Leuven neemt privéwoning in beslag om op sociale markt te verhuren

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Leuven neemt privéwoning in beslag om op sociale markt te verhuren

Wannes Neukermans

Het Leuvense stadsbestuur heeft een leegstaand pand tijdelijk in beslag genomen om als sociale woning te verhuren. Ze doen dat op basis van het ‘sociaal beheersrecht’. Dat geeft lokale besturen het recht om woningen die meer dan twee jaar leegstaan te renoveren en te verhuren als sociale huurwoning.

Met het sociale beheersrecht behoudt een eigenaar het eigendomsrecht van een woning, maar verliest hij (tijdelijk) het genotsrecht en het recht om de woning te beheren. Dit kan wanneer een woning voor lange tijd leegstaat en/of verwaarloosd wordt. In dergelijke gevallen kunnen lokale besturen besluiten om de woning in beslag te nemen en gedurende minstens negen jaar in sociaal beheer te nemen. In de wetgeving staat wel vermeld dat de gemeente eerst de eigenaar op de hoogte moet stellen en de kans moet geven de woning alsnog te renoveren en te verhuren.

Voor het eerst in de Leuvense geschiedenis wordt er nu een privé-eigendom in beslag genomen om door de stad verhuurd te worden. Het gaat over een pand in de Mezenlaan in Heverlee. Bevoegd schepen David Dessers (Groen) benadrukte bij HLN dat het om een uitzondering ging. “We stellen vast dat deze stok achter de deur vaak voldoende is voor de eigenaars om het pand te renoveren of te verkopen”, aldus Dessers. Er zijn nog twee andere panden verwikkeld geraakt in de procedure. De eigenaars van de andere tien woningen die ervoor in aanmerking kwamen, zouden aangegeven hebben dat ze hun woningen toch zouden renoveren of verkopen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/vlamingen-wachten-op-sociale-woningen-terwijl-er-meer-dan-14-000-leegstaan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Leuven neemt privéwoning in beslag om op sociale markt te verhuren”

  1. let op mijn woorden, we zijn niet zover meer van het moment dat mensen met een ‘verkeerde’ mening en/of politieke voorkeur uit hun huizen worden gezet voor de zogenaamde ‘nieuwkomers’ door de hysterische linkse meute.

  2. Welke perverse groep communistische politici stemt dergelijk wetten? Eigendom aanslaan van privé mensen om het te verdelen aan gelukszoekers en staatsprofiteurs? En wedden dat de eigenaar dan nog het KI zal moeten betalen? Welke garantie heb je nog in dit land dat iets bezitten gegarandeerd van u blijft als de eerste beste gelukszoeker zijn ogen op uw goed gezet heeft en de politiek met veel goesting het zo regelt dat het u ontnomen wordt? Wat een walgelijk perfide systeem dat door links gretig gebruikt om de beloftes aan gelukszoekers, hun toekomstig stempubliek, tegemoet te kopen ipv zelf het geld dat ze nu in hun zakken steken te gebruiken om zelf sociale woningen te bouwen. Neen liever stelen van een ander!

  3. Je denkt natuurlijk, als ik geen extreem-links stadsbestuur verkies, kan dat nooit bij mij gebeuren. Fout. Dezelfde linkse ratten werken samen om vreemdelingen hierheen te halen. De taalbarrière, de vuile manieren en de beschadigingen, de verlaging van de huurmarktwaarde door die huurders heeft het OCMW tot huurmaffia gemaakt. Zij kloppen aan zeggen: “Hey, je verhuurt, zou jammer zijn dat er iets met je woning gebeurt, wij hebben een tech dienst, verhuur aan een appel en een ei aan ons, wij strijken subsidies op en plaatsen uw panden vol vreemdelingen”. Dit is allang bezig in landelijke gemeenten. Er zijn geen panden meer te huur en eens het OCMW leegstand CREËERT door de huurmarkt te verstoren door hun imperium, creëren ze het monopolie. Die ratjes gaan net zolang door tot de communistische dictatuur er is. True story.

  4. Voila, bekijk als krakers e. Maar dan krakers met deurwaarders en gewapende lokale politie waarbij geweld gerechtvaardigd is. Zie je ze al komen terwijl je nog rouwt van je gestorven ouders? “Hier met die woning! Ja je betaalde belasting, ja je betaalde successierechten, maar je gaf nog niet genoeg, ga maar ergens anders blijten dan de plek waar je mama je de papfled gaf. Dit is onze huis nu comrad.”

  5. Beste Ronny,Wat u zegt klopt volledig. Voor ik definitief naar Hongarije verhuisde woonde ik te Huldenberg. Een middenstander uit Overijse erfde een aantal appartementen daar. Met het OCMW als tussenpersoon worden die appartementen verhuurd aan oa. Irakezen en nieuwkomers. Het OCMW zorgt voor alles en in Overijse loopt er een tevreden man omdat hij elke maand netjes op tijd zijn centjes krijgt! Voor alle duidelijkheid in Huldenberg is er een coalitie van Open VLD en Groen!!

  6. Men jaagt mensen uit hun huizen naar nieuwe appartementen. Het gevolg is leegstaande huizen, die uiteindelijk niet meer verkocht geraken. De overheid zit klaar om deze huizen op te vangen en er illegalen en consorten in te deponeren. Nu nog met de zoethouder; ‘wij zorgen dat uw huis in orde blijft’. Later ‘gewoon’, zonder vergoeding: zoals rutten dat zo goed kan zeggen.

Plaats een reactie

Delen