Filip De Man over het protestantisme, de destructieve invloed van het Spaans-Habsburgse rijk en de kennisvlucht in 'Het verhaal van Vlaanderen'

Vernieling van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen op 20 augustus 1566. (Gravure van Frans Hogenberg)

Uncategorized

Jongerenafdeling Nederlandse socialisten virtueel failliet door financieel wanbeheer

Carl Deconinck

De Jonge Socialisten (JS), de jongerenorganisatie van de Nederlandse PvdA, zitten financieel in slechte papieren. Twee intussen vertrokken penningmeesters zouden een zeer slecht beleid hebben gevoerd en het geld verdween als sneeuw voor de zon. De organisatie is zo goed als failliet.

De penningmeesters zouden in totaal meer dan 100.000 euro hebben uitgegeven zonder sluitende financiële verantwoording. De jongerentak van de PvdA overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de oud-bestuurders. Door hun spilzucht zou het eigen vermogen van de jongerenafdeling van de socialisten fel zijn afgenomen.

In 2020 was er nog een eigen vermogen van meer dan 200.000 euro. Nu staan de Jonge Socialisten (JS) 50.000 euro in het rood. In november heeft moedervereniging PvdA de JS onder curatele geplaatst. Sindsdien moet elke uitgave die de jongerenafdeling wil doen, worden goedgekeurd door de PvdA, zo bevestigt het partijbestuur. Het heeft ook een commissie aangewezen die het nieuwe JS-bestuur adviseert. Bovendien zijn alle schulden, met een totale waarde van 60.000 euro, overgenomen door de PvdA.

De sterk verslechterde financiële positie van de JS is volgens het huidige bestuur te wijten aan het bewind van twee penningmeesters die in functie waren van 2020 tot en met 2022, en inmiddels geen lid meer zijn. De JS hebben hen om opheldering gevraagd over uitgaven van ruim 100.000 euro en willen het bedrag terugvragen als zij geen of een inadequate verantwoording afleggen. De penningmeester die in functie was van september 2020 tot juni 2022 heeft 67.000 euro uitgegeven waar onduidelijkheid over bestaat. Bij zijn in juli vorig jaar aangetreden opvolger gaat het onder meer om een verdachte betaling van ruim 35.000 euro die hij op zijn allerlaatste dag als penningmeester heeft gedaan.

Zelfverrijking

Een bedrijfsrecherchebureau dat werd ingeschakeld door het bestuur van de JS concludeerde in november dat de twee voormalige penningmeesters meerdere verdachte betalingen hebben gedaan. Ook verdenkt het bureau de oud-bestuurders ervan verenigingsgeld te hebben gebruikt om zichzelf te verrijken. Het partijbestuur zegt geschrokken te zijn door de problemen binnen de jongerenafdeling.

De afdeling telt ruim 2.000 leden en kreeg in december zijn derde penningmeester in een halfjaar tijd. Technisch gezien is de politieke jongerenorganisatie failliet en zit ze in een diepe bestuurscrisis. Nochtans waren er vroeger al signalen die als waarschuwing konden dienen. Toen de eerste verdachte penningmeester aantrad in 2020 zei hij zelf: “Mijn mantra was: meer uitgeven. Ik heb een wat Zuid-Europese penningmeesterstijl, ik ben niet van het calvinisme.”

De tweede verdachte penningmeester was een vriend van zijn voorganger. Hij wil zich niet verantwoorden voor zijn uitgaven en zegt aan de pers dat hij op eigen initiatief is vertrokken door wat hij de “uitermate giftige sfeer in de vereniging en bij het bestuur” noemt. In december gingen beide heren op vakantie naar Malta.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Jongerenafdeling Nederlandse socialisten virtueel failliet door financieel wanbeheer”

  1. Typisch socialist: Zoals hier bij ons, Spitaels: On va vider la caisse. Moi d’ abord, mijn zak eerst gevuld.
    Ik vraag me af wie er eigenlijk voor die potverteerders stemt.

  2. Ik zie hier weinig nieuwswaarde hoor. Da’s toch het basisprincipe van het socialisme? Het geld van een ander verbrassen en daarna roeptoeteren dat je het geld bij de “rijken” moet halen. Walgelijke ideologie, walgelijke soort!🤮🤮🤮🤮

  3. De beide penningmeesters zijn in december op vakantie naar Malta vertrokken! Follow the money zou ik aanraden. Dit toont nogmaals aan dat socialisten zowel jong en oud een gat in de handen hebben! Kitir en co indachtig zou ik zeggen: Wat is het leuk om met geld te gooien dat niet het uwe is!

  4. connertje en co zal daar niet veel op kunnen zeggen,typisch socialistisch,.Als we alle schandalen van de ps-spa op sommen dan is men een halve bezig om alles te noteren.Tarabella,ps verleden week nog en connertje wil zich daarmee asociëren,het zal nog plezant worden.Melissa en hannelore zullen hun tenen moeten uitkuisen en een proper Always doekje inleggen.

Plaats een reactie

Delen