Rutten (Open Vld): "Als N-VA en Vlaams Belang België kunnen opdoeken, zullen ze het doen"

Gwendolyn Rutten. Photo News

Uncategorized

Gwendolyn Rutten (Open Vld): “Als N-VA en Vlaams Belang België kunnen opdoeken, zullen ze het doen”

Anton Schelfaut

Volgens Vlaams Parlementslid en voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zouden de Vlaamse onafhankelijkheid en het einde van België weleens dichterbij kunnen zijn dan we denken. Als N-VA en Vlaams Belang na de verkiezingen van 2024 een meerderheid kunnen vormen, zullen ze niet aarzelen om het land te splitsen. Dat zegt Rutten in een interview met Knack.

Hoewel bijna de helft van de Vlamingen volgens de laatste peilingen op Vlaams Belang en N-VA stemt, denkt Rutten niet dat velen van hen “het rationeel eens zijn met alles waarvoor het VB staat”. “Het gaat dus om emoties. Veel mensen die best weten dat VB’ers eigenlijk fascisten zijn, leven met het gevoel dat het VB ‘het nu ook eens mag doen'”, zegt ze.

Rutten meent dat de politiek op termijn zal moeten bepalen in welke plooi ze het land wil leggen. “Sinds 1970 draagt elke staatshervorming in zich de kiemen van de splitsing en het einde van België”, schetst ze. “Ondertussen bleven de Vlaams-nationale partijen bij (bijna) elke staatshervorming aan de kant staan: de ‘staatsdragende’ partijen splitsten het land wel in hun plaats.”

Vlaamse onafhankelijkheid

De voormalige Open Vld-voorzitter roept de politieke partijen op om kleur te bekennen. “Als ze verder doen zoals ze bezig zijn, leidt ons dat wellicht vroeger dan later naar de Vlaamse onafhankelijkheid en naar het einde van België. Misschien is dat moment al dichterbij dan we denken”, waarschuwt ze.

“Elke staatsvorm, weze het België of Vlaanderen, is een artificiële constructie: je kunt die afschaffen of juist maken”, vervolgt ze. “Of dat proces helemaal grondwettelijk zal verlopen, doet er niet eens toe.”

Rutten is ervan overtuigd dat N-VA en Vlaams Belang niet zullen aarzelen om België op te doeken als ze in 2024 samen een meerderheid kunnen vormen. “Als er een politieke meerderheid is om het land te splitsen, is het einde van België een feit. (…) Ik maak mij geen illusies: hoezeer N-VA en VB ook zeggen van elkaar te verschillen, als ze België kunnen opdoeken, zullen ze het doen. Wel, dan is dat maar zo. Dat kan immers alleen maar gebeuren omdat de bevolking voor die partijen heeft gekozen”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

46 gedachten over “Gwendolyn Rutten (Open Vld): “Als N-VA en Vlaams Belang België kunnen opdoeken, zullen ze het doen””

  1. Da ge het godverdomme mor wet, mottige rattensmoel! Hebt ge het eindelijk begrepen??? Wij moeten uw smerige zakkenvullende soort niet! Verhuis maar lekker de taalgrens over naar Corruptistan. En durf aub u nooit meer voor te doen als Margareth Tatcher. Dat mens draait zich om in haar graf wetende dat een extreem linkse volksverrader zich hat status wil aanmeten. KOEST! TERUG IN UW KOT!

  2. Misschien kan Gwendolyn eens duidelijk maken of zij met zo’n scenario kan leven of niet? Want dat is hier toch verre van duidelijk in haar betoog. Maar goed, we weten ondertussen wel dat haar partijtje geëvolueerd is tot een neo-belgicistisch verschijnsel. In 2024, maar liever toch eerder, zal de rekening gepresenteerd worden. Het is wel opmerkelijk dat, na een lange periode van mediastilte, zij de laatste tijd weer manifest wordt opgezocht door de PoCo-media.

  3. België opdoeken. Geen probleem…Maar zonder democratie blijft het een lege doos. Het huidige Vlaanderen, een Belgische kopie, van de autocratische Belgische particratie zie ik niet als een stap voorwaarts. Belgische maffia vervangen door een Vlaams maffiasysteem nee bedankt. Dus de Vlaamse eerste minister zal rechtreeks moeten verkozen worden gedurende maximum twee achtereenvolgende legislature zonder onderbrekening. Provinciegouverneurs rechtreeks laten verkiezen. Burgemeesters idem dito. Politiechefs van politiezones rechtreekse verkiezing. Parlement met twee kamerstelsel waarvan senaat met drie verkozenen per provincie. Referenda onder bepaalde voorwaarden. Referenda over onderhavige hervormingen. Totale vrijheid van opinie. Verbod om verkozenen in het parlement te censureren of te sanctioneren naar aanleiding van een meningsuiting. Verbod om mensen te broodroven op grond van een meningsuiting. Processen gerelateerd met de individuele vrijheden onder garantie van beroep op jury. N-VA en het VB mogen alvast kleur bekennen.

  4. Bij de staatsvorming onder keizer Napoleon werd Vlaanderen als WINgebied ingekleurd, in praktijk is het nu nog zo. 12 miljard rechtstreeks + onrechtstreeks nog eens rond 4 miljard jaarlijks richting Wallonie. En dan zwijgen we nog over de vele miljarden die jaarlijks naar Parijs worden versast, bv. het monopolie van Suez holding
    Verscholen georganiseerde maffia is het.

  5. Als de vrienden van Rutten de democratische spelregels hadden gevolgd in de vorige eeuw en niet het absurde cordon sanitaire van een wezenloze kempenaar hadden geïmplementeerd dan zou ze nu geen angst moeten hebben dat haar Belgische constructie haar einde nabij is. Roepen dat VB allemaal ‘fascisten’ zijn toont alleen maar onmacht. Ze weet best dat dit onzin is; vandaar haar paniekerige houding. Dat de bevolking om emotionele redenen voor Vlaamse partijen zou kiezen maakt ze zichzelf wijs. Dat haar partij al decennia meewerkt om de Vlaamse burger het mes op de keel te zetten, zowel financieel als maatschappijmatig zal dichter bij de waarheid zijn voor wat betreft het kiezen voor Vlaamse partijen door de bevolking. De ratio dat men voor Vlaamse partijen kiest is dat deze Vlaamse partijen consequente oplossingen voorstellen. Ook dat weet ze best maar weigert ze te erkennen. Wat ze best zou doen is de hand in eigen boezem steken. En bidden – dat doet ze graag – dat ze burgemeester kan blijven in Aarschot.

  6. Het is maar goed dat het miskleun België ontmanteld wordt na zes staatshervormingen zodat het landje totaal onbestuurbaar is geworden.
    Als daar nu nog een confederatie moet van gemaakt worden is het hek helemaal van de dam want de walen gaan hun vetpot niet zomaar uit handen geven zeker als ze op termijn zelf verantwoordelijk zullen moeten worden voor hun verkwistingen, vooral in de sociale zekerheid.
    Het zal er niet zozeer op aankomen de Vlaamse belgicisten te overtuigen maar vooral de Walen die een ‘rattachement’ met Frankrijk genegen zijn en dat is meer dan 50%, terwijl de Fransen ook voor bijna 60% gewonnen zijn voor een aansluiting van Wallonië bij Frankrijk, mee aan de kar te laten trekken.
    Vele walen kleven het mantra: “La France c’ est ma patrie“ aan en ze voelen zich zo.
    Overigens gelooft 56 procent van de bevraagden dat het in de toekomst niet mogelijk zal zijn een eengemaakt land te behouden. Dat cijfer ligt op 58 procent in Wallonië en 56 procent in Vlaanderen, en iets lager in Brussel (46 procent). Bron: Knack 09/09/2020: Belgen twijfelen aan eenheid van het land

    Lees het boek van Paul Henri Gendebien: “Mon séjour dans la fosse aux lions de la politique Belge”.
    Vooral hoofdstuk X: “Le rassemblement Wallonie-France ou la recherche d’ une véritable nation”.
    Resultaat: Eén regering, geen provincies meer, één minister per departement i.p.v. 9 zoals in de Volksgezondheid bv, geen onontwarbaar kluwen van bevoegdheden waardoor alle nodige beslissingen geblokkeerd worden en zo kunnen we nog even doorgaan … om minder belastingen niet te vergeten.
    Het zal erop aankomen een leefbare staat te construeren in het belang van zijn bevolking. Daarvoor moet worden samengewerkt en dat is het grote probleem. Het groot kapitaal zit nog voor het grote deel in Franstalige handen en die zullen hun privileges niet loslaten zolang het miskleun België voldoende opbrengt.
    De vet betaalde postjes van de mandatarissen die zich daar halsstarrig aan vastklampen, is ook een groot probleem want dat alles wordt gestuwd door de wurgende particratie.

  7. En dat die mottigen draak en haar walgelijke partijgenoten steeds maar weer straffeloos en gratuite beledigingen mogen blijven uiten is een pure misdaad. Open-Verraad Liegen Debieliteit is al jarenlang bezig met het invoeren van allerlei wetten, regeltjes en vehikels tegen haatspraak, racisme en discriminatie maar zijn zelf al jarenlang haatzaaiers en discriminators ’t.o.v. Vlaams Nationalisten.

  8. Beste madam Trutten, ik discrimineer u met MIJN cordon en zeker nadat de Vlamingen het recht in eigen handen gaan nemen waar ze ook recht op hebben door corrupte en onbekwame politici zoals jij die zowel in het parlement zetelt en burgemeester voor uw eigen zakken te vullen. Ge zijt een schandalig wijf, dat staat ook te zien op uwe smoel.

  9. Onzin. Zelfs als N-VA en Vlaams Belang na de verkiezingen van 2024 een meerderheid kunnen vormen, verandert er helemaal niets. Gwendolyn kan op haar twee oren slapen.

  10. Deze dragonder die in haar biotoop niet meer durft opkomen onder de naam OpenVld zou beter een toontje lager zingen! Als ze dan toch zo democratisch is dan moet ze mij eens uitleggen hoe het komt dat haar partijtje als 7de in de ranking de premier mag leveren?! Dat ze mij één democratisch land noemt waar verliezers de lakens mogen uitdelen en dan nog met een regering waarin de meerderheid van de bevolking buiten spel wordt gezet! Zeggen dat dit kan en mag omdat ze door tegen elkaar aan te schurken een parlementaire meerderheid hebben is mathematisch wel zo maar daarom geen democratische hoogmis! Al geruime tijd wordt dit land bestuurd door de particratie in achterkamertjes en op canapes! Het is zelfs niet meer nodig om op een lijst te staan om minister te worden! Het parlement dat als taak heeft de regering te controleren wordt buitenspel gezet en tijdens stemmingen telt kadaver discipline ! Eventuele dissidenten worden bij de volgende stembus gang netjes geliquideerd?! Haar voorzitter,die door kuiperijen en leugens allerhande het laatste greintje geloofwaardigheid heeft verspeeld,komt zonder blikken of blozen vertellen dat VB enkel wat staat te roepen aan de zijlijn goed wetende dat groene azijndrinker Geysels de architect was van het ondemocratische cordon! Dit cordon werkt averechts en VB kiezers zijn al geruime tijd geen foertstemmers meer!? Tot groot jolijt van de trado’s en de media werd VB gedecimeerd maar herrees en dat mevrouwtje stoort u!? U en alle andere acolieten of ze nu blauw,groen of geel zijn weten dat hen een pandoering van jewelste te wachten staat! Ons trendy zingend konijn weet zich uit het drijfzand los te wrikken maar of deze remonte zal kunnen worden verzilverd zal afhangen van de strategie van de echte premier Magnette wiens partij voor de zoveelste maal wordt geteisterd door corrupte zakkenvullers! Hij geeft VB de schuld dat zij de politieke agenda bepalen en dat de Vpartijen zich door hen laten opjagen! Zijn analyse schijnt te kloppen want uw Knack verhaaltje doet mij denken aan een vis die al happend naar lucht ligt te spartelen op het droge! Men moet niet echt slim zijn om te begrijpen dat de uithalen naar VB te maken hebben met de alarmbellen die overal afgaan, ook in Wallonië!Ze beginnen daar te snappen dat het merendeel van de Vlamingen de potverteerders in het Zuiden beu worden temeer omdat ze door hun eigen regering als keien worden gestroopt!?De jaarlijkse miljarden transfers brengen geen zoden aan de dijk en dienen enkel om de hangmat liggers te behagen ,die het kiesvee van PS en Ecolo zijn! Rest er nog enkel N-VA? Gaan ze mee in het Vlaamse verhaal of zal BDW de lokroep van de Belgisistische vleespotten en postjes niet kunnen weerstaan en hiervoor in ruil zijn Vlaamse verzuchtingen nogmaals verloochenen?! Indien hij blijft vasthouden aan zijn njet om met VB in zee te gaan dan vrees ik voor een VU verhaal!?

  11. En wat zou daarmee mis zijn, om België op te doeken? Het uitpersen van de citroen heeft nu lang genoeg geduurd. Wel eigenaardig dat deze dame de werkelijkheid durft onder ogen zien, terwijl de meeste andere negatieve commentaren op dit plan waarschuwen dat het niet zal lukken. Waar de Vlaming wel voor zal moeten zorgen is dat de Vlaamse politieke structuur ontdaan wordt van de systemen die verwezen zitten in de poco-structuur. Véél werk voor de boeg dat absoluut tot een goed eind moet gebracht worden of we zijn eraan voor de moeite.

  12. xxx,fascist mag niet als een scheldwoord gebruikt worden maar als een titel.Fascisme staat voor recht,orde,veiligheid,welvaart,dit doel is door de huidige linkse woke politiekers totaal verdwenen,wij,Vlamingen moeten opnieuw orde op zaken stellen.Hopelijk heeft la trutten gelijk en betekent een overwinning van de rechts-nationalisten in Vlaanderen het oprichten van een Vlaamse Staat binnen de contouren van de getekende grenzen in 1831.Onze Vlaamse politiekers moeten er nu aan beginnen om de twijfelende Vlamingen te overhalen om voor die 2 Vlaamse partijen te kiezen als ze hun welvaart gestand willen houden.Het zal 2024 worden of nooit,eenmaal de allochtonen hier de macht krijgen zal Vlaanderen verder uitgezogen worden,dat is een pijnlijke realiteit

  13. Mij valt wel op dat de argumenten van de politieke tegenstanders van de Vlaams-Nationalistische partijen (vooral het Vlaams Belang) dezelfde zijn als die van Poetin tegenover de Oekraïense nationalisten nl. dat het allemaal gore fascisten, racisten, anti-democraten en ultra-nationalisten zijn. Zonder concrete feiten te vernoemen. Terwijl ze zelf aaneenhangen van leugens, corruptie, machtsmisbruik en kiezersbedrog die wel concreet kunnen bewezen worden.

  14. Uw reactie is volkomen gegrond. Maar, in de Belgische structuur, kan je het, 100 % zeker, vergeten. Eerst België opdoeken. Dan kan, misschien, in Vlaanderen, worden gerealiseerd, wat u hier schrijft. Het, wereldwijd, steeds terug komende probleem: politici die hun eigen politieke carrière belangrijker vinden, dan wat dan ook. Geef VB de kans, om te bewijzen dat ze de uitzondering is, die de regel bevestigt. De Wever heeft bewezen dat hij “die regel is”, tot spijt van vele NVA-ers. Hij heeft zijn kans gehad, en het verkloot door niet te willen samenwerken met VB. VB is de énige partij, die wil samenwerken met NVA. Alle anderen, gaan in coalitie met NVA, om van binnenuit, via die regeringsvorming, Vlaanderen te saboteren. Vergelijkbaar met de UK deelname aan EU, om het van binnen uit te kunnen tegenwerken. Maar, het politieke genie De Wever, ziet dat niet, wegens verblind door machtswellust, ego-tripperij en “eigen-postje-eerst-politieke-trado-mentaliteit”. Compassie vragen, via zijn privé leven zal hem ook niet redden. Zielig. Ik geef VB het voordeel van mijn twijfel en zal, als ex-NVA-er, voor VB stemmen.

  15. Dit vind ik een fantastische uitspraak van dat pokkenwijf. Als die trado trut zegt dat NVA + VB België kunnen opdoeken, dan hoop ik, dat Vlaamse twijfellaars hierbij over de streep kunnen getrokken worden om VB, eventueel NVA, te stemmen. Ten slotte, als een OVLD-er toegeeft dat hierdoor “De kracht van verandering” en “Eigen Volk Eerst”, in het voordeel van Vlaanderen, werkelijkheid kan worden : BINGO !!! Meegenomen is dat dat debiel schepsel zichzelf én de hele OVLD in de eigen voet schiet. Mijn dag kan niet meer stuk !

  16. Een opinieonderzoek uit 2008 liet uitschijnen dat 49% van de Walen voor een aansluiting bij Frankrijk is als België ophoudt te bestaan, 60% van de Fransen zou voorstander zijn. Volgens een onderzoek gepubliceerd in juni 2010 was toen zelfs twee derde van de Fransen voor aanhechting. Bron: Wikipedia Rattachisme.

  17. Heer verlos ons van deze pekinees en laat de burgemeesterssjerp over aan Vlaamse burgemeesters. Stem bij de gemeenteraadverkiezing allen op Vlaams belang of NVA en het land valt vanzelf uit elkaar. Een land die geen eigen taal heeft is niet waardig een land te zijn.

  18. Terecht wordt dat “Faillietistan” ten zuiden der taalgrens niet als Franse provincie gegeerd. In het Frans luidt het immers “un bon coq n’est jamais gras” als het over een competente minnaar gaat, maar de “Coq wallon” is wel zeer graatmager en kan zelfs onmogelijk als “soepkieken” aangewend worden.

  19. “Zonder democratie …een lege doos” ? Maar tricolore “democrazy” is een farce, een rad gedraaid voor de ogen van tricolore naïevelingen. Het zijn de Lobbies die in onze tricolore “Lobbycratie” het (wan)beleid bepalen, nml het antidemocratisch autoritair “Middenveld” !

Plaats een reactie

Delen