Kerncentrale Doel. Photo News

Kerncentrale Doel. Photo News

Uncategorized

China overweegt drones, wapens en munitie aan Rusland te leveren

Wannes Neukermans

De Chinese overheid overweegt om Rusland te voorzien van klein wapentuig, munitie en drones. Dat vermoeden de Amerikaanse intelligentiediensten. Verschillende Amerikaanse overheidsfunctionarissen proberen de Chinezen er nu van te overtuigen dit niet te doen. Voorlopig hebben de Chinezen de Russen enkel van niet-militair materiaal voorzien.

“We hebben nog geen wapenleveringen aan Rusland gezien”, meldde Amerikaans generaal Pat Ryder aan POLITICO. “Maar we merken ook dat ze die leveringen nog niet hebben uitgesloten.” Mocht China de Russische troepen van wapentuig voorzien, zou dat ervoor kunnen zorgen dat de Russen de overhand krijgen in de oorlog. Momenteel lijken de Oekraïners – dankzij Westerse hulp – hun voordeel te behouden en houden ze quasi overal goed stand tegen de Russen.

Verdeeldheid

Door die leveringen van wapens, munitie, tanks en misschien binnenkort ook straaljagers vanuit West-Europa en de VS richting Oekraïne, beschuldigt Russisch president Vladimir Poetin het Wester er formeel van deel te nemen aan de oorlog. Het doel van het Westen zou niet zijn om Oekraïne te verdedigen, maar om “de voormalige Sovjet-Unie en haar belangrijkste onderdeel, de Russische Federatie, te vernietigen”.

Heel wat landen steunen Oekraïne, en bij het begin van de inval toonden enkel Noord-Korea, Wit-Rusland, Eritrea en Syrië zich bereid om zich te uiten als pro-Russisch. Landen als China en India onthielden zich bij een wereldwijde stemming, en landen als Turkije en Brazilië, die zich eerder pro-Oekraïens opstelden, nemen nu een neutraler standpunt in. Een heel groot midden ziet de Russische invasie intussen als een probleem waar zij weinig mee te maken hebben, en landen bijvoorbeeld China lijkt intussen redelijk pro-Russisch op te stellen.

Sancties

Als het Chinese regime toch besluit om Poetin van militaire steun te voorzien, mogen ze zware handels-en diplomatieke sancties verwachten, zo waarschuwen de Amerikanen. Vooralsnog maakten de Amerikaanse intelligentiediensten enkel gewag van zogenaamde “dual-use”-leveringen, van niet-militair materiaal, zoals laptops, telecommunicatie, vliegtuigonderdelen…

Enkele Chinese bedrijven die steun boden aan het Russische regime, zijn al op een sanctielijst geplaatst. Eén van die bedrijven, de satellietmaker Spacety, voorzag de Wagner-privémilitiegroep van satellietbeelden. Met die beelden zou de Wagner-militie de afgelopen dagen het symbolisch belangrijke dorp Yahidne, nabij Bachmoet, hebben veroverd. Voorlopig ontkent Kiev dat verlies echter formeel.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/poetin-beschuldigt-westen-formeel-van-deelname-aan-oorlog-in-oekraine/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “China overweegt drones, wapens en munitie aan Rusland te leveren”

  1. Wereldoorlog III is echt al bezig hoor. Al een heel tijdje. Vanaf 2014. En de Chamberlain’s hebben we al gezien. We hebben tot nu toe geen Winston Churchill en dat is bijzonder zorgwekkend.

  2. Wat de VS/EU wel mag zou China niet mogen??!! Dit is wel een regelrechte oorlog! De VS kunnen nog een tijdje politie spelen en dan worden ze als leider van de wereld van de troon gestoten en dat frustreert hen!Hier in de media laten ze doorschemeren dat Rusland alleen staat! Vergeet het! Wat als de VS zich militair werkelijk gaan moeten focussen op China vanwege Taiwan ?! Dan blijven de keffende Ursula’s,Michels,Ruttes,De Croo’s,Verhofstadts en andere chiwawakes alleen achter en we weten allemaal dat Europa militair niets maar dan ook niets voorstelt noch conventioneel noch nucleair!! Turkije zal niet staan springen en zeker nu niet na de aardbeving. Zelfs het Engelse leger is kapot bespaard!Ge zult ze zien gaan lopen als angsthazen!! Het plebs mag het uitzweten!!??

  3. In een oorlog heb je altijd 2 kampen. En tenzij je een alien bent en de zaak van bovenaf bekijkt heb je gelijk. Aangezien jij en ik geen aliens zijn zullen we echter toch een kant moeten (ver)kiezen. Dus als de Chinezen volop de Russen gaan steunen gaat dat aan onze kant van het conflict serieuze gevolgen hebben. Voor mijn part mag je gerust het kamp van de communisten kiezen, maar ga daar dan maar wonen i.p.v. je eigen volk te bekritiseren.

Plaats een reactie

Delen