Polen wil niet wachten op Duits fiat om tanks te leveren

Pools premier Mateusz Jakub Morawiecki (Shutterstock)

Uncategorized

Polen wil niet wachten op Duits fiat om tanks te leveren

Wannes Neukermans

“We willen niet aan de zijlijn blijven staan kijken terwijl Oekraïne doodbloedt.” Dat zegt de Poolse premier Mateusz Morawiecki, die een kleinere alliantie zonder Duitsland wil vormen om sneller tanks te leveren aan de Oekraïense strijdkrachten.

Op de Europese conferentie in Ramstein is er voorlopig nog geen akkoord gevonden om zware Leopard-tanks naar Oekraïne te sturen. Dat komt omdat Duitsland als fabrikant zijn akkoord moet geven, maar dat vooralsnog niet stuurt. De Duitsers twijfelen hierover, omdat het de eerste keer zou zijn dat er aanvalswapens worden geleverd en de Russen dat als een verregaande provocatie zouden zien.

Poorten van Berlijn

Maar als de Duitsers blijven tegenstribbelen, wil de Poolse premier Mateusz Morawiecki andere partners zoeken om de Leopard 2-tanks alsnog te leveren. De Poolse regering beschuldigt de Duitsers ervan te traag te handelen in dit dossier.

“Het is nu, op dit ogenblik oorlog”, klinkt het in een reactie van de Poolse premier. “Willen de Duitsers de tanks op stal houden totdat de Russen Oekraïne hebben veroverd en aan de poorten van Berlijn staan?” Politieke en militaire analisten oordelen wel dat de Duitsers de komende dagen overstag zullen gaan en akkoord zullen gaan met de levering van de zware tanks aan de Oekraïeners. Maar volgens Polen – en nog andere landen uit West-Europa – dringt de tijd en moeten de Duitsers sneller handelen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Polen wil niet wachten op Duits fiat om tanks te leveren”

  1. Door hun misplaatst schuldgevoel zijn de Duitsers verworden tot een laffe bende angsthazen die constant de kool en de geit willen sparen om toch maar niet agressief over te komen. Door die houding (Merkel, Von Der Leyen met in hun verlengde de hele Europese Unie) zit Europa nu opgescheept met de energie- en militaire crisis waarvoor Trump de Europese en NAVO landen gewaarschuwd heeft.

  2. Zelensky pleegt emotionele chantage!Die tanks zijn een drogreden.Herinneren we ons de berichtgeving, ook in PAL NWS,waarin de Oekraïeners op cynische wijze de Russen bedankten omdat ze zoveel bruikbare tanks achterlieten! De Polen laten zich leiden door rancune tegen over de Russische bezetter (moordpartij van Katyn) en omdat ze ook nog een eitje te pellen hebben met Duitsland omdat ze lelijk hebben huis gehouden in Polen tijdens WO2 en ze verbolgen waren over het feit dat Duitsland onder Merkel hun defensie volledig hebben gedecimeerd.Met dank aan Von der Leyen die minister van defensie is geweest. Onlangs smeten de Polen een oorlogs schadevergoeding van 1300 miljard euro op tafel.

  3. Blijkbaar kan Hugo niet langer wachte op de voordelen van een russische bezetting. Weer iemand die nog nooit ondervondenheeft hoe rot het is om onder die Rus.sische rotzakken te leven. Ik hen het wel ondervonden en niet als rode kaviaar toerist maar als simpele werkmens.

  4. Het blijft verwonderen hoe mensen waarvan men verwacht dat zij vredelievend zijn wapens blijven sturen naar een gebied waar mensen continu op elkaar schieten om de ander dood te maken; nu weer een pool, eens iets anders als een Rus. Ik dacht dat vredelievende mensen in eerste instantie zoeken naar een menselijke oplossing van een probleem. Door met de ander eens te praten bijvoorbeeld. Neen dus, de een moet de ander doodschieten. Waarom trekt die Poolse minister niet zelf naar Oekraïne om wat russen dood te schieten?

  5. Beste, wat stond onze Guy,die ons land heeft verkocht,in 2014 op Maidan te doen?! Oorlogje stoken en alles op te poken! Waar is hij nu? Wij worden voor het karretje van de VS gespannen? Europa krijgt de shit en farty Joe en zijn haviken scheppen de poen!

  6. Het Westen moet weten wat het wil. Ofwel gooit het de handdoek in de ring en accepteert het de Russische dominantie, die reikt tot aan Polen en wie weet nog verder. Ofwel meen je het ernstig met het niet aanvaarden van russische imperiale agressie en straf je die af. Niet met woorden maar met daden. Tussen haakjes, we zijn al veel te laat. Nog voor dat 1 russische soldaat de grens had overschreden had Poetin het signaal moeten krijgen, dat dit een casus belli zou zijn. En wat deden we? We mochten niet escaleren. Escaleren zal het sowieso doen met een kerel als Poetin.

  7. Inderdaad praten is het ideaal. Zo kun je bijvoorbeeld aan de Kremlin-heeren beleefd verzoeken om terug te keren naar waar ze één jaar geleden waren… hoever je dat brengt is maar de vraag.

Plaats een reactie

Delen