Theo Francken (N-VA) betoogt dinsdag tegen sluiting Tihange 2: "Geostrategische blunder van de eeuw"

Theo Francken en Bert Wollants (N-VA). Photo News

Uncategorized

Theo Francken (N-VA) betoogt dinsdag tegen sluiting Tihange 2: “Geostrategische blunder van de eeuw”

Anton Schelfaut

N-VA-Kamerlid Theo Francken betoogt volgende week dinsdag om 10 uur tegen de sluiting van de kernreactor Tihange 2. Hij noemt die sluiting de “geostrategische blunder van de eeuw”. Op Twitter roept hij zijn volgers op om mee te betogen.

Op 31 januari wordt de kernreactor Tihange 2 definitief van het net gekoppeld. Hij volgt daarmee het voorbeeld van Doel 3. Die reactor werd op 23 september, enkele dagen voor de wettelijke sluitingsdatum van 1 oktober, al van het net gekoppeld. In het polderdorp Doel kwamen toen een zestigtal manifestanten samen voor een protestactie op initiatief van ‘Stand Up for Nuclear’. Ook N-VA en Vlaams Belang waren vertegenwoordigd.

N-VA-Kamerlid Theo Francken wil die actie nu herhalen in Tihange, een deelgemeente van de stad Hoei in de provincie Luik. Op Twitter roept hij zijn volgers op om dinsdag 31 januari om 10 uur af te zakken naar de Quai de Compiègne in Hoei.

(Lees verder onder de tweet.)

Geostrategische blunder

De sluiting van Tihange 2 is volgens Francken “de geostrategische blunder van de eeuw”. Om die bewering te staven, verwijst hij naar de jaarcijfers van de Belgische elektriciteitsmix. Daaruit blijkt dat kernenergie met 47 procent vorig jaar de belangrijkste bron van elektriciteit was. Het aandeel van hernieuwbare energie in de elektriciteitsmix bedroeg ongeveer 20 procent. Daardoor was de mix voor 67 procent koolstofarm.

Ondanks de hoge beschikbaarheid van de kerncentrales en de toename in de capaciteit van hernieuwbare energie, werd 26,9 procent van onze elektriciteit opgewekt via gascentrales. Het Nucleair Forum, de vertegenwoordiger van de belangrijkste Belgische bedrijven die actief zijn in de nucleaire sector, waarschuwt dat dat aandeel de komende drie jaar fors zal toenemen naarmate meer kerncentrales sluiten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Theo Francken (N-VA) betoogt dinsdag tegen sluiting Tihange 2: “Geostrategische blunder van de eeuw””

  1. Een beetje hypocriet toch??!! Ze zaten in 2014 toch mee in de federale regering en toen hebben we N-VA niet veel over geostrategische blunders horen spreken!? Ze trokken er de stekker uit in 2018 vanwege een pact waarover in 2016 onderhandelingen begonnen!? Toen hebben we ze ook niet gehoord net als het VB trouwens!!!

  2. Alleen de NVA was uitgesproken tegen de kernuitstap, maar ze kregen de wind van voor. Bert Wollants heeft in vorige regering meermaals gepleit tegen de kernuitstap : goedkope energie met afgeschreven centrales en bovendien CO2 vrij. Het was toen niet om geopolitieke redenen maar om de klimaatdoelstellingen te bereiken. De uitstap is hoe dan ook een blunder van formaat. Kijk maar naar Duitsland waar gas en bruinkool (!) moeten ingezet worden. Erg goed om de klimaatdoelstellingen niet te bereiken.

Plaats een reactie

Delen