Taal Aktie Komitee (TAK) beplakt ramen van "officiële kapper van Rode Duivels"

Alexia Bertrand. Open Vld

Uncategorized

Belgisch begrotingstekort 7 miljard euro kleiner dankzij betere groeicijfers

Anton Schelfaut

Het Belgische begrotingstekort bedroeg vorig jaar 22 miljard euro. Dat blijkt uit voorlopige ramingen van staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) waarover De Tijd vandaag bericht. Het gat is 7 miljard euro kleiner dan in oktober nog werd gevreesd.

België stevent dit jaar nog steeds af op een begrotingstekort van 33,6 miljard euro. Dat is het grootste tekort van de Europese Unie. Bovendien zijn de belangrijkste problemen, zijnde de oplopende vergrijzingskosten en de te lage werkzaamheidsgraad, structureel van aard.

Het tekort voor 2022 valt dankzij enkele niet-structurele meevallers kleiner uit dan verwacht. In oktober ging de federale regering nog uit van een tekort van 5,3 procent van het bruto binnenlands product (29 miljard euro), maar in de eindejaarsramingen bedraagt dat ‘slechts’ 4 procent van het bbp (22 miljard euro). Dat is een verbetering van 7 miljard euro, waarvan 4 miljard zich bij de federale overheid en een kleine 3 miljard bij de deelstaten situeert. Ook de schuldgraad valt met 105 procent van het bbp in plaats van 106 procent een beetje lager uit dan verwacht.

Betere groeicijfers

De belangrijkste oorzaak van het kleinere tekort is dat de economie vorig jaar beter heeft standgehouden dan verwacht. De verwachte groei van 2,6 procent werd op basis van de ramingen van de Nationale Bank bijgesteld naar 3,1 procent, waardoor de fiscale ontvangsten 2,5 miljard euro hoger uitvallen dan geraamd. Daarnaast bedroegen de federale uitgaven 1,4 miljard euro minder dan verwacht. De oorzaken daarvan zijn een onderbenutting van de toegekende middelen en de te hoge inschatting van enkele aangelegde provisies voor de strijd tegen corona en de Oekraïnecrisis.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Belgisch begrotingstekort 7 miljard euro kleiner dankzij betere groeicijfers”

  1. Naast de “beker voor de langste regeringsvorming ooit” zal ongetwijfeld de “beker voor de krakkemikkigste begroting” op het tricolore schap prijken want : L’ union fait la fArce tricolore

Plaats een reactie

Delen