Somers bezoekt Lubbeeks vrijwilligerskorps: "Stimuleren van maatschappelijk engagement bij jongeren kan ik alleen maar toejuichen"

Volgens minister Somers kan het idee van een vrijwilligerskorps ook vertaald worden naar andere Vlaamse gemeenten.

Uncategorized

Somers bezoekt Lubbeeks vrijwilligerskorps: “Stimuleren van maatschappelijk engagement bij jongeren kan ik alleen maar toejuichen”

Anton Schelfaut

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) heeft donderdag een bezoek gebracht aan het Lubbeekse vrijwilligerskorps van Theo Francken (N-VA). Volgens Somers, die het idee genegen is, kan het ook vertaald worden naar andere Vlaamse gemeenten. “Het stimuleren van jongeren om maatschappelijk engagement op te nemen, kan ik alleen maar toejuichen”, klinkt het.

In 2022 richtte de gemeente Lubbeek onder impuls van burgemeester Theo Francken (N-VA) een vrijwilligerskorps voor jongvolwassenen op. Ondertussen is een eerste lichting van een 30-tal vrijwilligers in opleiding om in verschillende noodsituaties ondersteuning te kunnen bieden. Daarvoor werkt het gemeentebestuur van Lubbeek onder meer samen met het Nationaal Crisiscentrum, BE-Alert en het Rode Kruis-Vlaanderen.

Het korps werd eind vorig jaar voor het eerst ingeschakeld toen De Watergroep in Vlaams-Brabant te kampen had met drinkwatertekorten. De vrijwilligers stonden toen mee in voor de bedeling van drinkwater aan burgers.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/12/bart-somers-vlaams-viceminister-president-open-vld-integratie-veronderstelt-van-iedereen-een-inspanning-sommigen-ervaren-dat-als-provocerend-maar-ik-zou-mezelf-verraden-als-ik-het-niet/

Maatschappelijk engagement

Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) is een voorstander van het idee om jongeren te stimuleren om maatschappelijk engagement op te nemen. Hij wil steden en gemeenten die soortgelijke initiatieven willen nemen met elkaar in contact brengen en hen ideeën laten uitwisselen. “Veel jongeren wensen maatschappelijk engagement op te nemen, maar weten vaak niet hoe”, zegt hij. “Nochtans kunnen veel lokale besturen die geëngageerde jongeren goed gebruiken onder bepaalde omstandigheden. Dat kan zijn voor noodsituaties zoals in Lubbeek, maar evengoed om evenementen veilig te laten verlopen of mee het sociale weefsel van het dorp of de stad te versterken.”

Francken is tevreden dat de Vlaamse regering in deze uitdagende tijden aandacht heeft voor ‘zijn’ vrijwilligerskorps. “Noodplanning en crisisbeheersing waren vroeger misschien eerder perifere bevoegdheden, maar zullen in de toekomst enkel belangrijker worden”, voorspelt hij. “Vlaanderen moet meer inzetten op zijn menselijk kapitaal om weerbaarder te worden. Onze jongeren spelen hier een sleutelrol.”

Ook Mechelen toont interesse

Ook Mechelen, de stad van burgemeester Somers, is het idee van Lubbeek genegen. “Een project als het vrijwilligerskorps inspireert ons”, zegt Abdrahman Labsir, Mechels schepen van Preventie en Jeugd. “We staan steeds open voor nieuwe initiatieven en leren graag van andere besturen, die ook van ons leren. De vertaalslag van dit project naar onze Mechelse context kan zeker een vervolgpiste zijn.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Somers bezoekt Lubbeeks vrijwilligerskorps: “Stimuleren van maatschappelijk engagement bij jongeren kan ik alleen maar toejuichen””

Plaats een reactie

Delen