

Het voorzitterschap van de internationale klimaatconferentie een functie die scherp tegen het licht wordt gehouden, maar door de controverse zal dat nu waarschijnlijk nog veel meer het geval zijn. COP 28 was sowieso al controversieel omdat ze plaats zal vinden in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een van ’s werelds grootste producenten van olie en gas. De benoeming van een sleutelfiguur in de olieindustrie vinden velen illustratief. Klimaatactivisten vrezen dat de besprekingen zullen worden gestuurd door belangengroepen uit de wereld van de fossiele brandstoffen. De recente COP27-bijeenkomst in Egypte werd door sommige aanwezigen al beschreven als een “veredelde beurs voor fossiele brandstoffen”.

Belangenconflict

Al Jaber is de CEO van de Abu Dhabi National Oil Company, naar verluidt de op elf na grootste oliemaatschappij ter wereld. In het afgelopen decennium is hij het gezicht geworden van de energie-industrie van de VAE, maar hij zal de eerste dienende oliebaas zijn die de rol van COP-voorzitter op zich neemt. Naast minister van Industrie en Klimaatgezant is hij ook voorzitter van Masdar, het overheidsbedrijf voor hernieuwbare energie dat hij hielp opzetten. In die hoedanigheid waarschuwde hij al voor de gevaren van klimaatverandering, maar niet iedereen is overtuigd van zijn intenties.

Klimaatactivisten willen dat hij zijn functie als CEO van de Abu Dhabi National Oil Company neerlegt. “Hij kan met zo’n belangenconflict geen conferentie voorzitten die de taak heeft om de klimaatcrisis aan te pakken. Hij staat aan het hoofd van een industrie die zelf verantwoordelijk is voor de crisis”, zegt Tasneem Essop van Climate Action International. COP 28 zal de eerste formele evaluatie zijn van de vooruitgang die is geboekt in het terugdringen van koolstof sinds de ondertekening van de overeenkomst van Parijs.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “CEO van een van ’s werelds grootste oliemaatschappijen zal volgende klimaatconferentie voorzitten”

  1. Een beetje zoals de VREG hier met een voorzitter van de raad van bestuur als ceo van een energiebedrijf (Elegant). Dus je bent als gewone Vlaming zeker gerold met de digitale meter en het capaciteitstarief. Dit, dankzij onze Vlaamse graairegering in plaats gesteld, noem ik de kat bij de melk zetten.

  2. Western politics is a Kabuki show. It is a theatre play, nowhere serving the people. Top actors as Biden, Von der Leyen or Zelenskyy should be given a Golden Palm or an Oscar.

Plaats een reactie

Delen