België is Europees kampioen staken, volgens Duits onderzoeksinstituut

Staking Delhaize. Photonews

Uncategorized

Idaho overweegt doodstraf met vuurpeloton opnieuw in te voeren: “Mensen die ergste misdaden plegen, verdienen zwaarste straf”

Wannes Neukermans

Omdat een terminale terdoodveroordeelde van een rechtbank binnen de dertig dagen geëxecuteerd moet worden en de benodigde dodelijke injectievloeistof niet voorhanden is, overweegt de Amerikaanse staat Idaho om de doodstraf via een vuurpeloton opnieuw in te voeren.

De Amerikaanse tweevoudige moordenaar Gerald Ross Pizzuto Jr. zit al meer dan drie decennia te wachten op zijn doodstraf, en nu heeft de staat Idaho bevolen dat die doodstraf binnen de dertig dagen vervuld moet worden. De benodigde chemische injectievloeistof is echter niet voorhanden en daardoor werd zijn dood al twee keer uitgesteld. Intussen lijdt Pizzuto ook aan een terminale kanker.

“Straf ontlopen”

Daarom heeft de Republikeinse volksvertegenwoordiger Bruce Skaug een voorstel ingediend om voorpelotons als executiemethode opnieuw mogelijk te maken, wanneer de dodelijke injectievloeistoffen niet voorhanden zijn. Volgens Skaug zullen criminelen anders te lang hun straf ontlopen, wat nefast is voor de slachtoffers. “De wet in Idaho is duidelijk: mensen die de meest erge misdaden plegen, verdienen de zwaarste straffen”, klonk het bij Skaug.

Mocht het voorstel goedgekeurd worden, zal Idaho bij in het lijstje met Mississippi, Utah, Oklahoma en South Carolina komen van staten waar het voorpeloton gebruikt kan worden, wanneer andere methoden niet beschikbaar zijn. In de praktijk werd het vuurpeloton sinds 1976 in de VS slechts driemaal gebruikt.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/poolse-eerste-minister-wil-doodstraf-opnieuw-invoeren-voor-zware-misdaden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Idaho overweegt doodstraf met vuurpeloton opnieuw in te voeren: “Mensen die ergste misdaden plegen, verdienen zwaarste straf””

  1. Het vuurpeloton werd in het verleden gebruikt als “eervolle doodstraf”, doorgaans voor militairen. Moordenaars, misdadigers en crapuul kregen de strop; als de beul wat genadig was, dan rekende hij uit hoe hoog de vallengte van het schavot moest zijn en hoe dik het touw moest zijn ifv het gewicht van de terdoodveroordeelde om hem de nek te doen breken alvorens te stikken. Een vuurpeloton voorzien voor dergelijk tuig is absolutely not done; ophangen !

Plaats een reactie

Delen