Taiwanese overheid heeft begrotingsoverschot: belastingbetaler krijgt geld terug

President Su Tseng-chang. Shutterstock

Uncategorized

Taiwan heeft begrotingsoverschot: belastingbetaler krijgt geld terug

Carl Deconinck

De Republiek China, ook wel Taiwan genoemd, sloot 2022 af met een begrotingsoverschot. Dat wil zeggen dat het minder geld heeft uitgegeven dan er binnenkwam. Elke belastingbetaler zal daarom 6.000 Taiwanese dollar of bijna 200 euro terugkrijgen. De overheid geeft op die manier in totaal 4,3 miljard euro terug.

De Taiwanese regering is van plan om elke Taiwanees omgerekend 184,2 euro terug te geven. Die vrijgevigheid is het resultaat van overtollige belastinginkomsten. Dat maakte premier Su Tseng-chang vorige week bekend. Het doel is om “de economische prestaties van de natie te delen met alle burgers, jong en oud”.

Het is niet duidelijk of buitenlanders die in Taiwan wonen en belastingen hebben betaald aan de overheid in het plan zullen worden opgenomen. Het kabinet van de premier buigt zich momenteel over de details.

Eind januari moeten de belastingbetalers hun geld terugkrijgen, op voorwaarde dat het parlement zijn goedkeuring geeft. Aangezien parlementsleden over de partijgrenzen heen vroegen om de actie, lijkt dat zeer waarschijnlijk, al is er onenigheid over de timing. De regering geeft niet alles terug en houdt een reserve van ongeveer 5,5 miljard euro bij die “met het volk zou worden gedeeld”, klinkt het in een verklaring.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Taiwan heeft begrotingsoverschot: belastingbetaler krijgt geld terug”

  1. Mogen de Vlamingen daar dan hun belastingen niet betalen? Dan krijgen we misschien fortuinen terug bij de jaarafrekening en ondertussen sparen ze nog van ons geld ook, voor later.

Plaats een reactie

Delen