Fractievoorzitter Peter De Roover (N-VA). Photo News

Fractievoorzitter Peter De Roover (N-VA). Photo News

Uncategorized

Hervorming energiefactuur zal niet budgetneutraal zijn: “Premier De Croo lijdt aan geheugenverlies”

Anton Schelfaut

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer werd donderdag stevig gediscussieerd over de hervorming van de energiefactuur. Volgens oppositiepartij N-VA zal die helemaal niet budgetneutraal zijn, zoals premier Alexander De Croo (Open Vld) in november beweerde.

De hervorming van de energiefactuur die woensdag door minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) werd voorgesteld in de pers, was donderdag het voorwerp van discussie in de Kamer. De btw op elektriciteit en aardgas wordt permanent teruggeschroefd naar 6 procent, maar die verlaging wordt gecompenseerd door een accijnsverhoging.

“Flutpapieren”

Volgens Peter De Roover, fractievoorzitter voor N-VA in de Kamer, zal de hervorming van de energiefactuur niet budgetneutraal zijn. Nochtans had premier Alexander De Croo (Open Vld) op 16 november in de Kamer beweerd dat dat wel degelijk het geval zou zijn. De Croo maakte zich immers sterk dat de btw-verlaging op gas en elektriciteit gecompenseerd zou worden via een hervorming van de accijnzen. Dat stond volgens hem ook duidelijk in de begrotingsdocumenten, zo verklaarde hij destijds.

Uit simulaties blijkt echter dat de hervorming van de energiefactuur niet budgetneutraal zal zijn. Integendeel, ze slaat een bijkomend gat van 761,7 miljoen euro in de begroting. “Wat betekenen die begrotingsdocumenten dan?”, vraagt De Roover zich hardop af. “U (De Croo, red.) kwam hier in de Kamer vertellen dat de hervorming budgetneutraal zou zijn, maar enkele maanden later blijkt dat niet te kloppen. U schotelt ons ‘flutpapieren’ voor en stuurt ons allen met een kluitje in het riet.”

“U beweert dat u de burgers wil verdegingen en beschermen. Wel, de burgers betalen via de belastingen én de energiefactuur uw begrotingstekort”, aldus nog De Roover.

Later voegt De Roover daar op Twitter nog aan toe dat de premier aan “geheugenverlies” lijdt. “Hij vergeet wat hij het parlement in november wijsmaakte over de energiefactuur. Budgetneutraal? Neen, valse beloften blijken nu een boemerang”, schrijft hij.

(Lees verder onder de tweet.)

Uitfasering

In zijn repliek benadrukt De Croo dat zowel de energiefactuur van de mensen als de begroting van de overheid van belang zijn. Daarom vindt hij het logisch dat steunmaatregelen die tijdens een crisis werden genomen, worden uitgefaseerd als de crisis duurzaam voorbij is, zoals ook na de coronacrisis het geval was. “De regering voert een anticyclisch beleid. Als het moeilijk is voor de burger, springt ze bij. Maar als ze ziet dat situatie zich normaliseert, is het normaal dat de overheid een stap achteruitzet”, zegt De Croo.

Voor Van Peteghem was de tijdelijke btw-verlaging op gas en elektriciteit van 21 naar 6 procent een noodzakelijke maatregel om de gezinnen en alleenstaanden door de energiecrisis te loodsen, “ondanks de kost en het algemene karakter ervan”. 

Net als De Croo is hij van mening dat het moment is aangebroken om structureel bij te sturen en een aantal toekomstige uitdagingen voor te bereiden. “De hervorming zorgt voor een automatische bescherming als de kost het hoogst is, maar we moeten ook oog hebben voor de begroting”, benadrukt hij. De accijnzen moeten voor de overheid een stabiele fiscale inkomstenbron worden.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2023/01/vlaams-belang-kritisch-voor-hervorming-energiefactuur-platte-belastingverhoging/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Hervorming energiefactuur zal niet budgetneutraal zijn: “Premier De Croo lijdt aan geheugenverlies””

  1. Budgetneutraal? Als nva nog in de regering zat hebben ze de intercommunales een vennootschapsbelasting op gelegd van 33.99% wat nu de energiefactuur al bijna 150 miljoen € duurder maakt. En jaarlijks int nva miljoenen € belasting in de lez zone en de scheepvaart mag blijven vervuilen. Hoe budgetneutraal zijn de miljoenen € subsidie van jan jambon aan Marokko terwijl de koning daar miljardair is? cvp zijn de belgische tsjeven, nva zijn de Vlaamse tsjeven geworden. En voor wie droomt dat volgend jaar nva met het Vlaams Belang gaar samen werken, droom maar verder, ze zijn niet te vertrouwen.

  2. Tja Mr De Roover, hij is blijkbaar niet alleen als het om geheugenverlies gaat. Ook de huidige Vlaamse regering is een eentje van platte (iets meer gecamoufleerde) belastingverhogingen. Zo heeft u de woonbonus afgenomen en heeft u met uw politiek benoemde vreg, waar u netjes een ex ceo van een energiebedrijf (Elegant) aan het hoofd gezet heeft (de kat bij de melk zetten) om de Vlaming nog heel wat meer te pesten op zijn energiefactuur met de digitale meter, het capaciteitstarief en de verdoken oude Turteltaks terug in de factuur gestopt te hebben. Het weerwerk van Demir noem ik een schijngevecht, uitstel proberen te krijgen via een rechtszaak opstomend naar de verkiezingen. Ik ga de pornopremier zeker niet verdedigen, maar hier hebben we een duidelijk geval van de ketel die de pot verwijt zwart te zien (als dat tenminste nog zo mag gezegd worden door de wokies). Vivaldi is slecht, maar deze Vlaamse regering nog veel slechter!

  3. Peter De Roover heeft natuurlijk gelijk. Maar is dat nu de core business van de N-vA ? Wat heeft de N-vA de laatste jaren écht voor de Vlamingen gerealiseerd ? De N-vA is een belgische traditionele partij geworden.

  4. ik lees hier vele reacties over belastingen en dies meer,maar zouden we niet beter naar onszelf kijken en stoppen om altijd meer geld te vragen van de overheid voor allerlei nutteloze dingen,subsidies,uitkeringen,borstmelk verlof,niet kunnen kakken verlof,en nog zoveel meer .Dat moet allemaal betaald worden met belastingsgeld,van de werkende mens,het uwe en het mijne en ik zwijg dan nog over alle andere sociale verworvenheden die nieuwkomers,illegalen,migranten en criminelen allemaal krijgen.De baas van Kontrimo,Michel,heeft groot gelijk,maar vroeg of laat zakt dit cruise schip in volle oceaan.

Plaats een reactie

Delen