Minstens 53 Chinese ‘vrijwilligers’ actief als spion in België: “Zo spoedig mogelijk land uitzetten”

Ponthier vindt dat de 53 'vrijwilligers' zo snel mogelijk het land uit moeten. Shutterstock

Uncategorized

CM-voorzitter: “Wie meer verdient, moet minder terugkrijgen van ziekenfonds”

Wannes Neukermans

CM-voorzitter Luc Van Gorp lanceerde woensdag in De Ochtend op Radio 1 een opvallend voorstel. “Hoe meer je verdient, hoe minder je zou moeten terugkrijgen van het ziekenfonds.” Dat deed hij omdat uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit bleek dat armere mensen vaker (ernstig) ziek worden.

Luc Van Gorp maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de ziekenfondsen en stelt daarom voor dat mensen met een hoger inkomen – die dus ook meer bijdragen aan de sociale zekerheid – minder terugkrijgen van ziekenhuisfacturen, doktersbezoeken… “Hoe meer inkomen, hoe meer je zelf kunt betalen”, oordeelt hij.

Armoede gekoppeld aan ziekte

Uit onderzoek dat de CM zelf uitvoerde blijkt dat mensen die in de meest kwetsbare geografische gebieden wonen 84 procent meer kans hebben om binnen het jaar te overlijden, 150 procent meer kans hebben om in de invaliditeit te belanden en 60 procent meer kans hebben om minstens dertig dagen arbeidsongeschikt te zijn.

Mensen met een lager inkomen komen in ons land sowieso al in aanmerking voor een verhoogde tegemoetkoming, maar volgens Van Gorp mag er daarbovenop nog een onderscheid komen voor wat je betaalt. Terugbetalingen moeten daarom gekoppeld worden aan het inkomen, in verschillende gradaties, vindt de CM-voorzitter.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

22 gedachten over “CM-voorzitter: “Wie meer verdient, moet minder terugkrijgen van ziekenfonds””

  1. Dat klopt, maar de middenklasse heeft het vaak ook zwaar. Je moet niet alleen focussen op armoede en al zeker niet bij mensen die niet werken. Zo maak je het verschil tussen werken en niet werken weer maar eens kleiner, dat doen we al teveel : het sociale tarief voor energie en de onbeperkte werkloosheid in de tijd zijn daar eveneens slechte voorbeelden van.

  2. ik wil ze echt niet te eten geven , van al diegene , die werkloos zijn , van het ocmw leven , ziekenkas – en die dagelijks in ’t zwart nog gaan bijklussen – alsook diegene die in een sociale woning leven (90% vreemdelingen) di daar echt NIET in thuis horen en ook kunnen genieten van goedkoper dokter en openbaar vervoer

  3. De ‘smeerlappen’ die werken moeten dus niet alleen het systeem financieren, ze zouden dan ook nog eens minder goed verzekerd zijn. En dit bovenop het feit dat ze nu al minder ziek zijn en dus minder kosten aan de ziekteverzekering. Zijn dit soort ‘remedies’ symptomen van een falend systeem?

  4. Wat hij werkelijk wil zeggen, ga vooral niet werken, leef en verteer op de kap van een ander, klagen en zagen en zeggen dat het altijd de schuld van een ander is.
    De deugmensen zorgen wel voor een opvangnet. Het kaartenhuisje staat op instorten maar dat wisten we reeds.

  5. Zelf zou ik hem gelijk kunnen geven. Op voorwaarde dat hij zijn theorie, uitsluitend, zou toepassen op AUTOCHTONE Vlamingen. Al het asiel eisend, geluk zoekend, crimineel, meestal, Moslim uitschot, maakt het onmogelijk om zijn standpunt te realiseren. CM-voorzitter, begin het eens op te nemen voor je eigen volk. Misschien maak je dan een kans om geloofwaardig over te komen en kan je je steen bijdragen om onze sociale zekerheid te redden voor onze kinderen en kleinkinderen. Vraag: Lukske, hoeveel verdien jij en, hoeveel krijg je terug van het ziekenfonds ?

  6. Is dit de democratie waarvoor de CM staat? Waar ga je de grens leggen? Wat is meer verdienen? Er is nu al een grote discriminatie met het sociaal energietarief. Een werkloze met 1500€ met allerlei voordelen, maar die 3000€ in het zwart werk bijverdient, krijgt de volle pot en het gehuwde koppel dat samen 4250€ verdient krijgt maar de helft terug? Wat is het volgende: hoe donkerder je huidskleur hoe meer je terugkrijgt? Als je dit invoert, betekent dit dan geen enkele politicus/a met hun dikke wedde van schepen, burgemeester, provinciegedeputeerde, volksvertegenwoordiger in één van de vele parlement en ministers, inclusief hun weddes van de vele “bijpostjes” dan helemaal geen recht op een ziekenfonds, of gaat men hiervoor ook weer een wet stemmen dat bepaalde “beroepen vrijgesteld worden van deze maatregel”. Graag eens uitleggen hoe die aan zijn postje is geraakt: Mahdi er is nog heeeel veeeeeeel werk onder dezen met uw partijkaart!

  7. Lukske, nog een vraagje. Wil je, misschien, niet opkomen voor je eigen autochtone leden, omdat je, zoals alle politici en politiek benoemde sujetten, je opties wil open houden om, eventueel, een lucratief jobke aan de EU te versieren, of, om niet te worden weggezet als “extreem rechts” ? M.a.w.: EU resoluties niet tegenspreken ? Even een “open deur instampen”: de EU wil dat Moslims, als minderheid, in de EU, worden beschermd, en, dat Islam wordt gepromoot. Zie EU resolutie # 1605. Het OCMW willen spelen van heel de wereld, betekent de ondergang van jouw CM én onze welvaart. Dàt, is hét probleem !

  8. De CM is een kankergezwel van de, wijlen, CVP. Die laatste is, wat mij betreft, de meest verfoeilijke politieke partij, wegens misbruik makend van het Christelijk Geloof, om mensen, politiek, te manipuleren. Alleen de Liberalen, met Verhofstadt en Porno-Croo, zijn nóg dégoutanter. Democratie ? België is een dictatoriale democratie. En, wat betreft álle vakbonden: iedereen, die een aalmoes meer heeft dan een ander, is een groot verdiener. Neerwaartse spiraal creëren, om leden te werven en de macht van de vakbonden te consolideren.

  9. Nieuwe definitie van mutualiteit: geen verzekering maar wel een zekerheid dat je bijdrage voor de verzekering van anderen is. Wel 1 voordeel. Dat maakt het een belasting is en kunnen we gewoon die ziekenfondsen afschaffen … dus pleit van gorp indirect voor het einde van cm. Zo heb ik het graag.

Plaats een reactie

Delen