De wortels van de hedendaagse 'culture wars'

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

RTBF oogst kritiek na dubben Vlaamse acteurs in ‘1985’

Simon Segers

In de nieuwe televisieserie 1985, een coproductie tussen VRT en de Waalse RTBF, wordt zowel Vlaams als Frans gesproken. La Une heeft de Vlaamse acteurs echter laten dubben zodat de Waalse kijker enkel Frans moet aanhoren. Op Twitter verschenen enkele negatieve reacties op de beslissing.

Afgelopen zondagavond zonden Eén en La Une de eerste aflevering van de nieuwe fictiereeks ‘1985’ uit. Hier vervoegen enkele vrienden de rijkswacht ten tijde van de bloedige overvallen van de Bende van Nijvel in de jaren 1980. De Waalse omroep besloot echter om de Vlaamse stemmen te nasynchroniseren, zodat de kijker aan niet al te veel “gymnastiek onderworpen wordt”. “Beter verteerbaar misschien, maar minder sappig dan in de originele, ondertitelde versie”, schreef Le Soir over de kwestie.

“Gemiste kans”

Comedian Bert Kruismans reageerde op Twitter eveneens op de beslissing. “1985, eerste reeks gecoproduceerd door RTB en VRT, het verhaal van de Brabantse moordenaars/De Bende van Nijvel. Franse en Vlaamse acteurs in hun eigen taal, maar nagesynchroniseerd door de RTBF. Kijkers zullen geen Nederlands horen. Een gemiste kans”, aldus Kruismans. “En zich intussen maar wanhopig afvragen waarom Franstaligen niet zo goed zijn in andere talen”, reageerde hij verder onder zijn bericht.

Gents gemompel

Volgens Valerie Droeven van De Standaard zou de talenkennis van de Walen toch niet aangescherpt worden indien zij de originele versie te zien kregen. “Het
Nederlands in de serie is grotendeels met fors Gents binnensmonds gemompel doorspekt. De dialogen zijn quasi onverstaanbaar. We moeten eerlijk zijn. De kans dat een mens hiermee Nederlands leert, is nihil”, schreef ze. Droeven raadt de Vlaamse lezers eveneens aan om de reeks in het Frans te bekijken op La Une. “De kennis daarvan gaat in Vlaanderen, naar verluidt, met rasse schreden achteruit.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “RTBF oogst kritiek na dubben Vlaamse acteurs in ‘1985’”

 1. Evenmin als Holland een Land is, is Vlaams een taal. In de Belgische grondwet staat dat de officiële talen in België Nederlands (60%) Frans (39%) en Duits (1%) zijn. Wij zeggen toch ook niet dat men ten zuiden van de taalgrens ‘ le Wallon’ spreekt. Dat onze opponenten graag de meerderheidstaal van België degeneren tot een dialect, dat toont hun aard. Dat echter onze media en bestuurders aan die onozelheid mee doen, kan ik enkel verachten.

 2. Zelfs in de grondwet: de Franse gemeenschap, de Vlaamse gemeenschap en de Duitstalige gemeenschap. Echt!
  Lijkt me niet echt logisch noch gelijkwaardig…
  De Vlaamse parlementairen hadden misschien te lang in de bar gehangen en hebben zich laten kisten….

 3. Ik lees in dit stuk dat “comedian” Bert Kruismans reageerde op Twitter.
  Als het dan toch over het correct gebruik van het Nederlands gaat, wat is een ‘comedian’ eigenlijk?

 4. “De kennis daarvan gaat in Vlaanderen, naar verluidt, met rasse schreden achteruit.” Goed zo. Uitstekend. Tijd om die vergane-glorietaal van onze voormalige onderdrukkers definitief af te schudden. Laat ons het voorbeeld van onze Noorderburen volgen en enkel nog Engels en Duits onderwijzen in onze scholen.

 5. Wat dacht je, Walen of beter gezegd Franstaligen willen GEEN Nederlands verstaan. Bij uitstek racisme in eigen land. Ik stel voor dat ieder zelfstandige aan kust weigert nog één woord Frans te spreken. Maar ja die Vlamingen daar zijn zo fier dat ze een “mondje” van die vreemde taal kunnen uitkramen.

 6. Wanneer schaffen we het Frans als verplichte tweede taal af in ons lager en middelbaar onderwijs ? Ben Weyts: werk aan de winkel. Al die vitters over het Engels in ons hoger onderwijs: pleit eerst voor de afschaffing van Frans as VERPLICHTE tweede taal in Vlaanderen.

Plaats een reactie

Delen