Hoofdcommentator De Morgen noemt voorstel van N-VA om deelstaten droog te leggen "bijna kolonialistische provocatie"

Bart Eeckhout. Schermafbeelding: De Morgen

Uncategorized

Hoofdcommentator De Morgen noemt voorstel van N-VA om deelstaten droog te leggen “bijna kolonialistische provocatie”

Anton Schelfaut

Bart Eeckhout, de hoofdcommentator van De Morgen, is niet te spreken over het voorstel van N-VA om te knippen in de dotaties aan deelstaten met “een buitensporig tekort”. Hij noemt het “een bijna kolonialistische provocatie”.

Deelstaten die met “een buitensporig tekort” kampen, moeten minder dotaties krijgen tot ze hun begroting weer op orde krijgen. Dat is een van de sociaaleconomische voorstellen die N-VA in mei wil voorstellen op een groot ledencongres.

Ondervoorzitter Steven Vandeput lichtte het voorstel dinsdagmiddag toe op een persconferentie. “Tot de confederale omwenteling plaatsvindt, willen we de dotaties aan deelstaten met een buitensporig tekort of schuldgraad verminderen of blokkeren”, legde hij uit.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2023/02/in-afwachting-van-staatshervorming-wil-n-va-geldkraan-richting-wallonie-en-brussel-al-dichtdraaien/

Provocatie

Bart Eeckhout, de hoofdcommentator van De Morgen, ziet in het voorstel “een bijna kolonialistische provocatie”. Het zou immers de indruk wekken dat Franstalig België niet in staat is om de eigen financiën op orde te houden en dus hulp nodig heeft van de Vlamingen, argumenteert hij.

Bovendien leidt Eeckhout uit het voorstel af dat “de N-VA-top niet geïnteresseerd is in het smeden van een vertrouwensband over de taalgrens, om tot een vreedzaam onderhandelde oplossing te komen”. “Dat is politiek relevant. Voorbij is blijkbaar de (korte) tijd dat Franstalige gesprekspartners werden gezocht om concrete vooruitgang te boeken”, betreurt hij.

Volledige splitsing

Eeckhouts opiniestuk wordt op hoongelach onthaald bij N-VA. “De beste remedie tegen dat soort ‘koloniale inmenging’ blijft natuurlijk de volledige splitsing van de rekeningen”, merkt Peter De Roover, fractieleider voor N-VA in de Kamer, fijntjes op.

Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) maakt op zijn beurt de vergelijking met de tekorten die Vlamingen al jarenlang moeten dichtrijden via de transfers. “Dat is uiteraard geen vernedering…”, klinkt het sarcastisch.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Hoofdcommentator De Morgen noemt voorstel van N-VA om deelstaten droog te leggen “bijna kolonialistische provocatie””

  1. Bart Eeckhout, spreekt de taal van Belgische collaborateurs. In zijn ogen is fiscale uitbuiting van de Vlamingen normaal. Wat mij betreft daag ik de hoofdredeacteur uit om maandelijks een tiende van zijn loon te doneren aan de PS federatie Bruxelles-Wallonie.

  2. Voor Bart Eeckhout, linkse fundamentalist, staat de parti Socialiste blijkbaar gelijk met de Heilige Graal. Mag ik laten opmerken dat na de overstromingen in de provincie Liège Vlaamse vrijwilligers de gesinistreerden ter hulp kwamen omdat de socialistische Waalse regering schuldig verzuim pleegde. En nu presteert Bart E., het, het wanbeleid van dat zooitje ongeregelde sjoemelaars te verdedigen. Je moet maar durven.

  3. Eeckhout is vergeten dat De Morgen in het verleden ” De Zorgen ” werd genoemd omdat ze op 30 oktober 1986 failliet werden verklaard. Bartje was toen 14 jaar en was net de pampers ontgroeid!

  4. Wat is een woord waard van een extreem linkse Hoernalist die het woord spreekt als ambetantenaar van zijn broodheer, de extreem linkse titanic regering, wat wil je als de pers jaarlijks 750 miljoen € subsidie krijgt?

  5. Is het belangrijk of relevant wat Bart Eeckhout denkt over een N-vA ballonnetje. In marketing termen heet dit MCM (Manufactured Controversy Marketing). Het N-vA voorstel was als roemloos de geschiedenis in gegaan, was er niet die één twee met Bart. De N-vA dankt De Morgen voor de extra aandacht.

Plaats een reactie

Delen