Europese grensmuur verdeelt federale regering: "België wordt alweer gegijzeld door groenen en PS"

Assita Kanko. Photo News

Uncategorized

Europese grensmuur verdeelt federale regering: “België wordt alweer gegijzeld door groenen en PS”

Anton Schelfaut

België zal zich op de EU-top over migratie niet uitspreken over een grensmuur rond Europa. Door verzet van de groenen en de PS is de federale regering er niet in geslaagd om een eensgezind standpunt te bepalen. Volgens Europees Parlementslid Assita Kanko (N-VA) is een hek aan de buitengrens nochtans “cruciaal” om tot een kordaat migratiebeleid te komen.

De staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie zitten vandaag samen voor een Europese Raad met op de agenda het Europese migratiebeleid. Van de 27 lidstaten pleiten er 13, waaronder Oostenrijk en Nederland, voor door de EU gefinancierde hekken en muren om de instroom aan te pakken.

In De Zevende Dag zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) afgelopen weekend dat hekken voor haar wel konden, “maar met een deur erin voor wie bescherming nodig heeft”. Toch zal de federale regering zich op de EU-top over migratie niet uitspreken over dit onderwerp omwille van de verdeeldheid bij de meerderheidspartijen.

Cd&v en de liberale partijen zien geen graten in het voorstel, maar de groenen en de PS liggen dwars. Vooruit zou met een dubbele tong spreken. De partij zou zich binnen de regering tégen het voorstel hebben gekant, terwijl ze zich in haar externe communicatie net een voorstander toont.

N-VA-Kamerlid Peter De Roover is van oordeel dat er in de Kamer wel een meerderheid voor te vinden is (regeringspartijen MR, Open Vld, cd&v en misschien Vooruit samen met oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang). Hij stelde daarom voor om hierover te stemmen, om op die manier premier De Croo toch een standpunt te laten innemen op de internationale top. De regering ging daar niet op in.

Doeltreffend asielbeleid

Europees Parlementslid Assita Kanko (N-VA) betreurt dat België niet op de barricaden staat voor een doeltreffend asielbeleid. Een hek aan de buitengrens in combinatie met een registratiecentrum buiten de EU is volgens haar “cruciaal” om daartoe te komen. “Om chaos in de lidstaten te vermijden moet illegale migratie aangepakt worden bij de bron en die bron ligt buiten de EU”, oordeelt ze.

Volgens Kanko is het hoog tijd om met een open vizier te kijken naar de migratieproblematiek en taboes achterwege te laten. “België wordt alweer gegijzeld door de PS en de groenen, die schrik hebben voor een ’te rechts’ migratiebeleid”, hekelt ze. “De voorspelbare karikatuur van een Fort Europa wordt bovengehaald om te pleiten tegen de fysieke versterking van onze buitengrenzen. Ten onrechte.”

Kanko is van mening dat de huidige opvangcrisis het momentum biedt om een paradigmashift in het migratiebeleid door te voeren. “Het beleid moet vertrekken vanuit de landen van herkomst. Het probleem mag niet beginnen wanneer een migrant voet op Europese bodem zet. Mensen terugsturen is niet humaner dan mensen tegenhouden, integendeel. En terugsturen, daar slagen we zelfs niet in”, hekelt het Europarlementslid.

“De EU moet prioriteit geven aan akkoorden met derde landen om samen het asielprobleem aan te pakken. Daar zijn voldoende hefbomen voor. Migranten moeten weten waar ze aan toe zijn vóór ze de EU binnenkomen”, besluit Kanko.

Lees meer:
https://redactie.palnws.be/2023/02/belgische-regering-verdeeld-over-europese-grensmuur-vivaldi-blijft-hopeloos-achterophinken/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Europese grensmuur verdeelt federale regering: “België wordt alweer gegijzeld door groenen en PS””

  1. Die muur kost misschien veel geld, maar dat zal snel terugbetaald zijn. De Belgische kost van de opvang alleen was 800.000 euro in 2020. Diegenen die aanvaard worden samen met diegenen die er nu al zijn kosten tussen 7,67 en 11 miljard, naargelang de bron. En België zie je niet liggen op de kaart van de EU. Dan spreken we nog niet van de andere gevolgen : drugsoorlogen, vandalisme, terreur, vechtpartijen en aanvallen met messen…
    Dat de muur er niet komt is zo goed als zeker, want de EU heeft goedkoop werkvolk nodig en bovendien zijn ze zo besluiteloos als Vivaldi en dat wil wat zeggen.

  2. Minderheid, PS en Groen, blokkeren de beslissingen in de Wetstraat. Dat zegt veel over de kiekens van de meerderheid. Schaf dan het parlement af als de sossen en de groene fundamentalisten over vetorechten beschikken.

  3. De ‘meester-interview Bart Scholts’ heeft zich gepositioneerd als een immatuur kieken in zijn obsessie om NVA en VB stomme vragen te doen beantwoorden.

    Zijn programmaatje werd gered door Rik Torfs die het gesprek terug bracht tot de essentie.

    Als interviewer en moderator ben je een grote nul.

Plaats een reactie

Delen