Universiteit Antwerpen vernoemt aula naar Patrice Lumumba

Patrice Lumumba (Shutterstock)

Uncategorized

Universiteit Antwerpen vernoemt aula naar Patrice Lumumba

Wannes Neukermans

In het gebouw waar vroeger de Koloniale Hogeschool was gevestigd, wordt een oud leslokaal omgedoopt naar de ‘Aula Patrice Lumumba’. “Een eerbetoon om het koloniale erfgoed en de wandaden bespreekbaar te maken”, vindt Rector Herman Van Goethem. Openbare plaatsen en belangrijke gebouwen dergelijke naamsveranderingen geven was één van de aanbevelingen van de Commissie Koloniaal Verleden.

“Net zoals in de brede maatschappij leeft het debat over dekolonisering ook op onze universiteit”, aldus Herman Van Goethem. “De erfenis van het Belgische koloniale verleden is nog altijd voelbaar.” Daarom krijgt een leslokaal op campus Middelheim nu een Aula Patrice Lumumba. Het hoofdgebouw van die campus diende tot 1962 als onderdeel van de Koloniale Hogeschool. Daar werd de Belgische elite opgeleid om de kolonies te besturen.

Moord

Patrice Lumumba was in 1960 de eerste premier van Congo, maar werd een jaar later al vermoord. De exacte omstandigheden van zijn moord zijn nog steeds niet bekend, maar onderzoek doet vermoeden dat dat in samenwerking met, of minstens met medeweten van, de Belgische overheid gebeurde.

Volgens Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder is het echter louter een gevolg van de Congocommissie. “Die had vooral als bedoeling om de Vlamingen een schuldgevoel aan te praten.”

“De beslissing kadert duidelijk in de ambitie van rector Van Goethem om van de UAntwerpen de meeste woke universiteit van Vlaanderen te maken”, aldus Slagmulder. “Onze universiteiten mogen niet misbruikt worden voor woke-activisme.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/lezing-van-filip-dewinter-aan-uantwerpen-stuit-op-protest-we-laten-ons-niet-intimideren/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Universiteit Antwerpen vernoemt aula naar Patrice Lumumba”

  1. Lumumba die een een communistische volksmenner was en één van diegenen die de zwarten tegen elkaar heeft opgezet in 1960 en zowel veel zwarten als blanken op zijn geweten heeft! Als hij dat dan als notoir communist al had!? Die rectoren doen dit om te provoceren en spreken dit onder elkaar af!

  2. Patrice Lumumba, of hij nu “communist” was of niet, is toch overduidelijk vermoord door de belgische autoriteiten. Er zijn foto’s, rapporten en getuigenissen te vinden op het internet. Blijkbaar worden de belgen dom gehouden of willen ze het niet weten.

  3. Lumumba is veroordeeld geweest voor diefstal toen hij voor de post werkte. De dief Lumumba krijgt nu een aula op zijn naam van een instelling die op kosten van de belastingbetaler leeft. Ik denk dat niet alle belastingbetalers zullen akkoord zijn met deze nominatie.

  4. Ik vergat het bijna….Die “intelligentsia van de UAntwerpen” hadden al een voorbeeld in Moskou. De Patrice Lumumba University, deze keer ging het niet over een zaal maar over een hele universiteit onder toezicht van de Sovjet- Unie.

Plaats een reactie

Delen