Nederlandse politie pakt klimaatactivisten op die snelweg willen blokkeren

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Nederlandse politie pakt klimaatactivisten op die snelweg willen blokkeren

Carl Deconinck

De Nederlandse politie heeft donderdagochtend zes klimaatactivisten van Extinction Rebellion opgepakt. Drie mannen en drie vrouwen wilden een blokkade opwerpen op de autosnelweg.

De zes activisten worden momenteel verhoord. Ze worden ervan verdacht te hebben opgeroepen tot een gevaarlijke en ontwrichtende blokkade van de Utrechtsebaan in Den Haag. Ze zouden daarmee opgeroepen hebben tot een strafbaar feit, wat geldt als opruiing.

Extinction Rebellion wil volgende zaterdag de A12 in Den Haag blokkeren, iets wat eerder al enkele keren gebeurde. De laatste keer kon de politie verhinderen dat het verkeer vastliep. Vier activisten van Extinction Rebellion zijn twee weken geleden door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van 45 uur vanwege het voorbereiden van dat mislukte protest.

(Lees verder onder de tweet.)

Gevaarlijke actie

Eerder waren demonstranten de tunnel ingelopen en op de rijbaan gaan zitten. Dat is bijzonder gevaarlijk in een donkere tunnel waar wagens aan hoge snelheid doorrijden. De gemeente Den Haag wilde afspraken maken met de activisten, maar die gingen daar niet op in. De advocaat van de aangehouden activisten vindt de arrestatie buitenproportioneel. “We zijn kennelijk terechtgekomen in het criminaliseren van personen die vreedzaam willen demonstreren en daartoe oproepen. Dat acht ik zeer zorgelijk.”

Onder de activisten bevond zich Jelle de Graaf, de man die zich een tijdje geleden vastplakte aan tafel op televisie, om er iets later gewoon af te glijden.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/10/nederlandse-klimaatactivist-lijmt-zich-vast-aan-tafel-tijdens-live-uitzending-praatprogramma/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Nederlandse politie pakt klimaatactivisten op die snelweg willen blokkeren”

Plaats een reactie

Delen