Franse kardinaal komt weg met kindermisbruik omdat zaak verjaart

Kathedraal Bordeaux. Shutterstock

Uncategorized

Franse kardinaal komt weg met kindermisbruik omdat zaak verjaart

Wannes Neukermans

Het onderzoek van het Franse gerecht naar kardinaal Jean-Pierre Ricard wegens een zaak van seksueel misbruik is afgesloten wegens verjaring. Dat meldt France Info. Het parket van Marseille bevestigt het nieuws aan het Franse persbureau AFP.

Kardinaal Ricard, voormalig aartsbisschop van Bordeaux, was samen met tien (ex-)bisschoppen betrokken in een zaak van seksueel misbruik die teruggaat naar eind jaren tachtig. In november 2022 werd dit bekendgemaakt door de Franse bisschoppenconferentie (CEF).

Laakbaar gedrag

In een brief aan de katholieke hiërarchie gaf Ricard toe dat hij 35 jaar geleden als priester in Marseille “laakbaar” gedrag vertoonde tegenover een veertienjarig meisje. “Mijn gedrag heeft noodzakelijkerwijs ernstige en blijvende gevolgen veroorzaakt bij deze persoon”, schreef de kardinaal, zonder verdere details te geven over de feiten.

Een dag later werd er door het parket van Marseille een vooronderzoek gestart naar Ricard wegens “seksuele agressie met verzwarende omstandigheden”, met als doel de “exacte aard van de aangegeven feiten en hun datering” te onderzoeken. Ook het Vaticaan stelde een vooronderzoek in.

De 78-jarige Ricard werd in februari in hechtenis genomen en bekende dat hij het meisje, dat in zijn herinnering dertien jaar oud was, had gekust, omhelsd en onder haar kleren gestreeld had. “Er was geen sprake van seksuele gemeenschap”, aldus het parket van Marseille. Volgens het slachtoffer gingen deze praktijken drie jaar lang door, tot Ricard van parochie veranderde.

Ricard was van 2001 tot 2019 aartsbisschop van Bordeaux en werd in 2006 door paus Benedictus XVI tot kardinaal benoemd. Van 2001 tot 2007 was hij tevens voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/paus-was-al-veel-langer-op-de-hoogte-van-kindermisbruik-in-kerk-dan-geweten/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Franse kardinaal komt weg met kindermisbruik omdat zaak verjaart”

  1. Allemaal een bende vetzakken doe steeds de dans ontspringen, al ooit eens geweten dat zo een katholiek veroordeelt is, altijd verjaring, de grootste hypocrieten zijn die van de kerk en andere sekten. In belgië heb je scheiding van kerk en staat maar de sekten krijgen meer dan 1 miljard € subsidie per jaar van ons geld. Voor wat? Om in een lang kleed te paraderen en denken dat er ene in de ,lucht woont, rijp voor de psychiatrie. Men noemt dat ook levensbeschouwingen maar voor mij zijn het DOODsbeschouwingen, Al wat slecht is moet men belasten dus de sekten zouden per jaar 1 miljard € taks moeten betalen dat is 2 miljard € winst per jaar voor ketters zoals ik.

  2. Ha ja maar het Nieuwe Testament vermeldt “laat de kinderen tot mij komen” , maar zegt er niet bij of het met of zonder slip dient te zijn, met de groeten van pater Pedofilius, “ora pro nobis”

Plaats een reactie

Delen