Vlaamse en Nederlandse academici starten meldpunt tegen "toegenomen woke-activisme"

Hypatia (Shutterstock)

Uncategorized

Vlaamse en Nederlandse academici starten meldpunt tegen “toegenomen woke-activisme”

Wannes Neukermans

Een groep Vlaamse en Nederlandse academici lanceert een meldpunt “Hypatia” om woke-incidenten aan te kaarten. De oprichters geven aan klachten te zullen behandelen over “het toegenomen woke-activisme en de cancelcultuur” binnen universiteiten en onderzoeksinstellingen.Wil je een woke-incident melden? Of heb je een andere vraag of opmerking? Dat kan hier“, staat er te lezen op hun webstek. Onder andere Mark Elchardus, Matthias Storme en Paul Cliteur behoren tot de acht kernleden van Hypatia.

De kernleden van Hypatia omschrijven zichzelf als “een onafhankelijke groep academici die bezorgd is over de bedreiging van de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting door het woke-activisme en de cancelcultuur”. Ze zeggen bezorgd te zijn over de toename van kritiek op stellingen, meningen en uitingen van academici en de gevolgen die daaraan vasthangen. Zo verwijzen de onder andere naar het incident met de twee medewerkers van UAntwerpen. Collega’s Astrid Elbers en Leo Neels bekritiseerden het optreden van hun rector Herman Van Goethem toen en richtten een petitie op om de twee betrokkenen aan het werk te houden. Nu zetten ze mee hun schouders onder het meldpunt.

Vrijheid

Om de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting te beschermen, willen de mensen van Hypatia “streven naar academische en dus geen ideologische criteria bij het beoordelen van personeelsdossiers, wetenschappelijke publicaties en thesissen” en “het vermoeden van onschuld tegenover studenten en personeel vrijwaren, ook bij beschuldigingen van racisme en discriminatie”.

Hoewel de bedreiging van die vrijheden van verschillende kanten kan komen, zullen de academici zich vooral richten op “woke” en de “cancelcultuur”. “In democratische landen worden academici soms geïntimideerd, vooral op sociale media, door aanhangers van extreme stromingen. Woke en cancelcultuur zijn evenwel bedreigingen die van binnen de academische wereld zelf komen. Tevens vormen zij de meest acute bedreigingen”, redeneren de academici.

Cancelcultuur

Met “cancelcultuur” wordt het fenomeen bedoeld dat mensen worden geboycot, ontslagen… worden nadat zij in de publiciteit – vaak op sociale media – bekritiseerd werden. Vaak gebeurt dit nadat ze meningen, opvattingen of soms zelfs feiten uitten die niet conform de “pensée unique” zijn en voor sommige mensen als kwetsend of discriminerend kunnen overkomen. Vaak worden opdrachtgevers, werkgevers of adverteerders na een mediastorm onder druk gezet om de samenwerking met betreffende persoon te verbreken.

“Woke” is een term die verwijst naar het bewust zijn van allerhande problematieken (racisme, LGBT, discriminatie, milieu…). Het wordt tegenwoordig vaak omschreven als een doorgeslagen vorm van politieke correctheid en wordt in verband gebracht met de cancelcultuur.

De acht kernleden van Hypatia zijn dr. Astrid Elbers (Universiteit Antwerpen), em. prof. dr. Leo Neels (Universiteit Antwerpen), em. prof. dr. Boudewijn Bouckaert (Universiteit Gent), em. prof. dr. Paul Cliteur (Universiteit Leiden), prof. dr. Matthias Storme (KU Leuven en Universiteit Antwerpen), prof. dr. Dimitri Aerden (Vrije Universiteit Brussel), em. prof. dr. Mark Elchardus (Vrije Universiteit Brussel) en prof. dr. Marc Cools (Universiteit Gent).

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/woke-van-de-week-lelijkerds-aller-landen-verenigt-u/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Vlaamse en Nederlandse academici starten meldpunt tegen “toegenomen woke-activisme””

  1. Da’s een goed begin. Maar nog beter zou zijn als die academici eens zouden onderzoeken en een wetenschappelijk rapportje schrijven over wie die woke cultuur hier inzaait en hevel geld daarmee gemoeid is. Dit wordt een aanslag op onze Vlaamse sociale cohesie die nog groter gaat worden als de klimaathysterie.

  2. Laat ons hopen dat dit iets opbrengt , MAAR ik vrees ervoor ,, wie behandeld die klachten ? 80% Wokerechters , dus een maat voor niks ; want dat soort rechters oordeelt minder volgens de wet en meer volgens hun eigen politiek geweten

Plaats een reactie

Delen