Duitse politie bereidt zich voor op gewelddadig protest bij 'bruinkooldorp' Lützerath

twitter @LionHirth

Uncategorized

Duitse politie bereidt zich voor op gewelddadig protest bij ‘bruinkooldorp’ Lützerath

Carl Deconinck

Als gevolg van de energiecrisis moet Duitsland opnieuw de bruinkoolproductie verhogen. Daarvoor wil het een dorpje slopen om de kolen eronder op te graven, maar daar komt heel stevig protest tegen. De politie houdt rekening met een ontruiming die wekenlang kan duren.

Lützerath is sinds 2020 bezet door demonstranten, toen er plannen ontstonden om het dorp te slopen en de bruinkool eronder op te graven. De afgelopen jaren woonden er, afgezien van activisten, nog maar één boer en enkele pachters in Lützerath. Het zijn vooral klimaatactivisten die zich verzetten tegen de geplande werken.

Wereldwijd is steenkool nog steeds de grootste bron van elektriciteitsopwekking en de grootste bron van koolstofdioxide. In 2021 werd ongeveer 30 procent van de Duitse elektriciteit opgewekt door het verbranden van steenkool. Door die verbranding te verhogen komt de ambitie om tegen 2045 CO2-neutraal te zijn in het gedrang. Duitsland had zich voorgenomen om de kolencentrales af te bouwen tegen 2038.

Activisten staan klaar

De oorlog in Oekraïne lijkt die plannen nu te doorkruisen en Duitsland zoekt naarstig naar extra energiebronnen. En daarom zal nu ook verdwijnen wat er nog van Lützerath overblijft. Ten vroegste woensdag zal de politie het dorp nu ontruimen. De activisten hebben zich echter goed voorbereid. Er zouden zo’n 2.000 mensen zijn volgens de politie, al zeggen de activisten zelf met maar 500 à 1.000 te zijn. Volgens de politie zullen er de komende dagen nog meer activisten komen. Er werden barricades opgericht en er is een protestkamp.

De kans is reëel dat er vallen zijn gemaakt en dat mensen zich zullen vastbinden aan de gebouwen. Er zouden ook activisten zijn die in metershoge bomen verschanst zitten. Het is niet evident voor de politie om mensen veilig te verwijderen van het gebied. “Dit wordt een moeilijke operatie met veel risico’s”, aldus de hoofdcommissaris. Tot nu was het protest vreedzaam, maar gisteren gooide men met stenen naar agenten. De politie verwacht ook dat de op geweld beluste demonstranten zich tussen de vreedzame activisten zullen begeven om het de politie moeilijk te maken en om de publieke opinie te sturen bij ingrijpen. De politie houdt rekening met een ontruiming die vier weken kan duren. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Duitse politie bereidt zich voor op gewelddadig protest bij ‘bruinkooldorp’ Lützerath”

  1. Doet mij denken aan de situatie van enkele jaren geleden is Essen (D) waar er door de stadsbewoners fel actie gevoerd werd tegen de toen nog werkende Belgische kerncentrales. Zouden ze nu in datzelfde Essen ook zo fel ageren tegen het gebruik van bruin- en steenkool om elektriciteit te produceren voor de Duitse zware industrie?

  2. Merkel heeft wat aangericht in Duitsland. Achter de schermen heulde ze met Poetin en zijn goedkoop Russisch gas als Oost-Duitse vertrouwde ze hem blindelings. Nu zien we de gevolgen voor de prijzen van elektriciteit en het klimaat.

Plaats een reactie

Delen