Rusland plaatst luchtverdedigingssystemen op appartementen in Moskou

Shutterstock

Uncategorized

Rusland plaatst luchtverdedigingssystemen op gebouwen in Moskou

Carl Deconinck

Het lijkt erop dat het Kremlin zich opmaakt voor aanvallen tegen Moskou. Het land plaatst raketafweergeschut op verschillende gebouwen in het centrum van de hoofdstad. De installatie van luchtverdedigingssystemen in de hoofdstad zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen, want het lijkt onwaarschijnlijk dat Moskou effectief onder vuur zal komen te liggen.

Rusland zou raketsystemen die vliegtuigen en inkomende raketten kunnen onderscheppen geïnstalleerd hebben op verschillende gebouwen van de administratie en defensie in Moskou. Daarmee lijkt het aan te geven dat het een aanval op de Russische hoofdstad vreest. De beelden deden donderdag de ronde op sociale media en ook de Russische pers bracht er verslag van uit.

Een eerste Pantsir-raketsysteem zou op het dak van een gebouw van acht verdiepingen dat wordt gebruikt door het Russische ministerie van Defensie langs de rivier de Moskva zijn geïnstalleerd. Een andere video toont het luchtverdedigingssysteem dat op het dak van een onderwijsgebouw in de wijk Taganka in Moskou, tweeënhalf kilometer ten zuidoosten van het Kremlin, werd getild. De korte- tot middellangeafstandssystemen worden gebruikt om zich te verdedigen tegen vliegtuigen, helikopters en kruisraketten. Het Russische leger heeft ook gezegd dat ze kunnen gebruikt worden tegen kleinere doelen, zoals militaire en commerciële drones, die nu zeer vaak op het slagveld verschijnen.

(lees verder onder de tweet.)

Signaal

Beelden van de raketsystemen in Moskou doken op een dag voordat westerse defensiefunctionarissen elkaar zouden ontmoeten op de luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland, om overeenstemming te bereiken over een nieuw militair hulppakket aan Oekraïne. Dat zou de levering van zware tanks kunnen omvatten. Russische functionarissen hebben voorafgaand aan de bijeenkomst waarschuwingen gegeven, in een poging om NAVO-landen ervan te weerhouden meer geavanceerde wapens te leveren door te beweren dat deze mogelijk een nucleair conflict zouden kunnen veroorzaken. Het zou dus goed mogelijk zijn dat de installatie van luchtafweer in Moskou eerder dient om het eigen volk te overtuigen dan om de westerse tegenstanders af te schrikken.

In Oekraïne komt er dan weer spot over het zoveelste bewijs dat de “speciale militaire operatie” niet volgens plan verloopt. Oekraïne heeft eerder al diep in Rusland enkele belangrijke militaire doelen kunnen treffen, waaronder de luchtmachtsbasis van Engels.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/rusland-voert-raketaanval-uit-op-kramatorsk/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Rusland plaatst luchtverdedigingssystemen op gebouwen in Moskou”

  1. Afschrikking die dient om angst in te boezemen bij de lokale bevolking. Een propagandamiddel om zoveel mogelijk militairen te kunnen ronselen. Alsof de NAVO zo dom zou zijn om Rusland aan te vallen. Niet dat ze niet zouden winnen, maar je drijft een dictator niet in het nauw.

Plaats een reactie

Delen