België dreigt 850 miljoen euro Europese steun mis te lopen: "Regering-De Croo kost ons geld"

Alexander De Croo en Sander Loones. Photo News

Uncategorized

Hulpverleners in Belgische en Nederlandse grootsteden aangevallen tijdens oudejaarsnacht

Anton Schelfaut

In verschillende Belgische en Nederlandse grootsteden is oudejaarsnacht opnieuw bijzonder onrustig verlopen. Amsterdams burgemeester Femke Halsema pleitte daarom voor de invoering van een landelijk vuurwerkverbod, maar dat is volgens Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever geen oplossing voor de traditionele nieuwjaarsrellen. “Het komt erop aan kordaat tegen relschoppers in te gaan”, benadrukt hij. Ook Vlaams Belang herhaalt zijn pleidooi voor een strenge aanpak van relschoppers.

In verschillende grootsteden in België en Nederland kwam het tijdens de jaarwisseling opnieuw tot rellen met vuurwerk. In Brussel moesten de hulpdiensten 690 keer uitrukken. Ze werden daarbij meermaals aangevallen met vuurwerk, zelfs na een reanimatiepoging van een persoon die van een balkon was gevallen. Ook in Antwerpen en Gent werden hulpverleners onder vuur genomen.

Drie fietsen, 26 wagens, zes bromfietsen, een 20-tal elektrische steps en drie afvalcontainers gingen in Brussel in vlammen op. Daarnaast moest de brandweer 24 keer uitrukken om brandende bomen of struiken te blussen en 57 keer voor brandend afval of brandende palletten. In totaal werden 160 mensen gearresteerd, waarvan 21 gerechtelijk.

“Wij begrijpen niet waarom hulpverleners onder de bescherming van de politie moeten gaan werken”, zegt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer, in een reactie aan VRT NWS.

Landelijk vuurwerkverbod

Ook in Amsterdam hebben relschoppers politieagenten en hulpverleners aangevallen met vuurwerk. Daarom pleitte Amsterdams burgemeester Femke Halsema zondag voor een landelijk vuurwerkverbod.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet van plan om het voorbeeld van zijn Nederlandse collega te volgen. Een algemeen verbod op de verkoop van vuurwerk zou volgens De Wevers woordvoerder, Johan Vermant, zijn doel missen. “Het komt erop aan kordaat tegen de relschoppers in te gaan”, zegt hij in De Tijd.

Strenge aanpak

In Antwerpen kregen 27 veelplegers huisarrest opgelegd tijdens oudejaarsnacht omdat ze een bedreiging hadden kunnen vormen voor de openbare orde. De stad zal die maatregel evalueren.

Voor Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere was die maatregel slechts “een druppel op een hete plaat”. Hij herhaalt zijn pleidooi voor een strenge aanpak van de relschoppers. “Net zoals bij de rellen na de voetbalwedstrijden van Marokko dient ook nu, zonder onderscheid, elke relschopper of vandaal opgepakt te worden, opgesloten en vervolgd met snelrecht”, benadrukt hij. “Wie het met geweld opneemt tegen onze politie en dus finaal tegen onze gemeenschap, moet het voelen.”

Als het van Depoortere afhangt, komen recidiverende relschoppers op een zwarte lijst terecht en verliezen ze hun kindergeld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Hulpverleners in Belgische en Nederlandse grootsteden aangevallen tijdens oudejaarsnacht”

  1. Niet te vergeten:600 auto’s in Frankrijk in brand gestoken. En toch wordt er op de media maar matig over gerapporteerd. Deze schande moest gerapporteerd worden, dagelijks, tot elke dader zijn straf had ontvangen. Als dat let corona besmettingen kan, kan dat met dit ontwrichtend fenomeen zeker ook. Alleen bestaat de lobby in de EU voornamelijk uit zeer gulle Marokkanen.

  2. Wanneer gaan ze da crapul is deftig onderhanden nemen, voorhoede chargeren zoveel mogelijk neerhalen, middenhoede het gespuis dat nog recht komt of nog staat neerhalen!!
    Achter hoede opladen en afvoeren.
    Indien dubbele nationaliteit, direct vliegtuig op en land van herkomst, en geen gezeik over mensen rechten.
    Straffen in eigen land en daar uit zitten.
    Geen terugkeer mogelijk!!!

  3. Zolang dit geweld niet beantwoord wordt met meer geweld zal dat geen kloten verschil uitmaken. Al die importpareltjes oppakken en in Marokko loslaten. Dat de Marokkaanse overheid die maar eens ‘heropvoed’.

  4. Heeft iemand dit artikel goed gelezen? Men spreekt al van “traditionele nieuwjaarsrellen”! Het is dus al een traditie geworden, aanvaard door onze politici? Zoals onze Vlaamse kinderen traditioneel Nieuwjaartje Zoete gaan zingen, zo gaan de vreemdelingen (ja, 90% van de daders zijn jonge allochtonen) hier dus traditioneel op stap om auto’s in brand te steken? Dat krijg je als je een regering hebt die bestaat uit lafaards en linkse wokey’s die hun kop niet uit het zand durven te trekken. Hoe lang nog?

Plaats een reactie

Delen