163 illegalen uit kraakpand Paleizenstraat mogen op hotel in Sint-Pieters-Leeuw: "Ongezien en onaanvaardbaar"

Foto: Belga.

Uncategorized

163 asielzoekers en illegalen uit kraakpand Paleizenstraat mogen op hotel in Sint-Pieters-Leeuw: “Ongezien en onaanvaardbaar”

Anton Schelfaut

Aan het Ibis Budget Hotel in Ruisbroek, een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, zijn woensdag vier bussen met asielzoekers en illegalen uit het kraakpand in de Paleizenstraat aangekomen. Dat gebeurde zonder medeweten van burgemeester Jan Desmeth (N-VA). Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open Vld) reageert misnoegd, net als minister Zuhal Demir en Kamerlid Theo Francken (beiden N-VA).

De 163 asielzoekers en illegalen – allemaal alleenstaande mannen – werden woensdagmiddag overgebracht van het ontruimde kraakpand in de Paleizenstraat naar het Ibis Budget Hotel in Ruisbroek, een deelgemeente van Sint-Pieters Leeuw in de provincie Vlaams-Brabant. Daar zullen ze 13 nachten verblijven, tussen de andere hotelgasten. Er werden in totaal 60 kamers afgehuurd, waar ze per drie worden ondergebracht. De kostprijs per kamer bedraagt 60 euro per nacht, wat het totale kostenplaatje op bijna 47.000 euro brengt.

De illegalen kunnen het hotel pas betreden na een medische keuring. 83 van hen hebben die intussen ondergaan en zijn ingecheckt. De andere helft staat nog buiten te wachten.

(Lees verder onder de tweet.)

Burgemeester niet op de hoogte

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) is “verbijsterd” over de manier waarop staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) de asielzoekers liet overbrengen. Dat gebeurde immers zonder medeweten van burgemeester Jan Desmeth (N-VA). “Ongezien en onaanvaardbaar”, vindt Demir. “Burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de algemene veiligheid en volksgezondheid op hun grondgebied. Zonder hun medeweten toeristische infrastructuur inschakelen voor crisisopvang, is gewoonweg slecht bestuur.”

Ook Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open Vld) noemt het op Twitter “onaanvaardbaar” dat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) 163 Brusselse daklozen in Sint-Pieters-Leeuw onderbrengt zonder voorafgaand overleg met de burgemeester en de Vlaamse regering. “Zo gaan we niet om met lokale besturen. Zo gaan Gewesten niet om met elkaar. Deloyaal gewoon”, hekelt hij.

De Moor zelf heeft intussen gereageerd op Twitter. Ze zegt dat de noodopvang van de oud-bewoners van de Paleizenstraat wordt georganiseerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook zij betreurt dat er geen overleg is geweest met burgemeester Desmeth. “Dat is iets wat ik wél altijd doe”, benadrukt ze. De staatssecretaris belooft dat ze de asielzoekers en illegalen die in Sint-Pieters-Leeuw verblijven prioritair zal laten doorstromen naar Fedasil. Hotelopvang is volgens haar geen duurzame oplossing.

(Lees verder onder de tweet.)

Excuses

Demir vraagt excuses van De Moor aan het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw. Ook roept ze de staatssecretaris op om de lokale besturen beter te betrekken bij zulke “ingrijpende acties” met gevolgen voor een hele lokale gemeenschap. Dat het lokale bestuur wordt ingelicht, lijkt haar “de evidentie zelve”. “De Moor heeft altijd de mond vol van draagvlak, overleg en samenwerking, maar tegelijk veegt ze er zelf haar voeten aan”, hekelt ze.

Verder vindt Demir het geen goed idee om de toeristische sector in te zetten in de zoektocht naar tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers. Ze noemt het een “gemakkelijkheidsoplossing”. Daarnaast benadrukt ze dat de keuze om al dan niet in te gaan op de vraag van Fedasil om tijdelijk asielzoekers op te vangen bij de hoteluitbaters zelf ligt. Er bestaat geen enkele wettelijke verplichting om daarop in te gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “163 asielzoekers en illegalen uit kraakpand Paleizenstraat mogen op hotel in Sint-Pieters-Leeuw: “Ongezien en onaanvaardbaar””

  1. Pas de Dublinverordening toe en stuur personen, die al elders asiel aanvroegen of waar België niet het land is waar ze toekwamen, terug naar de betrokken EU landen.
    Maakt een wet (wat de EU ook mag zeggen) dat België enkel vluchtelingen aanvaard die in haar ambassades (20 in Afrika en 21 in Azië) asiel hebben aangevraagd en aanvaard zijn als vluchteling. De dossiers kunnen dan eventueel nog in Brussel behandeld worden in samenwerking met de ambassade.
    Gelukzoekers zullen we niet meer zien, gezien er hier niks te rapen valt en het aantal vluchtelingen zal ook beperkt zijn. Wat zou de EU ons in de weg kunnen leggen ?

  2. Even iets heel anders daarover. In alle kranten stond te lezen dat er schurft heerste onder die asielzoekers. Dat is wanneer er schurftmijten IN je huid kruipen en daar 💩 en voortplanten. Je krijgt waanzinnige jeuk die je het slapen belet en de in België voorgestelde behandeling is heel inefficiënt. Ik ken mensen die in een ziekenhuisbed besmet geraakten en tot 8 keer toe de behandeling moesten herhalen en er nog niet vanaf waren! Die schurftmijten kruipen in het bedlinnen en de gebruikte handdoeken en de volgende die in dat bed kruipt heeft ook het vlaggen! Eens in huis moet je bergen verzetten om ze weg te krijgen! Dus dat hotel wordt een kweekplaats voor schurft! Ik zou daar voor geen miljoen nog ooit willen logeren!

  3. IN gans Afghanistan en Afrika is het nu al geweten: op naar België, je mag er gratis op hotel! De racistische Vlamingen moet je erbij nemen, maar ze betalen toch lekker wel de facturen.

  4. Jack,moest ik domoor zijn,dan zou ik al die mannen op een A-380 zetten en ze naar Turkije vliegen om daar te werken aan de vernielingen door de aardbevingen.Ze willen allemaal naar hier komen om te werken en voor ons pensioen te zorgen,wel daar kunnen ze werken.het zijn geestesgenoten,eten halal,bidden 5 keer per dag een kunnen werken,hetgene ze willen,of vergis ik me.Komaan domoor,vlieg ze uit ipv in te vliegen

  5. Vivaldi ging geen hotels gebruiken… Het heeft niet lang geduurd, zoals ik verwacht had. Was het al maar 2024, ik zou de uitslag van de Vlaamse Vivaldipartijen eens willen zien en dan vooral die van Groen. Walen kiezen nu eenmaal voor de partij die hun hangmat niet afneemt en bovendien zijn ze pro migratie, gezien wij de rekening betalen. In Wallonië moet je dus geen politieke verschuiving verwachten.

  6. Tenzij er, door Vivaldi I + EU, tussen nu en 2024, een massa Vlamingen, financieel, compleet, wordt geruïneerd, waardoor ze hun cultuur, wat betreft, zuipen, vreten, poepen, kweken, pensenkermissen, feesten, op reis gaan, De Koers, Het Voetbal, soaps … zien verdwijnen, als sneeuw voor de zon, zal Vivaldi II dé toekomst zijn.

Plaats een reactie

Delen