Aanslepende stikstofonderhandelingen dwarsbomen handelsreis Jambon naar Marokko

Jan Jambon. Photo News

Uncategorized

Aanslepende onderhandelingen over stikstofakkoord dwarsbomen handelsreis Jambon naar Marokko

Anton Schelfaut

Het stikstofdossier dwarsboomt nu ook een geplande handelsreis van Vlaams-minister president Jan Jambon (N-VA) naar Marokko. Hij zou normaal gezien zondagavond naar het land afreizen en er tot woensdagochtend verblijven, maar door het uitblijven van een stikstofakkoord ziet Jambon zich genoodzaakt om daarvan af te zien.

De Vlaamse regering is er ook vandaag niet in geslaagd om een doorbraak te forceren in het stikstofdossier. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had een bijgewerkte versie van haar voorstel op tafel gelegd, maar ook die kon coalitiepartner cd&v niet overtuigen. Omdat de bilaterale gesprekken die vrijdag plaatsvonden geen soelaas brachten, zullen de komende dagen nog vergaderingen nodig zijn om tot een akkoord te komen.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2023/01/stikstof-mag-de-boer-nog-boeren/

20.000 bezwaarschriften

N-VA en cd&v staan in het stikstofdossier lijnrecht tegenover elkaar, maar ook bij coalitiepartner Open Vld groeit de ergernis over de houding van de christendemocraten. Cd&v wil dat de meer dan 20.000 ingediende bezwaarschriften ernstig worden genomen. De partij ontkent evenwel dat er sprake is van onwil of dat ze “met de voeten sleept”. “Er is geen sprake van vertragingsmanoeuvres. Maar als er duizenden bezwaren zijn ingediend, dan moet je die ernstig bekijken”, klinkt het.

In een interview met weekblad ’t Pallieterke benadrukte cd&v-voorzitter Sammy Mahdi eerder deze week dat zijn partij “landelijk Vlaanderen niet wil laten stikken”. “Om vergunningen af te leveren aan een grote chemiereus in de haven van Antwerpen, krijg ik het gevoel dat er een bepaalde soepelheid heerst. Die is er niet voor eenvoudige ondernemers zoals onze hardwerkende boeren”, sneerde hij richting N-VA.

Het kabinet-Jambon betreurt dat de minister-president niet kan deelnemen aan de geplande handelsreis naar Marokko. Cd&v laat weten dat de handelsmissie niet op haar vraag werd geschrapt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Aanslepende onderhandelingen over stikstofakkoord dwarsbomen handelsreis Jambon naar Marokko”

  1. Zou Jambon wel weten waarover het gaat? Of denkt ie dat het weer een nieuw spelletje is op zijn GSM? En trouwens wat gaat Jambon in Marokko doen? Ervoor zorgen dat criminele dubbele nationaliteit landgenoten van Marokko terug genomen worden? Een “handelsreis”? Om wat te kopen of te verkopen? Ras El Hannout? Ik hoop dat Cd&V voor één keer het been stijf houdt en de boeren blijft beschermen. Zonet in het nieuws: Boeings vliegen af en aan uit Colombië en Midden Amerika om “rozen voor Valentijn” in te voeren? Leg maar eens uit dat de diesel wagen van de boer afgekeurd wordt voor emissie maar dat de rozen die volgende week verwelkt zijn voor minder uitstoot gezorgd hebben dan de Boeing. Misschien dezelfde die een tussenstop zal maken in Marokko in de terugvlucht met Jambon aan boord? Het zal wel een “executief jet” van de Belgische luchtmacht zijn, de “president” van een Belgische enclave moet toch “excelleren”!

  2. Misschien gaat Jambon wel naar Marokko om de Marokkaanse boeren te helpen met financiële steun! Marokko heeft enorme fosfaat voorraden! Kunstmest is toch één van de ( grootste) oorzaken van stikstof??!!

  3. Gooi die cdv uit de regering,in de Zweedse werkte ze ook al tegen,gooi ze eruit en doe verder zonder,het VB zal wel de nodige steun verlenen.Zuhal,gooi ze eruit.Als de boeren niet rond komen moeten ze maar goedkopere en kleinere tractoren kopen zoals vroeger of boerepaarden houden,het is altijd hetzelfde met die boeren,ze zijn nog nooit tevreden gewesst en de cvp is een flutpartijtje geworden die amper de drempel nog zal halen.Stel je voor,een moslim die voorzitter is van een christelijke partij,faut le faire.

  4. Het is de doorzichtige tactiek van CD&V om op die manier stemmen terug te winnen van de boeren, maar ook van alle andere politieke partijen bij de volgende verkiezingen. Op korte termijn zou het hun goed uitkomen als ze daarbij wat stijgen in de peilingen. Uitspraken van Mahdi als “geen enkele Vlaming begrijpt waar de groenen mee bezig zijn” e.a. uitspraken i.v.m. kernenergie e.d. zijn daarvan het bewijs. Het bewijs van hun perversiteit.
    De enige bedoeling is zoveel mogelijk de andere partijen in een negatief daglicht te zetten om meer kiezers terug te winnen. Het is een radeloze partij waarvan ik hoop dat ze compleet uit het politieke landschap verdwijnt, want ze heeft in feite NIETS (meer) te betekenen.
    En ik begrijp niet dat het kabinet Jambon zich belachelijk laat maken door de geplande handelsmissie uit te stellen.

  5. Dominique, wat de boeren betreft weet je niet waarover je het hebt ! Heel het stikstofverhaal is één grote leugen, net zoals de klimaatcrisis. Mevrouw Demir zou beter moeten weten.

Plaats een reactie

Delen