N-VA trekt met vertrouwde gezichten als lijsttrekkers richting verkiezingen

De Wever, Diependaele en Jambon trekken elk een lijst. Belga

Uncategorized

In afwachting van staatshervorming wil N-VA geldkraan richting Wallonië en Brussel al dichtdraaien

Wannes Neukermans

Deelstaten die met een ‘buitensporig tekort’ kampen, moeten minder geld toebedeeld krijgen totdat hun begroting weer op orde is. Dat staat in de sociaal-economische voorstellen van N-VA, die op die manier de transfers richting Brussel en Wallonië al (gedeeltelijk) willen stopzetten. In mei worden al die voorstellen voorgesteld op een groot ledencongres, schrijft De Morgen.

Ondervoorzitter Steven Vandeput legde het voorstel dinsdagmiddag tijdens een persconferentie uit: “Tot de confederale omwenteling plaatsvindt, willen we de dotaties aan deelstaten met een buitensporig tekort of schuldgraad verminderen of blokkeren.”

Automatische stop of vermindering

N-VA wil dat er automatisch een stop of vermindering van de dotaties komt wanneer een begroting niet door het Rekenhof gevalideerd is, of wanneer een tekort groter dan 5 procent is, of dat er meer dan 150 procent schulden tegenover de inkomsten staan. Deze voorwaarden zijn vandaag het geval voor Brussel en Wallonië.

Volgens Vandeput ontbreekt in Brussel en Wallonië vandaag alle verantwoordelijkheidszin, omdat de deelstaten zonder voorwaarden federaal geld blijven ontvangen. “Als we over de taalgrens kijken dan zijn eigenlijk alle teugels gevierd. Daar gaan ze regelrecht op een financiële muur af”, legt de N-VA-ondervoorzitter uit. “Elke verantwoordelijkheid ontbreekt gewoonweg. Het PS-beleid in Brussel en Wallonië zorgt voor alsmaar groter putten. Om die te dempen kijken ze naar andere niveaus.”

N-VA organiseert in mei een groot ideeëncongres voor al haar leden. De leden zullen daar een tekst goed-of afkeuren met honderd voorstellen over de toekomst van het land. Dat congres wordt voorbereid via vijf themadagen: Welvarend Vlaanderen (begroting en financiën), Veilig thuis in Vlaanderen (veiligheid en migratie), Leefbaar Vlaanderen (klimaat, milieu en energie), Warm Vlaanderen (onderwijs en zorg) en Sterk Vlaanderen (Europa en het institutionele programma).

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/steven-vandeput-burgemeester-en-vlaams-parlementslid-n-va-confederalisme-is-een-middel-om-een-warm-leefbaar-vlaanderen-te-vormen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

12 gedachten over “In afwachting van staatshervorming wil N-VA geldkraan richting Wallonië en Brussel al dichtdraaien”

  1. Wat een tsjevenpraat, een half jaar geleden zei de wever dat de energie in Vlaamse handen moest komen, het Vlaams Belang dient een identiek wetsvoorstel in en iedereen stemt tegen, ook nva, wat een tsjevenstreek. En wie gelooft dat nva met hetb Vlaams Belang in zee gaat volgend jaar is er aan voor de moeite, nva gaat voor de postjes en de cumul. nva moet eerst zijn stal uitkuisen alvorens ze er nog maar aan denken om met het GROOTSTE Vlaams Belang te mogen samenwerken. Hendrik Vuye en Veerle Wouters verlaten nva,
    Siegfried Bracke krijgt elk jaar 18.000€ van Telenet,
    schandaal exit JM Dedecker,
    Kim Geybels drugstrafiek,
    Herent Astrid Pollers en Christophe Lonnoy subsidiefraude
    Melikan Kuçam visumfraude,
    Haaltert Veerle Baeyens machtsmisbruik,
    Zoersel Verstreken afluisterpraktijken en corruptie Rik Schenck diefstal koper, Hamme Chris Thierens sexschandaal
    Pol Vandendriessche en Walter Capiau ook sexschandaal
    Sint Truiden Jelle Engelbosch corruptie,
    Kris Van Dyck Dessel uitkeringsfraude voor een prostitué,
    Antwerpen LEZ zone al 50 miljoen € gestolen van de burger
    Door nva vennootschapsbelasting op intercommunales ingevoerd en kost ons 200 miljoen € per jaar.
    Koen Kennis Antwerpen ontelbare mandaten,
    Bart Lambrechts Limburg 45 mandaten,
    bart de wever 4 vetbetaalde jobkes
    Luc De Keuleneer 16 mandaten
    Michael Frielich, 2 verschillende nummerplaten om vals te spelen bij trajectcontroles

  2. Met Vivaldi aan de macht zal zoiets nooit gebeuren. Meer mensen aan het werk in Wallonië en Brussel, vergeet het maar. Vanaf nu zijn enkel nog schijnhervormingen mogelijk en de Vlaming kan alles verder blijven betalen, zoals we dat al jaren gewoon zijn.

  3. Volgens Vandeput ontbreekt in Brussel en Wallonië vandaag alle verantwoordelijkheidszin, omdat de deelstaten zonder voorwaarden federaal geld blijven ontvangen. (texto). Dat is geen scoop. Een vraag:” Waarom zwijgt de Vlaamse regering als vermoord?” Begrijp niet waarom een Vlaams minister-president (N-VA) zijn tong niet roert om onderhavig schandaal aan te klagen. Typisch N-VA zeker? Langs de zijlijn een ondergschikte laten blaffen, terwijl toppers als Bart De Wever, Jan Janbon en Michaël Freilich (schaduwvoorzitter) paraderen met een tricolore cocarde.

  4. Het is weer zo ver. De verkiezingen naderen en NVA gooit weer in het rond met beloftes en intencies die ze de dag na de verkiezingen in de vuilbak kieperen, net zoals de vorige keer. Net voor ze voor de eerste keer verkozen werden hadden ze een boek van 5kg waar AL hun programmapunten instonden. Ze kunnen dat boek nu gerust hergebruiken want GEEN ENKELE van die punten hebben ze uitgevoerd! Wat ze wel hebben uitgevoerd maar wat NIET in hun programmaboek stond: indexsprong, pensioenleeftijd verhogen, afschaffen woonbonus, verminderen subsidies zonnepanelen, enz. Ik ben toen éénmalig getrapt in de leugens van de grootste Belgische volksmanipulator BDW, maar een ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen!

  5. Ik heb deze riedel nog gehoord! VOOR elke verkiezing gaat BDW die zingen, maar na de verkiezingen gebeurt er juist niets. En ik ben blijkbaar niet de enige die niet meer geloofd in de leugens van traditionele partijen, NVA op kop. Lijsten heb ik al opgesomd hoeveel NVA met zijn Vlaamse regering ons al gekost heeft de afgelopen 3j en hoeveel regelneverij er extra aan te pas is gekomen, maar men doet gewoon voort en wijst de Walen en Brusselaars de vinger. Geef NVA pensioenen en we zijn ons pensioensparen kwijt en krijgen minder pensioen omdat we net aan pensioensparen gedaan hebben…Zoals Bad Boy: ik stoot me niet meer aan die BDW steen.

  6. Daar krijgen ze de bal weer terug met volle kracht. NVA moet inderdaad zijn eigen Augias-stal kuisen vooraleer andere partijen te beschimpen. Vergeet niet dat het VB voortaan de touwtjes in handen heeft, niet zozeer met woorden maar met daden. BDW zal nog eens zoet moeten doen tegenover het VB, tegenwoordig de meerdere! Hij wordt hoe langer hoe meer geïsoleerd!

  7. Als ik hier de reacties lees, dan verbaast het me niet dat Vlaanderen nog altijd staat waar het al bijna 200 jaar staat, nergens! Doordat de leden van de Vlaamse partijen mekaar verwijten naar de kop gooien, zonder enig besef van feiten. Zonder eventjes na te denken en zich af te vragen waarom bepaalde zaken zijn zoals ze zijn. Neen liever vanuit de onderbuik mekaar tegenwerken in plaats van eensgezind aan het zeel te trekken zoals de verguisde Walen.

  8. “…de verguisde Walen” (sic). Het probleem ligt niet bij de Walen. Zij profiteren van het cordon sanitaire, in casu een fatwa, dat Belgo-Vlaamse partijen handhaven tegen het Vlaams nationalisme waarvan het Vlaams Belang het politieke symbool en expressie is.

Plaats een reactie

Delen